Gå til innhold

Hva er Phi?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Og selv om phi er en tilmærmingsverdi, kan den (om man har uendelig mye tid) regnes ut ved at man har følgende tallrekke:

1,1,2,3,5,8,13,21,34...

Altså der hvert tall er summen av de to foregående. Dersom man tar det siste tallet og deler det på det nest siste, vil man etter hvert få et tall som er tilnærmet 1,6180339887498948482045868343656...

 

Dette tallet brukes også i forb. med det gylne snitt, men nå må jeg på skolen, det er helt sikkert noen andre som kan mer enn meg som kan skrive litt om det....

Lenke til kommentar

Ja, men "pi" er også "bare en bokstav."

Men det har blitt gitt en verdi, som ikke kan nås helt, da det er et irrasjonelt tall.

Det samme gjelder "phi"

Det er opprinnelig en bokstav, men den har blitt tilknyttet et bestemt tall som går igjen MANGE steder i universet, og tallet er omtrent 1,6180339887498948482045868343656...

Lenke til kommentar
Er ikke phi faseforskyvningsvinkelen i  Vekselspenning da, elns ;)

Det er vel fi det (mulig det skrived phi)!

 

BTW: HATER EL.TEK PÅ SKOLEN! Lærern vi har i det faget også for den sags skyld!

Vår er helt motsatt.. Kom inn på helvettesklassen når jeg starta på GK i høst, men fikk bytta til en annen klasse hvor jeg kjente 2 folk også. Gikk opp 2-3 karakterer. Ligger på 5 nå om alt går fint framover! :thumbs:

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Tallet Phi regnes ut med formelen (√5 + 1) / 2, så selv om det er et irrasjonelt tall er det til forskjell fra f.eks π (PI) lettere og raskere å beregne tallets desimaler.

 

Unverset ser ut til å ha en forkjærlighet for dette tallet som dukker opp på de mest uventende steder. Helt psykologisk anser vi f.eks rekangler med forholdet 1:Phi som guddommelige, også kalt gyldne rektangler. Disse finner vi overalt, spesielt i kunsten hvor det blir bevist brukt for å framheve enkelte områder. Som eksempel kan vi blant annet se på Akropolis-tempelet hvor framsiden er et gyldent rektangel.

 

Galakser, blomster, ja t.o.m formler for beregning av egenskaper ved svarte hull har en viss sammenheng med dette magiske tallet. Men man skal ikke overdrive leten etter dette tallet. Selv om babylonerene kanskje konstruerte noe hvor tilsynelatende tallet Phi er med, betyr det heller ikke nødvendigvis at de hadde kjennskap til Phi. Vi kan i teorien få enhvert tall som resultat bare vi leter godt nok.

Endret av aadnk
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...