Jump to content
Sign in to follow this  
remerserr

Hjelp til valg av telefon? Les dette først!

Recommended Posts

Nå har vi endelig fått en egen ”Hjelp,jeg skal ha ny telefon”- kategori.

Her ønsker vi at dere poster spørsmål om råd til ny telefon. For å beholde ordenen og gjøre det enklere for alle brukerne å gi råd, ønsker vi at du følger en mal (som blir beskrevet nedenfor her), slik at vi kan gi råd til den telefonen som passer nettopp deg og din lommebok best.

 

Dessverre florerer forumet av dårlig topicer (overskrifter) og tråder… Denne malen er et tiltak for å forebygge slike dårlige poster.

(Som f.eks. "Hvilken skal jeg kjøpe?" ,der brukeren bare spør hvilken telefon han skal kjøpe, eller "Hvem er best, der brukeren bare spør hvilket telefon er best, osv. )

Disse trådene har ofte mangelfull eller ingen informasjon om trådstarterens behov eller lommebok. For eksempel så glemmer mange å nevne hvor mye de har til rådighet, hvilke funksjoner de trenger, størrelse, form og hva de vektlegger i kjøp av en telefon.

 

Dermed brukes unødvendig tid; og nerver på å få dette frem. Det blir dessuten svært vanskelig for alle andre forumbrukere å finne en passende telefon, både til trådstarterens/den hjelpe søkendes lommebok, og behov, uten å få noen hint eller en god beskrivelse.

 

De fleste av disse trådene blir startet av folk med liten eller ingen erfaring i forumet og dermed, har jeg utarbeidet en mal som skal hjelpe oss andre på forumet til å gi alle hjelpe søkende et godt råd til en telefon, bygget på all den infoen vi trenger.

Samtidig bruker jeg denne muligheten til å utdype til forumbrukerne å helst svare langt, gjerne med begrunnelse, og prøve å anbefale den telefonen som best passer kravene; ikke lommeboken…!

 

Alle som ønsker hjelp til å finne ny mobiltelefon bes derfor om å følge denne malen (eller "koden" som det kalles), som dere kan kopiere(CTRL+C/CTRL+X) og deretter lime inn (CTRL+V) i deres tråd (thread):

Tråder som ikke følger denne oppfordningen/coden/koden til en viss grad, kan bli stengt uten forvarsel/eller bli kraftig endret. Man kan også få advarsel ved brudd på dette, flere ganger.

(Ordforklaringene står lengre ned)

 

 

**Følg instruksjonene i parantesene.**

Jeg ønsker en ny telefon. Jeg trenger:

[B][U]Funksjoner:[/U][/B]
-Kalender: (Ja/nei)- Nevn også hvor utdypende den bør være (Enkel/profesjonell).
-GPRS: (Ja/nei).
-EDGE: (Ja/nei) 
-Email klient:(Ja/nei).


[U][B]Form:[/B][/U]
-Klapp/"vanlig"/alternativ: (Fjern de du ikke ønsker.)
-Vekt: (Angi maksvekt, om du føler at det er viktig/nødvendig.)
-"Støt/sprut/støv-sikker": (Ja/nei).

[B][U]Skjerm:[/U][/B]
Farge-/ikke fargeskjerm.  
-Størrelse på skjerm. (Hvis det er viktig at den er stor, presiser dette i emnetittelen.)
-Touchscreen: (Ja/nei).

[B][U]Pris:[/U][/B]
Jeg har mellom **** og **** kroner til rådighet. (Skriv en øvre og nedre prisgrense).
Med abonnementsbinding): (ja/nei)
Hvis med abbenoment, hvilket?

[B][U]Diverse:[/U][/B]
-Merke: (Hvis du har bestemt deg, eller er anti et eller annet merke så si ifra her).
-Kamera: (Ja/nei).
-Videokamera: (Ja/nei).
-Symbian: (Ja/nei).
-Infrarød port:(Ja/nei).
-Blåtann (Bluetooth):(Ja/nei).
-Internminne: (Antall mb, eller minimum plass for et visst antall kontakter/bilder/hvor mange du vil ha plass til.
-Minnekort?:(Ja/nei).
-MP3: (Ja/nei).
-Radio:(Ja/nei).
-UMTS: (Ja/nei).
-Triband: (Ja/nei).
-wLAN: (Ja/nei).
- Mulighet for GPS: (Ja/nei) (Forutsetter ofte at telefonen har symbian eller lignende, må oftes 'etter-innstalers' og kan kreve et ekstra blåtann-modul. Siemens SXG75, er derimot en telefon med dette innebygget.)
- Instant Messenger [Tjenester alá MSN etc.]: (Ja/nei)
-Batterilevetid: "Viktig/ikke viktig. (Fjern det som ikke passer)
-Hva er primærbruksområdet for mobilen din idag? (Kun sms, eller ringing? Forklar gjerne litt utdypende her.)

