Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Feil dekkdimensjon


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ofte står ikke alle mulige dekkdimensjoner oppgitt i vognkortet. Det er tillatt å gå både opp og ned i dimensjon, så sant man holder seg innafor diverse krav. Ift det du oppgir virker det til å være lovlig, og det kan godt være at bilen faktisk ble levert ny med den dimensjonen du nå har. Dog er det andre verdier som også spiller inn. Vektklasse, hastighetsklasse, innpress på felger samt det generelle kravet at det ikke skal ta borti noe selv under maks rattutslag.

F.eks er det i vognkortet på min bil nå oppgitt 1 dekkdimensjon, mens den kan leveres med minst 10 forskjellige dimensjoner, helt fra 16" til 20". Nå ville ikke 16 kunne passet på akkurat min utgave, men fra 17 til 20 kan jeg finne både felger og dekk som er lovlige. Det er endel feller å gå i, mange parametre å forholde seg til, om det skal være helt etter boken.

Om du er i tvil ville jeg tatt en tur til et velkjent og godkjent dekkverksted og spørre om de kan sjekke at både dekk og felger er godkjent. Så får du et endelig svar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg ville ikke vært bekymret. Det er lite trolig at noen har satt på dekk eller felger som ikke passer.

Om en tar av et hjul så kan en se merkingen av felgen. Innpress er merket som "ET" og et tall. Er dette tallet for mye feil kommer dekket for langt ut eller for langt inn.

https://vianor.no/dekkinformasjon/fakta-om-dekk/et-pa-felger/

For selve dekket er det lasteindeks og hastighetindeks som må være høy nok.

https://www.vikingredning.no/artikler/alt-om-dekkmerking

På vinterdekk i Norge er det vel et unntak at en kan bruke dekk med ned til Q (160km/t) merking.

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar
frujones skrev (13 minutter siden):

Vektklasse og hastighetsklasse .. her har jeg tydeligvis noe å lære....

Personlig så synes jeg det bare føles feil...

Det er helt normalt å ha andre dimensjoner enn det som står som standard. Av flere grunner gjøres dette. Ofte gjerne for å forbedre veiegenskaper, komfort, pris og annet. Så jeg ville ikke bekymret meg for dette, det høres helt OK ut med den dimensjonen du har, så sant felgene også er korrekte. 17" kan SE bedre ut og gi et løft av veiegenskapene. Og igrunn lite negativt.

Lenke til kommentar
frujones skrev (På 12.2.2024 den 10:24 PM):

Vektklasse og hastighetsklasse .. her har jeg tydeligvis noe å lære....

Personlig så synes jeg det bare føles feil...

Ingen grunn til å bekymre seg over dette. Mange biler leveres fra fabrikk med andre hjul enn det som er oppført i vognkortet, uten at alternative dimensjoner er oppgitt. Så lenge avviket i rullediameter er under 5 %, er alt i orden. Hos deg er avviket under det halve. Hvis du vil bytte til 16" som vognkortet sier, må du også bytte felgene til 16".

I vognkortet står vektklasse og hastighetsklasse, dette skulle også vært en del av kjøreopplæringen din. Dette må være oppfylt, uansett dekkdimensjon. Det kan stå 215/70-16 T 88, dette er tall du finner igjen på dekkene. T er hastighetsklassen, og dekkene må tilfredstille dette eller bedre (unntaket er vinterdekk, som kan ha hastighetsklasse Q uansett hva som står i vognkortet). 88 er vektklassen, og tallet på dekkene må være lik eller høyere for at dekkene skal kunne brukes på bilen (både sommmer- og vinterhjul).

I vognkortet ditt står også "Innpress xx mm". Innpress er avviket fra felgens senterlinje til anleggsflaten mot navet. Her kan det stå et tall mellom 20 og 60. Merk deg tallet i vognkortet ditt, og sjekk baksiden av felgene. Det kan max avvik være 15 mm endring i sporvidde, dvs max 7 mm endring pr hjul, så hvis det står 42 i vognkortet, kan felgene være merket med ET mellom 35 og 49 for å være godkjent (det forutsettes også at dekk/felg ikke er i kontakt med hjuloppheng/karosseri.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
frujones skrev (På 12.2.2024 den 11:46 AM):

Kjøpt bruktbil fra bruktbil forhandler med feil dekkdimensjon. Det står 225/65R17 på dekkene på bilen, i vognkortet står det at det skal være 215/70R16. Toyota Rav4 2003

 

Det er tillat med 5 % opp og ned på rulleomkrets  på dekk i følge skille mellom 215/70-16 og 225/65-17 er differannsen på spedometer 2 km/t, dvs når 215/70-17 viser 100km/ter rett hastighet på 225/65-17 102km/t og på 225/60-17 er differansen 99.2 km/t og en ting til kommer til nytte er vektklassen i forhold til bilen og makimal last 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...