Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvis ventilasjonen er en næringsseksjon, hvem gjør vedlikehold?


Gjest a02db...d17

Anbefalte innlegg

Gjest a02db...d17

Hei

Ventilasjonsaggregatet i blokka ble plassert i et rom som ble tegnet inn som en bod og solgt som en næringsseksjon sammen med mange andre boder. Dette tror jeg er OK for jeg forstår at ved nybygg så kan alt som ikke må være fellesareal, heunder «støttefunksjoner» som parkering og bod, seksjoneres som næringsseksjon selv om området er regulert til boligformål. 

Det jeg ikke er sikker på er om seksjonseiere trenger tilgang til felles ventilasjonsaggregat som står i denne boden som eies av en privatperson? Dette ventilasjonsaggregatet leverer luft til fellesarealene og ikke til enkelte bruksenheter. Seksjonseiere har egen balansert ventilasjon i egen bod som er inne i boenhet, så det kan tenkes at de ikke har noe inne i boden å gjøre.

I Eierseksjonsloven § 7 andre ledd står det: "I tillegg til vilkårene i første ledd må arealer som andre seksjonseiere trenger tilgang til, og arealer som etter plan- og bygningsloven er avsatt til felles uteoppholdsareal, seksjoneres til fellesareal.". Ifølge Oslo Kommune sin veiledning for seksjonering står dette:

Quote

* felles tekniske innretninger, for eksempel felles stoppekran og felles sikringsskap
* andre fellesfunksjoner som felles søppelrom, heis, osv.
* arealer som sikrer adkomst frem til flere seksjoner eller fellesareal (utendørs og innendørs)

Her nevnes ikke ventilasjon eksplisitt. Hvis vi antar at dette implisitt betyr at ventilasjon kan være næringsseksjon så er spørsmålet: hvem er det da som skal vedlikeholde ventilasjonen?

I Eierseksjonsloven § 32 annet ledd står dette:

Quote

Vedlikeholdsplikten omfatter også felles installasjoner som går gjennom bruksenheter, slik som rør, ledninger og kanaler. Sameiet har rett til å føre nye slike installasjoner gjennom bruksenhetene hvis det ikke skaper vesentlig ulempe for den aktuelle seksjonseieren. Seksjonseieren skal gi sameiet adgang til bruksenheten for å vedlikeholde, installere og kontrollere installasjoner som nevnt i første og annet punktum. Kontroll og arbeid i bruksenhetene skal varsles i rimelig tid og gjennomføres slik at det ikke skaper unødvendig ulempe for seksjonseieren eller andre brukere.

Her nevnes det bare at sameiet har anledning til å vedlikeholde installasjoner som går gjennom bruksenheter, samt føre nye installasjoner gjennom bruksenheter. Seksjonseieren må også gi tilgang til denne. Men næringsseksjonen/bod er helt separat fra alle bruksenheter og dermed er det ikke tydelig at sameiet kan ta seg inn i denne for å vedlikeholde ventilasjonen?

Kan styret ta seg inn i denne boden/næringsseksjonen for å vedlikeholde og bytte ventilasjonen ved behov?

Anonymous poster hash: a02db...d17

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest a02db...d17 skrev (10 timer siden):

Kan styret ta seg inn i denne boden/næringsseksjonen for å vedlikeholde og bytte ventilasjonen ved behov?

Svaret på dette er i alle fall nei. Eigaren har einerett til bruk av seksjonen så tilgang må være basert på avtale, løyve, lov, eller eventuelt nødrett. I dette tilfellet så er det plikta til å gi sameiget tilgang for å vedlikehalde som blir gjeldande.

Du har nok funnet rett paragraf i eierseksjonsloven. Etter same lov er bruksenhet definert som "et avgrenset areal av en seksjonert eiendom som en seksjonseier har enerett til å bruke til bolig eller annet formål", så sett opp mot vedlikehaldsplikta og eigars plikt til å gi sameiget tilgang så er også næringsseksjonen ei brukseining etter denne lova.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...