Gå til innhold

Arne Treholt - ville dommen vært annerledes i dag?


Anbefalte innlegg

Det er nå 20 år siden Arne Treholt ble arrestert på Fornebu flyplass på vei til et møte med KGBs øverstkommanderende, Titov. Han hadde på 70-tallet bygget opp et solid rykte innad i Arbeiderpartiet, og i norsk utenrikspolitikk generelt som havrettsminister (og mange vil nok si, den norske rikdoms far) Jens Evensens høyre hånd. Treholt ble siktet for å ha formidlet graderte dokumenter til fordel for Sovjetunionen og senere Irak, som var svært sensitive for norsk forsvar.

 

I dag er Treholt, som ble idømt spionparagrafens strengeste straff på 20 år, men senere benådet av kongen, aktuell med boka "Gråsoner", hvor han forsøker å fremstille seg som en fredsdiplomat, og fri for enhver spionasje. Var rettsaken mot ham sterkt preget av vest/øst-konflikten (den kalde krigen), og hvordan ville en slik sak blitt behandlet hvis den utspilte seg i dag? Er Treholt en spion, eller en lettere naiv diplomat, med litt for mye tid å slå ihjel i sine ungdomsdager?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Naturligvis ville han blitt dømt anderledes hadde han lekket sikkerhetsgradert informasjon til Russland i dag. Russland i 2004 står ikke med en invasjonsklar styrke ved grensen vår, slik Sovjet gjorde den gangen. Den kalde krigen var - selv om det ikke direkte var kamper i vår del av verden - krig. Norge forsøkte å være brobygger gjennom mye av denne konflikten, men Arne Treholt gikk langt over grensen for brobygging. Jeg ser ikke noe galt med at han fikk så streng straff.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...