Gå til innhold

Små feil ved XMP-innstillinger - forventet eller feilvare?


Anbefalte innlegg

PCen har vært stabil før, men var nylig ustabil i et spill og jeg begynte å teste med Prime95. Jeg har et sett med 2 stk minnebrikker med frekvens 6000 MHz. Jeg har brukt innstilling XMP I og ingen annen overklokking. Det blir feil i Prime95 alltid før 2 timer har gått.

ASUS-hovedkortet har to XMP-innstillinger, XMP I og XMP II. Ved XMP I bruker den ASUS-optimaliserte verdier, ved XMP II bruker den flere parametere direkte fra minnets XMP-profil (se bilde).

Ingenting fungerer ved XMP II. Den vil ikke boote med en og en minnebrikke, ikke begge to. Den kan boote i ASUS safe mode 4000MHz.

Ved XMP I får jeg stabilt (> 2 timer Prime95) med en og en minnebrikke, men får feil med begge på en gang.

--

Jeg har to spørsmål (jeg er meget frustrert over dette og setter stor pris på svar:):

1. Kan jeg egentlig forvente å få helt stabil PC, eller i hvert fall få regnefeil over mange døgn, når jeg bruker XMP? Jeg vurderer reklamasjon, men det er jo vanskelig å si om det er minne / CPU eller hovedkort som er problemet.

2. Finnes det noen "overklokkings"-innstillinger som kan fikse stabiliteten? Hva er evt mest relevant å begynne å teste, spenninger?

 

 

IMG_1919.jpg

Endret av fa2001
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kan hjelpe hvis du oppgir eksakte navn på komponentene dine.....

Men dog, har aldri hørt om eller opplevd selv slike problemer med XMP innstillinger.

Hadde akkurat et lignende problem på maskinen til guttungen. ET Asus Z790 Prime HK med 4x16GB RAM DDR 5600 og I7 13700K CPU. Han fikk blåskjerm titt og ofte med en feilmelding til RAM.

Kjørte siste Memtest86 og fikk over 300 feilrapporteringer på RAM'en. Tok da ut alle og bestemte meg for å teste brikke for brikke og fikk 0 feil på alle. Testet deretter i hver slot med samme resultat. Deretter parvis og til slutt alle 4 med fremdeles 0 feil. Kan bare konkludere med at en eller flere av brikkene ikke har sitti helt dønn riktig i slot'ene sine. Nå fungerer alt helt knirkefritt.

Lenke til kommentar

 Tusen takk for svar! Jeg har samme HK! Dette kan være jeg har samme problemet :) Jeg mener at det ble bedre etter at jeg tok ut og satt inn minnebrikkene igjen - fra ca 20 min til litt over en time før det kom feil. Har litt å jobbe med nå, skal kjøre flere Prime95 tester og kanskje memtest86, dobbeltsjekke at de to står helt godt i.

CPU: Intel 13900KF
Minne: G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 BK C32 DC - 64GB (https://www.proshop.no/RAM/GSkill-Trident-Z5-DDR5-6000-BK-C32-DC-64GB/3102557)
Hovedkort: ASUS PRIME Z790-P WIFI

Lenke til kommentar

Samme HK ja. Kan lønne seg å oppdatere BIOS også. På mitt kort, var det BIOS-ver 1002. Oppdaterte til siste som er 1402.

Kan også hende at ME-firmware'n har noe å si. Generelt viktig å bruke siste drivere av hva det skal være fra Asus, samt BIOS for optimal ytelse....

Å kjøre Prime, er vel an stresstest av hele systemet. Memtest86 tar kun RAM'en. Det eneste som er no dritt med Memtest, er at jeg ikke får ut noen skriftlig rapport som eventuelt kan legges ved en evt reklamasjon....

Endret av Tangent
Lenke til kommentar

Har BIOS 0441 i følge Armoury Crate, men sitter med Remote Desktop og får ikke sjekket i BIOS. Jeg har en stund ignorert melding om ny ME firmware, som jeg bare får i Linux -  får se på det.

Det er litt flaut, men jeg har funnet mulig grunnen: kjøling. Jeg satt en vifte rett inn mot minnet, og det kjørte stabilt i 2 timer i går kveld. Nå har jeg fjernet den viften igjen og snudd viftene i PCen, og det er foreløpig stabilt i flere timer. Før hadde jeg at radiatoren dumper varmen fra CPU inn i PCen, av praktiske årsaker og oppvarming av beina, men nå suges varmen rett ut.

Når PCen var ny sjekket jeg med TestMem5, og måtte gjøre noen innstillinger for å få det stabilt - men det ble stabilt til slutt. Kanskje Prime klarer å lage mer varme, og at det derfor kom feil på minne. Men Prime er rart.

Neste blir da å starte en uavhengig prosess som bruker 100% GPU og kjøre samtidig med Prime, for å produsere mest mulig varme i kabinettet. Og memtest86 og TestMem5 bør vel også kjøres igjen for å være sikker.

Lenke til kommentar

Det er fortsatt ingen feil, dette er helt fantastisk!

Jeg skulle prøve enda mer worst case på varme, ved å belaste GPU også. [Tror det var Cyberpunk-utviklerne som sa at det var bare å forberede seg på at spill bruker 100% av både CPU og GPU.] Jeg har noen programmer som kan bruke "100%" GPU, men strømbruken var bare 150W, mye mindre enn max ca 400W mulig. Vet ikke, det får holde for nå, ta det når det kommer :) 

 

Edit: Det er forresten rart, jeg fikk disse feilene selv med åpent kabinett, skulle tro det ga god nok lufting. Det var en helt klar overgang når jeg satt en vifte mot minnet, men lurer på om det også kan ha hjulpet at jeg tok ut minnet og satt det inn hardere.

Endret av fa2001
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...