Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bonus for frivillig arbeid/dugnad i stedet for lønn


Gjest e47b3...0b4

Anbefalte innlegg

Gjest e47b3...0b4

Er det noe i veien lovmessig for å organisere en spesifikk type arbeidsoppgave som ett frivillig arbeid/dugnad som blir kompensert av en x bonus fra arbeidsgiver? Dette i stedet for å beregne lønn for merarbeid/overtid. Arbeidsoppgaven gjør det litt komplisert å beregne lønn. 

Dette er løsning som ansatte selv ønsker. Og det ligger i frivillig arbeid/dugnad at det faktisk er frivillig. Meningen er at X bonus skal motivere arbeidstakeren til å ta akkurat denne arbeidsoppgaven. 

Men jeg lurer på om det er noe lovverk som gjør en slik ordning ulovlig. Denne bransjen er ikke regulert av minstelønn, og vi har heller ikke tariffavtale.

Anonymous poster hash: e47b3...0b4

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette blir jo i regi av arbeidsgiver og du skal lønne de ansatte. 

Er dette i ordinær arbeidstid, så skal de ha normal lønn.

Er det på fritiden så regnes det som overtid, og du må sørge for at lønna de får er minst det samme som ved vanlig overtidsjobbing.

 

Lenke til kommentar

Det er vanskelig å kalle noe "frivillig arbeid" og "dugnad" hvis det er lønnet arbeids for ens ordinære arbeidsgiver. Dette er to ting som er litt forskjellig. 

Det er avtalefrihet om hvordan lønn skal beregnes (men denne kan være begrenset hvis man er bundet av en tariffavtale). Det er derfor normalt ingenting i veien for å avtale at en spesifikk arbeidsoppgave skal avlønnes på en annen måte enn andre arbeidsoppgaver.

Problemet dukker opp når man skal trekke grensen mellom vanlige arbeidsoppgaver ("fastlønn" eller lønn etter arbeidet tid) og disse oppgavene (som da forutsetningsvis skal tas i tillegg til den vanlige arbeidstiden man får sin vanlige lønn før). Hvis dette er en vanlig og regelmessig arbeidsoppgave i virksomheten, så kan man ikke planlegge med at noen (ikke-ledende) ansatt skal utføre den i tillegg til sin avtalte arbeidstid. Det følger av arbeidsmiljøloven § 10-6 at man bare kan pålegge arbeid ut over avtalt arbeidstid når det oppstår et "særlig og tidsavgrenset behov". Dette gjelder både for mertid og overtid og har ingenting med lønn å gjøre men med å sørge for at arbeidsgivere ikke planlegger med at arbeidstakere skal være tilgjengelige i tillegg til avtalt arbeidstid. 

Det er ingen bestemmelse i loven som sier at overtidslønn skal være timebasert. Arbeidsmiljøloven § 10-6 ellevte ledd sier at "for overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden". Det betyr at du må ha to satser - én bonus for når oppgaven er gjort innenfor vanlig arbeidstid (la oss si at denne er på X) og én bonus for når oppgaven er gjort i tillegg til vanlig arbeidstid (som er på 140% av X). 

Så det er mulig å gjøre ting på den måten du ønsker, men du må tenke litt på hvordan du skal organisere det. Ikke fordi lønnsreglene er et hinder, men fordi arbeidstidsreglene kan være det. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...