Gå til innhold

Ikke for enkeltpersoner?


Anbefalte innlegg

Jeg er en 15 - snart 16 år gammel gutt som over alt på Jord (innen data) ønsker meg en Mac. Dessverre virker det som om privatkunder som meg ikke er ønsket som brukere. Hvorfor?

 

- Skal du kjøpe en PC kan du lett kjøpe en for 2-3 tusen kroner - en veldig grei pris for meg som regner med å kjøpe noe for rundt femtusen.

- Skal du ha en MAC, derimot, så kommer du ikke under godt over 8 tusen - en pris jeg bare kan drømme om å strekke meg etter.

- Dessuten virker det som om du får mye mer / bedre maskinvare for pengene om du kjøper PC.

- For 8000 får du amatør-ganger-femti-klassen av Mac, mens det - for å overdrive litt - er millionærstatus å ha en PC for samme prisen.

 

Er dere litt enig, eller er det bare meg?

 

Jeg synes nesten egentlig dette er litt synd, for hadde Mac vært like billig hadde det VIRKELIG vært en konkurrent mot PC - og spesielt en trussel mot Windows.

Hadde valget vært mitt hadde jeg valgt Mac, men dessverre har pengene dobbeltstemme i denne situasjonen :(

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel... Ikke helt enig med deg. Men for å si det slik: En Apple er verd hver krone. Jeg er glad jeg kjøpt min. Det var en G3, 400MHz, med 17" skjerm, 128 MB Ram, 6 GB HD og printer og scanner. Pris? 34.000 kr. Helt vilt! Men verd det. Det er jo endel år siden da...

 

Ja, til tider kan det være dyrt å kjøpe aller siste utgaven av en Mac. Men de som går å kjøper en PC i butikken (f.eks Elkjøp), kjøper en maskin som ikke lenger produseres... Den er gammel...

 

Har du vurdert å kjøpe brukt? Hvis du ikke trenger den raskeste prosessoren finnes det mange maskiner å velg i. Husk at du kan kjøpe både ram, hardisk og skjerm hos komplett.no/ eller psdata.no/ Det har jeg selv gjort. Å kjøpe ekstrautstyr av Apple er dyrt...

 

Ellers har du jo eMac. Det er den billigste utgaven. Som student har du litt rabatt å hente hvis du velger ny maskin...

 

Men i din situasjon, hadde jeg nok sett meg rundt etter en brukt en. Fyll på med ekstra ram og større/flere harddsiker etterhvert. Og tenk så herlig det er å slippe 100vis av virus hver dag...

 

Husk at det er litt spesielt å ha en Apple :yes:

 

-sorryMAC-

Lenke til kommentar

Må nok si meg enig at det ikke er lett å være mac glad, med få penger mellom hendene. :(

 

Det er ikke tvil at det svarer seg å kjøpe en mac. Hvis du skal gjøre vanlige ting med maskinen. Ja den er dyrer, men OMG den er av en annen himmel i forhold til det M$ drittet.

 

Du kan gjøre som jeg gjør kjøpe meg en vanlig ordinær stygg, dritt PC, og sparer til en virkelig pen, kraftig, brukervenlig Mac. ;)

Lenke til kommentar

Vel... Ikke helt enig med deg. Men for å si det slik: En Apple er verd hver krone. Jeg er glad jeg kjøpt min. Det var en G3, 400MHz, med 17" skjerm, 128 MB Ram, 6 GB HD og printer og scanner. Pris? 34.000 kr. Helt vilt! Men verd det. Det er jo endel år siden da...

 

Nå skal det jo sies at printer og scanner kommer på endel kroner det også..

 

Du kan si at mac er som datas bmw (?). Det er ikke noe alle har, ikke SUPER billig - men verdt hvert øre. Har aldri angret på at jeg har mac. Tvert imot synes jeg synd på alle PC venner som må ta omstart hvert bidige sekund fordi noe er galt. Dette tror jeg alle som har mac og vet litt om det kan skrive under på!