 

 

Legger ved et eksempel på en slik tråd (thread), slik at dere ser ca. hvordan det skal gjøres ;)

 

 

( En "liksom post" som bygger på malen)

 

Hei, jeg har tenkt å kjøpe meg en ny telefon, men trenger litt hjelp... Vet ikke så mye om mobiler, men brukte malen deres.

Det jeg trenger er:

 

Funksjoner:

-Kalender: Ja.

-GPRS: Ja.

-Email klient: Nei.

 

Form:

-Format: Klapp.

-Vekt: Ikke viktig.

-Sprut/støtsikker: Neitakk.

 

Skjerm:

Fargeskjerm

-Størrelse på skjerm: Helst litt stor, ikke liten som på fks. Nokia 6610 og over 128x128 pixels oppløsning.

-Touchscreen: Nei.

 

Pris:

Jeg har mellom 2500 og 3000 kroner til rådighet.

 

Diverse:

-Merke: Helst samsung, har eid et par samsunger og er fornøyd med disse, men er fortsatt åpen for andre merker.

-Kamera: Ja.

-Videokamera: Nei.

-Symbian: Nei.

-Infrarød port: Ja.

-Blåtann (Bluetooth): Nei.

-Minne: Nok til i allefall 200 bilder på telefonen.

-Minnekort?: Nei.

-MP3: Nei.

-Triband: Ja.

-UMTS/3G: Nei.

-Wlan: Nei.

-GPS: Nei.

- Instant Messenger [Tjenester alá MSN etc.]: Nei.

-Radio: Nei.

-Bruksområder: Ringer litt og sender ganske mye SMS. Liker å ta bilder på fest, så en god MMS-funksjon er viktig.

 

Ordforklaringer/Utdypninger:

 

Kalender: Ganske enkelt en kalender. Forskjellige produsenter, og modeller har forsjellige kalendere. Man kan enkelt dele de opp i en ”enkel” og ”profesjonell” versjon. Der den profesjonelle ofte er mer utdypende og avansert.

 

MMS: Multimedia Messaging Service (Multimedie-meldingstjeneste) MMS er en stadig mer brukt standard som blir definert for bruk i avanserte trådløse terminaler. På folkemunne blir MMS ofte omtalt som bildemeldinger. MMS er en videreutvikling av tekstmeldingstjenesten (SMS) og gir mulighet for ikke-sanntidsoverføring av forskjellige typer multimedieinnhold som bilder, lyd, videoklipp og annet. Krever ofte innstillinger fra opperatøren, til oppkobling mot GPRS for overføring av meldinger.

 

GPRS: General Packet Radio Service. Pakkesvitsjet GSM som gir hastigheter på opptil 170 kbps. Man betaler kun for overført datamengde.

 

EDGE: En metode for overføring av data. som fungerer i vårt nåværende GSM-nett og som kan nå hastigheter på opptil 473 kbps. Blir ofte sett på som en rimelig løsning istednefor UMTS (3G) da man bare trenger å oppgradere eksisterende basestajsjoner. ”Endelig” tilgjengelig i de større tettstedene i Norge, hovedsakelig grunnet at UMTS (3G) nettet er blitt forsinket.

 

JAVA/J2ME: Programmeringsspråk utviklet av Sun Microsystems. Plattform som åpner for at man kan kjøre de samme Java-applikasjonene på forskjellige enheter og platformer. Java kjennetegnes primært av at programmer som er skrevet i språket, ikke er avhengig av et operativsystem. Mer info om hva JAVA er.)

 

E-Mail/E-Post: Ofte omtalt som “elektronisk post” (herav ordet ”E-Post”). Meldinger, som oftest i tekstform, sendt fra en person til en annen via en eller annen enhet, krever en form for elektronisk tilkobling (fks. internett eller igjennom telenettet). Nå finnes dette hos en del mobiltelefoner.

