Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hva er forskjellen mellom kjønnsinkongruens, BIID og lignende?


Gjest 18a40...019

Anbefalte innlegg

Gjest 18a40...019

Klar over at dette kan være et følsomt emne, men jeg skriver dette kun av nysgjerrighet og for å opplyse meg og eventuelt andre. Ikke for å støte noen eller spre stigma. Jeg føler dette er et helse-relatert spørsmål, da den angår fysisk og psykisk helse, men flytt den gjerne hvis det passer bedre et annet sted.

Jeg kom nylig over denne saken i media https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/da-jorund-viktoria-53-avslorte-hemmeligheten-sin-valgte-kona-a-bli/15221495/ 

En funksjonsdyktig mann som fant ut at han identifiserte seg som en lam kvinne (Body Integrity Identity Disorder, BIID), og nå lever som en kvinne lam fra livet og ned (der det er mulig). Det fikk meg til å tenke litt over hele situasjonen og trekke noen paralleller.

Det er mer og mer godtatt i samfunnet å identifisere seg som et annet kjønn og at det er det kjønnet de føler de er som er det riktige. I denne saken så er det nok mange færre som godtar at Jørund her identifiserer seg som en rullestolbruker (lam fra livet og ned).

Som et bonus-eksempel (som jeg håper ikke tar for mye opperksomhet) har du en amerikansk kvinne som identifiserer seg som svart.

Da lurer jeg på, hvorfor er det slik og hva tenker dere om dette? Begge deler er jo lidelser der man føler at kroppen ikke stemmer med det hodet føler på. Støtter dere transpersoner og de med BIID til å gjennomføre eventuelle operasjoner, eller kun en av disse gruppene? Hva er forskjellen mellom å føle at man er et annet kjønn, kontra å føle at man har en annen hudfarge, en funksjonsnedsettelse etc? 

Anonymous poster hash: 18a40...019

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 18a40...019 skrev (2 timer siden):

hvorfor er det slik [...] ?

Det er svært kompliserte mekanismer som rår her. Ingen kan hevde å ha et samlet universalt svar på dette. Manifestasjonene av disse tilstandene har flere likhetstrekk mellom hverandre, jeg er sikker på at vi kan tilføye andre tilstander som hittil har fått lov å stå alene.
Men det er ikke en ensartet gruppe mennesker vi ellers snakker om her. Det rår en dynamikk der den ene personen har noen trekk som dikterer at vedkommende kan grupperes sammen med andre. Den andre personen har andre trekk i tillegg som kan medføre at vedkommende kan grupperes med andre personer med en helt annen tilstand, etc. Man kan altså tilhøre flere "grupperinger" samtidig. Hos noen personer skaper dette en tilstand som ellers kan se svært kaotisk ut for omverdenen.

Rådende teorier dreier seg om en medfødt predisponerende persontype som under de "rette" betingelsene utvikler en manifestasjonen av tilstanden som tilsynelatende kan virke totalt irrelevant til hva som egentlig er årsaken. Et godt eksempel på dette er Münchhausen by proxy. Hvor ligger logikken i å skaffe barn med hensikten å kunne påføre barnet skade for å få lindring av egen indre lidelse?
 

Gjest 18a40...019 skrev (2 timer siden):

Støtter dere transpersoner og de med BIID til å gjennomføre eventuelle operasjoner, eller kun en av disse gruppene?

Delvis ja og absolutt ikke. Jeg støtter uavkortet offentlig helsehjelp til de omtrent 15 personer som fødes i Norge hvert år der man ikke kan bestemme kjønn ved fødsel. Jeg støtter også uavkortet offentlig helsehjelp til personer med AIS, CAIS, PAIS, CAH, hermafroditisme og hypospadier. Øvrige transpersoner kan jeg ikke uttale meg om fordi jeg vet for lite til å kunne ha en kvalifisert mening om det. I tillegg mener jeg av vi som globalt samfunn vet for lite. Jeg mener at personer med BIID ikke skal motta offentlig helsehjelp til å påføre seg selv uopprettelig skade som medfører reduksjon eller tap av intakte kroppsfunksjoner.
 

