Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Angående erstatningsansvar og privat husleieforhold


Anbefalte innlegg

Hei, i vårt private husleieforhold så har det kommet frem at et erstatningsansvaret for hevet kontrakt, når det gjelder punktet forsinkende betalinger, ikke foreligger på noen fremleietakere her i kollektivet. Det har vært forsinkende betalinger over lang tid, da, uten at husleier brydde seg. Andre punkt er krangling (som antakeligvis er den åpenbare grunnen til at husleier føler seg tvunget til å heve kontrakten), blant annet pga 2 psykotiske pasienter og 1 person som gjør alt han kan for å få hevet kontrakten (utnytter at disse 2 er direkte psykotisk, og vet at jeg opptrer som vitne). Videre er det en annen av disse 3, som også ønsker å få hevet kontrakt pga en skal reise.

Årsaken til at ingen fremleietakere her er erstatningsansvarlig på punktet forsinkende betalinger, er pga fremleierene kom med en fremleietaker med høg risiko for forsinkende betalinger; pga systematiske forsinkelser via utenlandsk bank og norsk bank. Dette medførte  hevet kontrakt, blant annet pga systematisk forsinkende betalinger.  Det har blitt helt åpenbart at dette faller under §3-2, at forsinkende betalinger i utgangspunkt ikke gjelder. Problemet er at det gjelder allikevel, fordi fremleieren var pålagt etter loven å ettersjekke denne type informasjon før en tok inn leietakeren - for å ikke føre husforholdet til en hevet kontrakt. 

Det er felles kontrakt, men det spiller liten rolle hvem som betaler i og med at det ikke ville endre på situasjonen våres.

Videre så er det dokumentert at ingen fremleietakere er godkjent av utleier (det har vært hyppige utskiftinger, hvor en er erstatningsansvarlig med mindre en finner en annen fremleietaker som er godkjent av utleier), slik at kun første fremleid leietaker har godkjent kontrakt og står juridisk erstatnings ansvarlig. 

Det er også kommet frem at vi kan saksøke og kreve erstatning for den psykiske belatsningen via har fått, ved å måtte tåle atferden til de psykotiske personene.

Hva er lurt? Jeg er uansett innstillt på å flytte, uansett, pga nedsatt funksjonsevne på skole  pga disse 2 psykotiske ( sluttet mange fag for å tilpasse meg hjemme situasjonen. Første gang jeg har gjort i livet, og er sterkt avvikende  mønster opp mot min arbeidskapasitet).

Takk for svar


"§ 3-2.Forfallstid
Er ikke annet avtalt, kan utleieren kreve at leien betales forskuddsvis for hver måned eller annen avtalt betalingstermin. Det kan ikke avtales forskuddsbetaling for lengre tid enn én måned.

Forfaller leien på en lørdag eller søndag, en helligdag, eller den 1. eller 17. mai, utskytes forfallsdagen til den nærmest påfølgende virkedag.

Forfallsdagen utskytes også så lenge betalingen hindres av stans i samferdselen eller betalingsformidlingen eller annet forhold utenfor leierens kontroll og som leieren ikke kan overvinne."

 

Endret av nitosa
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er litt vanskelig å få grep på situasjonen du beskriver. Jeg antar at det er en eller flere av fremleietakerne som ønsker å heve sin leieavtale med hovedleietaker/fremutleier.  

Generelt sett er det at man har utenlandsk bankforbindelse ikke regnet som et forhold utenfor leietakers kontroll. Det at man må overføre penger fra utlandet til Norge er ikke regnet som et fritak for å betale leie til riktig tid etter husleieloven § 3-2. Dette vil derfor være et mislighold mellom den enkelte fremleietaker og hovedleietaker/fremutleier, men man kan ikke påberope seg sitt eget mislighold for å heve en leieavtale. Men systematisk for sene betalinger vil kunne resultere i oppsigelse eller heving fra hovedleietakers/fremutleiers side. 

Det at ingen fremleietakere er godkjent av hovedutleier er ikke et argument øvrige fremleietakere kan bruke for å heve leieavtalen - det er ikke et brudd på rettsforholdet mellom hovedleietaker/fremutleier og øvrige fremleietakere, bare et brudd på rettsforholdet hovedutleier/hovedleietaker. 

 

For at forhold hos andre fremleietakere skal være grunnlag for å heve en leieavtale må disse fremleietakernes oppførsel være slik at det er direkte urimelig å forvente at fremleietakeren skal måtte stå i leieforholdet ut leieperioden (ut oppsigelsestiden hvis leieforholdet er oppsigelig). Du skriver ikke noe om oppførselen, så det er vanskelig å ta stilling til om dette vilkåret er oppfylt. 

Når det gjelder spørsmålet om hva du skal gjøre, vel, du må sette din egen helse og forutsetninger først. Hvis leieavtalen er oppsigelig bør du vurdere å si den opp og flytte. Hvis leieavtalen er uoppsigelig har du et problem. Da bør du søke juridisk hjelp for å få vurdert om du kan heve den. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...