 

Hva skal man med PC - greit de harskapt programmer som Word, Exel, PowerPoint, men de kan du jo også få for mac! Når apple også er best på alle fronter (bilder, lyd, film, "livsstil", alt), kan jeg ikke se grunn til ikke å skaffe seg mac.

 

Invister i mac min venn - du vil aldri angre et sekund!

Lenke til kommentar

Hva er det med folk og fuc**¤##" windos?? Hvis du må reboote windos maskin så ofte er det noe alvorlig feil med den. Win 2000 Pro er ganske stabil, men langt fra å være tilnermet Panthar.

 

Over til saken, ja mac er dyrt kommer til å være dyrt. Det er vel det, men de er bedre, mye bedre. Det er vel litt forelderte argumenter som går her. Det beste med et OS X system er brukervenligheten.

Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...
Tvert imot synes jeg synd på alle PC venner som må ta omstart hvert bidige sekund fordi noe er galt.

 

Jeg har aldri trengt å restarte min pc, man må bare vite hvordan man skal bruke en pc!

 

-----------------------------

 

Når apple også er best på alle fronter (bilder, lyd, film, "livsstil", alt),

 

Mac er ikke best på alle fronter... Spill? Lyd, de fleste studioer går nå over til pc! Man må altid velge en data utifra behov...

 

-----------------------------

 

Og har du lyst på en pen og bra pc? Da kjøper du bare et lian-li kabinett, og like vel ha en billigere of penere data!

 

Hilsen Blackslash

Endret av Blackslash
Lenke til kommentar

Nå finnes det selvsagt ingen mac som kan konkurere med det aller billigste på WindowsPC-markedet prismessig.

 

Allikevel synes jeg denne problemstillingen er ganske overdrevet. Tror ikke du vil kunne få en PC du er særlig fornøyd med til 2-3000 kroner og en skjerm trenger du i alle fall. Da kommer man ganske raskt opp i et prisnivå på 6-7000 kroner hvis du skal ha noe nogenlunde brukbart.

 

En eMac fra Apple starter på 7.490,- (med skjerm inkludert) og hvis du da også tar med programvaren som følger med synes jeg ikke denne maskinen kan sies å være spesielt dyr. Riktig nok ville du nok fått en WinPC med mer rå datakraft til samme pris men du har faktisk en maskin som du fra dag en kan spille litt på, skrive på, lage regneark, databaser, enkle presentasjoner med. Videre kan du redigere video, katalogisere de digitale bildene dine, integrere disse i videoen du redigerer. Du kan dessuten komponere musikk som også kan direkte integreres i videoen du har redigert, hvis du da ikke heller ønsker å benytte deg av en låt fra iTunesarkivet ditt.

 

Dessuten får du en maskin som ikke bare består av en haug komponenter puttet inn i en standard tower-boks fordi standardbokser er billig. Selv en "billig" eMac ser bedre ut enn de fleste WinPC'er rett og slett fordi Apple vektlegger design.

 

Skal du ha en top-of-the line Dual 64-bits arbeidsstasjon koster nok det skjorta og enda litt til, men det gjør det jaggu hvis du skal ha tilsvarende spesifikasjoner fra en nogenlunde annerkjent PC-produsent.

 

Men for all del, hvis du ikke klarer å strekke deg til 7-8000 finnes det jo ingen mac du kan kjøpe og det vil jo nødvendigvis være et problem. Personlig ville jeg som enkeltperson aldri ville drømt om å kjøpe en No-name PC til 5000 lapper...

Lenke til kommentar

(Mitt grunnlag for å mene noe: Jeg jobber med Mac 7.5 timer per dag, og har gjort det de siste to årene. Pluss Mac sporadisk i cirka tre år før dette.)

