Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Fysisk aktivitet i bofelleskap for personer med utviklingshemming


Gjest Andrine

Anbefalte innlegg

Gjest Andrine

Hei. Jeg skal gå i gang med å skrive bachelor hvor tema er fysisk aktivitet. Jeg sliter med å finne gode vitenskapsartikler som har fokus på fysisk aktivitet for personer med utviklingshemming i bofelleskap, hvor ansatte har innvirkning på tjenestemottakerens sitt valg. Nøkkelbegrep som jeg kan trenge teori om er: beslutningsstøtte, tilhørighet, maktpåvirkning. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://scholar.google.no/scholar?hl=no&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&q=+physical+activity+developmental+disability+&btnG=

Masse her.

Uansett; kan det vel være en ide å drøfte hva fysisk aktivitet innebærer - da det er et nokså subjektivt begrep; åpent for individuell tolkning. Når funksjonsfriske mennesker snakker om fysisk aktivitet, tenker vi gjerne fjellturer, SATS, ski, sykling, sport, svømming og mye annet. Men per definisjon er jo det meste vi gjør i hverdagen fysisk aktivitet. Tannpuss er fysisk aktivitet, det samme er å vaske klær, støvsuge, hente posten, handle i butikken. 

Så som helsearbeider har du en utrolig stor maktpåvirkning (!) i forhold brukeren; og den er åpen for misbruk (!!) da dine forventinger som funksjonsfrisk til fysisk aktivitet er noe helt annet i forhold til en med puh. 

Det å ha fokus på fysisk aktivitet for å fremme livskvalitet - tenker jeg (som helsefagarbeider) er et nokså vagt og fjollete begrep, der man heller bør fokusere på mestring og tilhørighet (!!!) - samt variert aktivitet, der så godt som alt har en grad av fysisk aktivitet. Forskjellen er hva man bruker. Puslespill? Kognitiv og motorisk trening. Ballspill? Balanse, utholdenhet, fokus.... altså. Alt vi gjør i hverdagen er jo fysisk. Med mindre man sitter helt stille å ikke gjør noe. 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...