 

Form:

Legger til eksempel bilder på forsjellige ”formalternativer”:

”Klapp/kamskjellstelefon”: (Brukes om telefoner som man kan åpne/lukke/klappes sammen, ”oppover”. Herav navnet.)

siemens_cf75_add_63-120x80.jpg

 

”Vanlig/candybar/murstein/klump”: (Kjært barn har mange navn, den vanligste formfaktoren på markedet. Rett og slett en telefon som du ikke kan lukke, uheldig da dette gjør skjermen og ofte andre utsatte deler mer utsatt enn fks. Klappformatet.)

mob_n6670_plavi-120x80.jpg

 

”Slide/glidelefon”: (En telefon form der tastaturet ofte er skjult under skjermen/"overdelen” og synliggjøres enten ved å skyve eller rotere.)

motorola_v70_2.jpg

 

Støt/sprutsikker telefon: Noen telefoner er litt mer konstruert for å tåle litt sprut, støt og støv. Tåler vanligvis litt mer en de vanlige telefonene. Eksempler på slike telefoner er; Siemens M65 / ME75/ M75, Nokia 5140/5140i. Per i dag er nok Siemens den produsenten som leverer den beste varen i dette segmentet. (5140 tåler rett og slett ikke det den burde vært konstruert for).

 

Skjerm: Nå er det for det meste fargeskjermer på mobilene.

Man kan skille på disse ved forskjellige typer: UFB, TFT, STN, OLED med fler. Når det gjelder kvalitet så er nok TFT-skjermtypen er den vanligste og den beste per dags dato. UFB og STN er en billigere skjermtype, imens OLED fremdeles må sies å være i utviklingsfasen.

Ifølge meg så er "pikseltettheten" (antall piksler) viktigere enn antall farger på skjermen, når den har over 4096 farger. Bare se på Sony Ericsson P800, meget god skjerm, grunnet pikseltettheten, ikke fordi den har 4096 farger. En vanlig feil blant uerfarne brukere.

Se forøvrig skjermguiden til Amobil.no :)

 

Kamera: Mange telefoner har et digitalkamera innebygd. For å sende/motta bilder brukes enten blåtann, IrDA (infrarød) eller MMS. Kan måles i oppløsning, oppgitt i bildepunkter/piksler, fks. vil 640x480 piksler tilsvare 307200 piksler; eller 0,3 megapiksler (som ofte blir forkortet til MP.) Nå har kameraene blitt bedre, med høyere oppløsning, så nå begynner andre faktorer som linser, fargegjengivelse osv. å bety stadig mer, men dette kan nesten ikke måles, så her må man nok lese tester og prøve og se selv. I Amobil.no's tester så vil du selvsagt finne 'testbilder' av kameraet og en liten kommentar ang. kameraet av testeren.

 

Videokamera: En film som lages ved at kameaet tar bilder fortløpende, foreløpig lav oppløsning, og få bilder i sekundet, som vil få oss til å tro at det hakker. (Det menneskelige øye tar 24 bilder i sekundet imens videokameraet på mobilene ofte kun tar 5-15 bilder/sek.) Dette er det flere grunner til, bla. for å minske størrelsen på videofilen.

 

Symbian: Et dedikert operativsystem for mobiltelefoner (som Windows/MacOS er for PC) eid og utviklet av Nokia, Ericsson, Siemens, Samsung, Panasonic og Sony Ericsson. Har to kjente grensesnitt, UIQ og Series60. Symbian åpner for en felles plattform for utviklere og gjør at man kan få tak i utrolig mye nyttig; og unyttig programvare til mobilen. Alt fra Office, Opera, Mp3 spiller, videospiller til fjernkontroll, nesten alt finnes. Her er til den tid en link til et tråd som omhandler temaet ”Hva er symbian”

 

Infrarød port: En teknologi som gjør det mulig å overføre data trådløst fra en enhet til en annen via infrarøde stråler. Teknologien er et rimelig alternativ til Blåtann. Standardene angitt av IrDA innbefatter IrTran-P-protokollen for stillbilder. Et forøvrig tregere system enn Blåtann.

 

Blåtann/Bluetooth: En standard for radiooverføring av data. Rekkevidde er opp til hundre meter, men på de fleste mobiler er den 10 meter, båndbredden er teoretisk opp til 1 Mbps. (Og for å avslutte alle navnekrangler; ja det heter egentlig Blåtann, oppkalt etter en konge.)