 

Du får mer for pengene ved å kjøpe PC. Du kan også skaffe deg en maskin som ser mer eller mindre unik ut (mye brukt argument av Mac-folk), under prisen av omtalte eMac. Kjøper du en Mac, som visstnok ser skikkelig BRA og UNIK ut, har du i realiteten tre valg; eMac, iMac og PowerMac. (Pluss iBook og PowerBook, om du er på jakt etter bærbart.)

 

Jeg sjekka for en stund siden hva det ville koste meg å kjøpe en ny 64-bits PC med 1GB RAM, 120GB HDD (fordi jeg ikke trenger mer) og siste-generasjons skjermkort (GeForce 6600), plusspluss. En solid gamer-maskin. Litt over åtte tusen kom det på. Tror ikke et dual-system burde komme på noe mer enn tolv tusen. Billigste PowerMac'en (det eneste interessante valget, egentlig) koster 18.990,-. 256MB RAM, GeForce FX5200 og 80GB. Høres det lite godt ut? Det er lite godt.

På steder som f.eks. www.microplex.no kan du kjøpe deg et fett kabinett, om du ønsker å ha en maskin som er litt mer unik enn en Mac.

Du kan også med letthet (som du selv sier) kjøpe en PC til tre tusen (uten skjerm) og bruke den til bra mye moro, slik som nettsurfing og Photoshop og DVD og musikk og spill og greier. Man trenger strengt tatt ikke high-end-utstyr for å gjøre de fleste ting...

Det bare blir litt mindre komfortabelt. :p

 

Stabilitet... Tja. Om du lar Mac'en bare stå på og aldri bruker noe software, så for all del, den er sikkert stabil. Jeg bruker typisk å måtte reboote to-tre ganger i uka. (I dag har jeg tatt tre reboots.) Ting kræsjer støtt og stadig, og Teh Snappy[tm] kan være fraværende.

 

Det jeg skal fram til; Mac er dyrt, og gresset er alldeles ikke grønnere på den andre siden, det bare smaker annerledes.

 

Og du trenger selvfølgelig ikke kjøre Windows på PC'en din (noe mange Mac-folk gjerne vil at du skal tro), men andre ting, som f.eks. Linux og BSD (og veldig mange andre sære ting). Du kan også kjøre Linux og sikkert også BSD på Mac. (Men da er OS X-argumentet borte.)

Lenke til kommentar
Stabilitet... Tja. Om du lar Mac'en bare stå på og aldri bruker noe software, så for all del, den er sikkert stabil. Jeg bruker typisk å måtte reboote to-tre ganger i uka. (I dag har jeg tatt tre reboots.) Ting kræsjer støtt og stadig, og Teh Snappy[tm] kan være fraværende.

Det er din erfaring, personlig har jeg motsatt erfaring. Har en windows og en linux boks hjemme, det er svært sjelden jeg må restarte de, men det hender. Powerbooken min har jeg ikke måttet reboote på ett år, bortsett fra software-oppdateringer. Og powerbooken får tunge jobber store deler av tiden. I tillegg pleier jeg å ha mange vinduer oppe samtidig (vane fra OSX og linux), noe som har en tendens til å gå fryktelig tregt under windows... Konklusjon? Folk har forskjellige erfaringer... :cool:

Lenke til kommentar

Såklart, ibrotha, såklart. Forskjellige erfaringer. Men jeg føler at dette er viktig å få fram. Det har en tendens til å bli litt vel mye "rosemaling" av Mac'ene, om hvor raske og fantastiske og stabile de er.

Jeg bare vil at barnet skal ha realistiske forventninger (at det er en datamaskin som, lik alle andre maskiner, har sine svakheter og feil).

 

En ting, dog, jeg finner urovekkende, er at Apple kan få seg til å levere bare 256MB RAM som standard på G5'en! Selv har jeg 512MB RAM til en AMD-CPU på 650MHz!!

