Gå til innhold

Skylder jeg skatt etter studentjobb i USA?


Gjest bddfb...309

Anbefalte innlegg

Gjest bddfb...309

Studerte i USA, fikk såkalt Optional Practical Training etter studie hvor jeg jobbet i seks måneder. Pengene jeg tjente gikk inn på amerikansk bankkonto og betalte skatt til staten jeg bodde i. 

I ettertid har lest på skatteetatens sider at alt skal rapporteres, og jeg lurer på om jeg skylder skatt til Norge til tross for at jeg allerede har skattet til USA?

Hvis det stemmer at jeg skylder skatt, og jeg ikke rapporterer, hva skjer da?

Det er snakk om relativt små summer og jeg har ingen intensjon om å "lure" skatteetaten, men jeg vil gjerne vite hva jeg bør være forberedt på før jeg begynner prosessen med å snakke med dem. 

Anonymous poster hash: bddfb...309

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter skatteavtalen med USA artikkel 23 pkt. 2 jf. artikkel 16 pkt. 1 skal studenters inntekter som ikke overstiger 2000 dollars i et inntektsår være skattefrie i både Norge og USA, se Finansdepartementets rundskriv til skatteavtalen av 1971, s. 25-26. Hvis inntekten din var lavere enn dette trenger du ikke gjøre noen ting. 

Overstiger inntekten din 2000 dollars i et inntektsår har både Norge og USA rett til å skattlegge inntekten (artikkel 14). USA har imidlertid førsteretten (som kildestat). Du skal oppgi inntekten din i Norge, men du skal også oppgi at etter skatteavtalen artikkel 23 nr. 2b. 

Dette gjør du i praksis ved at du 1) fyller ut lønn omregnet i norske kroner i skattemeldingens post 2.1.1 Lønn, og 2) fyller ut skjemaet RF-1147B Fradrag for skatt betalt i utlandet av person - kreditfradrag, som legges ved skattemeldingen. 

Du skal fylle inn tall i både lokal valuta (USD) og i norske kroner (NOK). Du kan bruke Norges Banks gjennomsnittskurs for året eller kursen på lønnsutbetalingsdatoene, men du kan ikke velge gjennomsnittskurs for noen utbetalinger og transaksjonsdatokurs for andre. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...