Gå til innhold

Spørsmål om partisjonering.


pjuik

Anbefalte innlegg

Har kjøpt meg en brukt bærbar som jeg tenkte å innstallere Linux på. Har ikke bestemt meg for distro ennå, men kanskje Fedora.

Harddisken er på 20Gb og jeg vil ha dualboot med Windows og Linux. Skal hovedsakelig bruke Linux, WinXP kun til ting jeg evt. ikke får gjort med Linux. Trenger derfor ikke så stor plass til XP.

Noen som kan komme med råd/tips om hvordan jeg bør partisjonere den? Er klar over at jeg bør legge i Windows først.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skal du berre bruke den til vanleg desktop-bruk er 1 partisjon til Linux nok.

 

Eg har ein 120 GB disk, og har 10 GB til Windows (har ikkje boota endå :p ) og resten til Linux.

 

Angrar forresten litt på at eg ikkje laga ein eigen partisjon for multimedia... Må ta backup av multimedia om eg skal legge inn Linux på nytt f.eks.

Lenke til kommentar

Anbefaler alltid å ha en egen partisjon til datafiler/dokumenter, slik at disse ligger separat fra OS/program partisjon. Denne regelen har jeg brukt i Windows, og seinere til Linux.

 

Når det gjelder dualboot må man vurdere å kanskje ha en felles FAT32 partisjon for å enkelt utveksle filer mellom OS'ene.

Lenke til kommentar

Ja, det er smart å lage en partisjon du kan montere på HOME. Da kan du bare beholde denne hvis du må instalere på nytt. Hvis du ikke har noen 'spesielle' programmer du må ha, som kun funker på Win, så kan du fint klare deg uten. Kan gjøre alt i Linux, hvis man bare vil. er bare stress å være avhengig av programmer på begge platformene, hvis du ikke må.

Lenke til kommentar

Det holder med ca 3.5 GB til windows inkl office. Og da har du enda god plass til å installere diverse programmer. Hvis det da ikke blir ustabilt med så lite plass?

 

Vil forresten anbefale w2k fremfor windows.

 

1. Det tar mindre plass.

2. Det krever mindre resurser.

3. Det er mer stabilt?

4. Kan kjøre flere eldre programmer.

 

Men hvis du ikke har w2k så er det jo selvfølgelig ikke et alternativ.

 

edit: w2k bruker litt i overkant av 600 MB bare til OS. Kanskje 700 med office.

Endret av Black&White
Lenke til kommentar
Om jeg tar f.eks. 4Gb til WinXP og 16Gb til Linux, hvilken skal da være primær DOS-partisjon når jeg bruker Fdisk? Eller spiller det ingen rolle?

Mest sannsynlig vil du ha mer enn 1 partisjon til Linux. Med mindre du har mye RAM bør du ha en swap-partisjon. I tillegg anbefaler jeg altså å skille ut datafiler på egen partisjon, dvs hvertfall lage en egen /home partisjon.

 

Du kan f.eks ha:

 

/ - 6GB

/home - 10GB

swap - avhengig av RAM

Lenke til kommentar

Ok, det er greitt. Men om jeg nå bruker fdisk først, og setter primary dos-partisjon for XP til 4Gb. Installerer så XP. Når jeg så begynner Linux-installeringen, kan jeg da fra Linux partisjonere de resterende 16Gb som jeg vil ha det for Linux?

Altså, jeg mener, behøver jeg ikke å gjøre mer fra fdisk enn de 4 første Gb, og så a resten stå upartisjonert til jeg begynner med Linux?

Er det foressten lurt å kjøre defrag også før man begynner med Linux-installeringen?

Angående Swap. Har 256Mb RAM nå, men tenker å oppgradere til 512 senere. Hvilken størrelse på Swap-partisjonen anbefales da?

Endret av pjuik
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...