Lenke til kommentar

Jeg har puttet over 20 000 scpenn i min PowerBook G4 1,33ghz m/ 1.25GB PC2700 DDR minne. Og jeg må innrømme; det er verdt hver krone. Hver eneste krone.

 

Jeg hadde egentlig store fantasier om å kjøpe meg ein ny og fet PC, og stasje på 3 LCD-skjermer (takk for inspirasjonen, schmelk). Men neida, jeg endte opp med at jeg ville kjøpe bærbar. Øyet gikk selvfølgelig på PC med en gang. Lette ut og inn etter ein maskin til passelig sum penger, samt en som hadde det jeg trengte.

Etter mye om og men, havnet jeg på Mac. Hvordan? Fordi den hadde det som ingen andre hadde; 6-pins firewire (som _egentlig_ burde vært standard. skjønner meg ikke på 4pins - totalt waste of...ja..), autoswitchende nettverkskort, 6 timer batteritid, 2,1kg, DVI, VGA, S-video/kompositt, dvalemodus uten å bruke strøm, osv...

 

..maskinen ankom. Åpnet den. Ble møtt av et behagelig installasjonsoppsett. Laget brukerne, og logget på. Visste dere at winxp-maskiner kjøpt i butikk, har blankt Administratorpassord? Ganske morsomt egentlig. Og har dere aldri merket dere hvor mye rot og spam som allerede er installert på maskinen _FØR_ du slår den på tilogmed? Hadde jeg kjøpt vanlig pc-laptop, hadde eg formatert _minimum_ 3-4 ganger siden slutten av juli.

..etter at jeg brukte mac hver dag, havnet alle pc'ene ut i boden som servere, eller som støvsamlere. Bruker bare den ene maskinen som filserver, og som da blir med på LAN. Ellers er det mac 100%. Ting og funksjoner som man ikke ante fantes, eller som man i det hele tatt aldri brukte/hadde bruk for før, er jeg blitt avhengig av nå. Exposè. Quicksilver. Desktop Manager. De tre siste programmene/finessene som nevnt, blir man rett og slett forelska i.

 

Med 1.25GB minne går maskinen til _alt_. FinalCutPro HD. Unreal 2k4. Motion. Og om jeg skulle få en inderlig trang til å spille et spill som ikke er kommet til mac? Da er det så enkelt som å starte X, fyre opp Cedega/wine, og spille som fy!

 

Og til skole er denne maskinen uunnværlig. Jeg har scannet samtlige skolebøker inn på PDF, og slipper dermed å ha med meg bøker på skolen. Kun ein 12" laptop. Der har eg alt. For en drøm.

Sett dere scenarioet; Staten driter i bøker og stipend. Dem kjøper bærbare 12" mac'er til hele gjengen, og legger ved skolebøkene som PDF og/eller på DVD/CD. Tenk dere alt stresset man slipper. Kjøpe bruktbøker, selge dem. Osv...

 

..men nå må jeg lese til prøve. Huff. Snakkes.

Lenke til kommentar

Dette er min historie.

Jeg har vært pcbruker hele tiden. I fjor høst kjøpte jeg meg en Apple ibook 12" g4 800mhz. Jeg DIGGER denne maskina. Den er pen, dønn stabil og har alt av funksjoner inkludert kjempe bra batteri. (jeg har wlan, blåtann, 6pin firewire, 60 gb disk ...)

alt i alt er jeg fornøyd.

 

men noen ankepunkter. Den er litt for treg. Synes reaksjonen er alt for dårlig på knapper osv. litt som sirup. som en windows maskin med lite ram. jeg har 640 mb ram på denne.. mener det burde holde..

Og noe som gjør meg nesten sint: warcraft3 fungerer jævlig dårlig. JÆVLIG dårlig... det er ikke MULIG å spille dette mot andre personer.. det lagger som et h**** når man kommer i litt større slag.

