Gå til innhold

Det nye honnørordet er demokratisk olje


Anbefalte innlegg

Iskanten i Barentshavet er av flere grunner et av de mest fruktbare havområdene på jorda og er svært viktig for livet i havet i vår del av verden. Det er samtidig et spesielt sårbart økosystem fordi områdene er viktige oppvekstområde og matfat for en rekke fiskearter, marine fuglearter og marine dyrearter. Det er derfor tverrpolitisk enighet om at oljeindustrien må holde seg sør for iskanten fordi en oljeutblåsing i disse områdene kan ødelegge et av jordas viktigste spiskamre for proteinrik mat (sjømat). 

Iskanten er imidlertid ingen skarp grense, den er mer som en kjempebred issørpesone som raskt kan flytte seg flere hundre kilometer med årstidene og vær og vind. Det er derfor ingen politisk enighet om hvor "iskanten går". dvs. hvor langt nord skal man tillate petroleumsaktivitet.  https://www.faktisk.no/artikler/z2qqd/dette-ma-du-vite-om-iskanten 

For fire år siden ble det inngått et forlik i Stortinget om hvor øvre grense i nord for oljeaktiviteten, også kalt iskanten, skal ligge: Iskanten går der det er 30 prosent daglig sjanse for mer enn 15 prosent is i april måned.

Denne grensen er et kompromiss. Havforskningsmiljøene og naturverninteresser ville ha den vesentlig lengre sør, mens oljeinteressene ville ha en dynamisk grense "hvor iskanten faktisk er til enhver tid" - noe som ofte vil bety langt lengre nord (der hvor issørpa går over i fast is). Nå ser FrP en mulighet til å ta omkamp og har begynt å selge inn forslaget med Sylvi Listhaugs uttalelser om at: "Det er sikkerhetspolitikk. Det er energipolitikk. Det er også snakk om arbeidsplasser og inntekter for Norge". "Norge har et ansvar i Norge for å produsere demokratisk olje og gass, så vi kan forsyne Europa og demokratiske land som vi har et samarbeid med". 

https://www.nrk.no/norge/klart-for-omkamp-om-iskanten-1.16713908

Her ser vi tydelig at dama har en fortid som spinndoktor/kommunikasjonsekspert i et lobbyfirma. Hvem kan vel være imot å løse sikkerhetspolitiske utfordringer, energipolitiske utfordringer og sikre forsyninger til våre demokratiske naboland av "demokratisk olje og gass" slik at de slipper å kjøpe av despoter som Putin, og attpåtil få arbeidsplasser og gode inntekter på kjøpet? Dette må jo være tidenes Kinderegg. 

Problematikken med at en oljeutblåsing i dette viktige oppvekstområdet og matfatet kan gjøre ubotelig skade på livet i disse havområdene er (selvsagt) fullstendig fraværende i Listhaugs retorikk. Ei heller er det mulig å spore noe om at å bygge ut infrastruktur og ta i bruk noe av den siste virkelige uberørte naturen på jorda vil forsterke den pågående naturmangfold­krisen, eller at å la oljeindustrien slippe til med å hente opp enda mer olje og gass vil forsterke den pågående klimakrisen. 

Det siste er kanskje det verste i lys av de mange klimarelaterte værkatastrofene i 2023 og meldinger om at året sannsynligvis er det varmeste på 100 000 år, noe som viser at klimakrisen er høyst reell og vil bli farlig om vi ikke for alvor setter i gang med å fase ut den fossile energien: 

https://www.forskning.no/klima-ntb-vaer-og-vind/rekordvarm-klode-i-2023-klimarekordene-falt-som-dominobrikker/2307224
https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/69gkxo/det-finnes-monstre-under-sengen-vaar

Det drar seg nå så smått mot nytt stortingsvalg i Norge. Denne saken her illustrerer godt hvilket ansvar den enkelte av oss har til å bruke stemmeseddelen klokt. Det er vi velgere som bestemmer om slike tankeløse og uansvarlige politikere som Listhaug får makt til å rasere enda mer av den ville naturen og skape enda sterkere global oppvarming eller om vi gir makten til grønne politikere som vil prioritere naturens behov og utslippsreduksjoner i langt større grad enn Støre, Solberg, Listhaug, Slagsvold-Vedum osv.

Jeg vil derfor oppfordre alle som innser at naturmangfold- og klimakrisen må tas mye mer på alvor enn det flertallet på Stortinget og regjeringen har gjort til nå, bli tungen på vektskålen når dere velger hvem dere vil stemme på neste høst. Andre saker bør komme i andre rekke.

Til den som frykter at å slippe løs grønne politikere og la de få makt over næringspolitikken kan bli dyrt er mitt svar at ja det kan det. Men det er et langt mindre onde enn å ta sjansen på at vitenskapen tar fullstendig feil i hvilket skadeverk en uhemmet naturmangfold- og/eller klimakrise kan påføre folks liv og eiendom.

Avslutningsvis vil jeg påpeke at i de snart 40 årene det har vært en klimadebatt har skeptikersiden tatt grundig feil - deres forsikringer om at det blir ikke varmere og senere at joda det blir varmere men det snur snart fordi dette er bare en naturlig endring - er alle som en gjort grundig til skamme. Tvert om har den globale oppvarmingen forløpt nesten akkurat slik klimavitenskapen sa på 1980 og 1990-tallet at den ville gjøre. Å satse på at vitenskapen ikke vet hva den snakker om blir derfor som å spille russisk rullet med fem kuler i tønna på revolveren. Det er bortimot dømt til å gå galt.

 

Endret av Tronhjem
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om man bore etter olje i nord eller sør, ser ingen forskjell.

Alle stortingspartiene våres er J...... flinke å bruke penger,  selv MDG ;) selv om det ikke er grønnvaskede penger (td vindmøllekraft)

Oljeproduksjonen her er en dråpe i havet i forhold hva som blir dradd opp.

Ville folka i miljøpartia td vert så intressert om det ikke var for at klima har blitt mangemilliardindustri som er på børsen attpåtil. Da er klimadebatten mer pengespill.

Snakkes lite miljø eller klima når vindmøller må skiftes ut eller har havarert.  Hele dritten, full av giftig avfall graves ned eller senkes i sjø. 

Hva med FNs klimapanels site toppmøte som samlet flere 100 tilreisende på fest. Kom de gående eller er det ikke belastende for klimaet bare det er for klimaets skyld?

Her i norge ødelegges flere tusen kv km natur  for klimaets skyld.

Penger penger penger. De ville ikke gjort det ellers. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...