 

Minnekort: Stadig flere mobiler har mulighet for å utbygge minnet ved hjelp av minnekort. Det finnes mange forskjellige standarder, MultiMediaCard, ReducedSize-MultiMediaCard, SD, Memory-Stick, Memory-stick-Duo med flere.

 

MP3: En komprimeringsteknologi for lydfiler. Komprimerer lydfiler slik at de tar mindre plass. Disse kan så spilles av på en kompatibel mobiltelefon. Begynner også å bli vanlig å brukes for ringetoner. Mange mobiler begynner å ha mp3 spiller, enten i mono eller stereo format.

 

UMTS (3G) (Universal Mobile Telecommunications System). Tredje generasjons mobiltelefoni(3G). Skal kunne gi datahastighet opp til 2 Mbit for stasjonære brukere, og 384 kbps for brukere i bevegelse. Basert på WCDMA-DS, en av tre typer 3G-systemer. Skal brukes i Europa og Japan. Med den nye og høye hastigheten åpnes muligheten for videotelefoni. 3g (UMTS) er oppe og går i sverige, men ikke helt ferdig bygd i Norge. Foreløpig 3 utbyggere: "Tre (3)" (stor aktør i utlandet, fks. i Sverige), Netcom og Telenor.

Telenor har nå offisielt åpnet nettet sitt, imens Netcom vil gjøre det samme i nær fremtid engang.

 

Triband / Trippelbånd - En definisjon på en mobiltelefon som støtter de tre GSM-nettverkene, GSM 900, 1800 og 1900. Trebåndstelefoner kan blant annet brukes i Nord-Amerika.

 

W-LAN (Trådløst nettverk): Wireless Local Access Network (Trådløs lokalnett-tilgang) Denne typen nettverk muliggjør trådløs tilgang til et Ethernet-nettverk fra en PC eller annet kommunikasjonsutstyr via et tilgangspunkt. Nokias WLAN-format omfatter 2,4 GHz-frekvensbånd (ingen lisensavgift), et PC-kort og et tilgangspunkt som kobles til kablet infrastruktur. Det samme som et vanlig LAN (Local Area Network), med unntak av ledninger. Her er alt trådløst og har hastigheter på alt fra 2 til 108 Mps. Her går utviklingen fort, og det kommer stadig høyere hastigheter.

IEEE 802.11 super-g heter den standarden som i skrivende stund er den raskeste på markedet. Når Noia 9500 kommer, blir den den første på det norske markedet med støtte for W-LAN.

 

Batteri: Da de fleste nok vet hva et batteri er så vil jeg bare legge til en link til to fine batteriguider: Amobils batteriguide og batteryuniversity.com.

 

(Takk til amobil.no og 3g.no sin ordliste, og google.com for hjelp til formulering av ordboken...

Takker forøvrig også til alle tilbakemeldinger/innspill til malen.)

 

Er det noe du lurer på/vil ha endret på denne malen? Ta kontakt via PM (via PM knappen p_pm.gifsom du finner under min signatur)

 

Lykke til med valget av en ny telefon! :-)

 

EDIT: Fjernet noen skriveleifer og redigert litt. (SiR0)

 

Dette innlegget har blitt redigert av enden, 02/07/2004 : 08:05

Fjernet utgåtte terminologier - Remerser, 24/02/2006.

Edited by Remerser

Share this post


Link to post

Når det gjelder bruk av emnefelt i slike tråder så spør bare rett ut hvilken mobil du bør velge.

 

"Anbefaling til mobil?"

"Hvliken mobil bør jeg kjøpe?"

"Hjelp til å finne rett mobil?"

etc

 

 

Sliter du med valg mellom to mobiler så nevn disse i emnefeltet (ikke beskrivelsen)

 

"Nokia 6600 vs SE Z600"

"Hvilken telefon: Nokia 6600 eller SE Z600"

"Hjelp til å velge telefon: Nokia 6600 eller SE Z600"

etc

 

Dere skjønner tegningen regner jeg med. Det som er viktig er at det går fram av emnefeltet at det dreier seg om tips til ny telefon, og eventuelt hvilken :)

 

Siste oppdatering: 24/02/2006

Edited by Remerser

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...