Først trodde jeg det var skjermkortet (radeon 9200) men jeg tror heller det er systemet som er for treg. noen komentarer til dette?

har sett wc3 myye bedre på en pc med Geforce2 skjermkort.. (og 256 ram)

(og jeg er sparsom med detaljnivået i spillet ja)

Lenke til kommentar

Spilte warcraft 3 på skolen på en Quicksilver 867mhz med ca 384mb ram under OS 9. Og det gikk ganske knirkefritt. Husk å ha strøm koblet til når du spiller da, siden osx har en energisparingsmodus som blir aktivert straks batteriet tas i bruk. De tkan også være lurt å ha nyeste wc3 og andre oppdateringer inne.

Lenke til kommentar

Nå er det jo ikke akkurat noe nytt å bruke Win-PC'er til lydredigering. Noen bruker Win-PC andre benytter Mac, alt etter som hva som passer dem. Når det gjelder proffmarkedet blir jo fort selve PC'en en av de minste delene av regnestykket. Regner med at stefaren din bruker Pro-tools og at han har ganske mye heftig ekstra hardware utenom PC-boksen.

 

Dessuten er ikke Win-PC'er av noe særlig kvalitet så vannvittig mye billigere enn Macintoshmaskiner som en del later til å tro. Selvfølgelig kan man sette sammen en maskin billigere selv, men for de fleste i proffmarkedet vil jeg gå ut fra at kvalitetskravene tilsier at maskinen kommer fra en nogenlunde velrenomert produsent. Dette betyr fort en del kroner ekstra...

 

Forøvrig er jo hva man foretrekker nødvendigvis et rent subjektivt valg og for meg og mange andre macbrukere er rett og slett OSX et bedre verktøy å jobbe med enn hva Windows er.

 

Tenker da ikke på deg, Ruthless. ;)

Lenke til kommentar
Hva er det med folk og fuc**¤##" windos?? Hvis du må reboote windos maskin så ofte er det noe alvorlig feil med den. Win 2000 Pro er ganske stabil, men langt fra å være tilnermet Panthar.

Windows 98, som jeg regner med du sammenligner med, var utrolig dårlig, skal man sammenligne i dag så bør man vel sammenligne med XP?

 

Min XP arbeidspc som var i full bruk i hver dag var oppe i 73 dager uten reboot. Når jeg endelig restartet den var det pga installering av en driver som trengte reboot. Kan ikke huske sist gang pc-en min krasjet. Det må være over et år siden.. Min opplevelse av XP er at det veldig stabilt hvis man ikke installerer alt mulig. Jeg bruker også firefox til browsing.

 

Før du tar meg for en anti-maccer; jeg har en powerbook hjemme, OSX er bra, men har veldig mange svakheter på usability: Mangelen på key shortcuts og hvis man ikke har satt på en mus med to knapper gjorde at jeg fikk antydning til musesyke for første gang i mitt liv når jeg satt på mac over lengre periode. OSX har dessuten veldig treg vinduhåndtering iforhold til XP. Det ser penere ut, men når alt kommer til alt: Hastighet er bedre!

Lenke til kommentar
Før du tar meg for en anti-maccer; jeg har en powerbook hjemme, OSX er bra, men har veldig mange svakheter på usability: Mangelen på key shortcuts...

OK, for all del OSX har sine svakheter og jeg hater ikke Windows, selv om jeg personlig foretrekker OSX men klar margin. Derimot er det du skriver rett og slett feil. Ikke bare har OSX key shortcuts det har faktisk uendelig mange flere standard tastatursnarveier for så og si "alt" enn hva som er tilfellet i Windows.

 

Tror kanskje problemet er at OSX rett og slett virker "for enkelt" og at mange ikke utforsker disse mulighetene i større grad...

 

Slå på "full tastaturtilgang" og kos deg med følgende:

ctrl+m = Meny

ctrl+w = Window

 

for å nevne kanskje de to viktigste...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...