Gjest 18a40...019 skrev (2 timer siden):

Hva er forskjellen mellom å føle at man er et annet kjønn, kontra å føle at man har en annen hudfarge, en funksjonsnedsettelse etc? 

Godt spørsmål. Vi kan påstå at ikke alle transpersoner identifiserer seg med hverandre. Det er definitivt å banne i kirka når en transperson sier om en annen transperson at vedkommende vil skifte kjønn av feil grunn. Men jeg har hørt det bli sagt.
Jeg tror ikke gruppen transpersoner er helt like. Man kan ha flere ulike ideer til hvorfor man vil skifte kjønn. Vi finner vi personer som vil skifte kjønn fordi pappa ville ha en sønn. Vi finner personer som vil skifte kjønn fordi mamma truet med lemlesting hvis du ikke sluttet å tisse i senga. Vi finner personer som vil skifte kjønn fordi alle kompisene har gjort det. Vi finner også personer som vil skifte kjønn fordi de har både testikler og eggstokker. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Synes @Skandinav gir et godt og utfyllende svar her og enig i det han skriver. Jeg støtter også at personer som har begge kjønn får hjelp til bli ett kjønn. Hvis f.eks. en person både har eggstokker, livmor og penis, men ellers ser ut som en kvinne, føler seg som en kvinne, så ser jeg ikke noe etisk problem med å skulle fjerne penis, det må være ganske belastende å ha manneorganer når man føler seg som en kvinne og egentlig stort sett biologisk også er det. 

Dette med trans er vanskelig. Selv er jeg en biologisk født kvinne som også føler meg som en kvinne. Jeg husker en gang jeg klippet meg ganske kort på videregående fordi jeg trodde det kom til å se kult ut, jeg endte opp med å se ut som en feminin gutt, og det trivdes jeg virkelig ikke med. Jeg husker hvor glad jeg ble når håret mitt vokste ut igjen og jeg endelig så ut som en feminin kvinne igjen. Denne opplevelsen har gjort at jeg prøver å ha forståelse for transpersoners opplevelse med å være født i feil kjønn, det må være kjipt at det man føler seg på innsiden ikke samsvarer med hva som er på utsiden, selv om det er noe jeg kanskje aldri fullt vil forstå. 

Jeg må si at Andreas Wahl hadde en god episode om det på Folkeopplysningen. Temaet blir tatt opp på en respektfull måte, og det belyser også utfordringene med trans, hva med dem som f.eks. angre etter kjønnsskifter? Jeg er usikker selv hvor jeg står, dette å høre om de som angrer på kjønnsskifte gjorde at jeg faktisk ikke ble så 100% for å skulle tilby kjønnsskifte for transpersoner, eller, jeg synes i hvertfall de må gå igjennom en svært grundig utredning og at de helst skal være gamle nok til å forstå konsekvensene av et slikt valg. Samtidig vil jeg understreke at jeg forstår at det føles kjipt at prosessen tar lang tid og at det er omfattende å gå igjennom en kjønnsendring når man faktisk er helt overbevist om man er født i feil kjønn. 

BIID-pasienter bør absolutt ikke opereres, enig med Skandinav der. Om vi gir noen en funksjonshemning med vilje vil være vanskelig å kunne rettferdiggjøre ressursbruken både på å skape en funksjonshemmning når disse ressursene heller burde brukes for å avhjelpe noen med en funksjonshemming, men også å skulle bruke ressurser på vedkommende i etterkant med en unødvendig funksjonshemming. Det kan se ut at BIID skyldes utviklingssforstyrrelse i hjernen og problemer spesifikt i frontallapp og isselappen, så dersom dette ikke var tilstede, så ville nok ikke personen selv ønsket å bli funksjonshemmet. En person med en form for utviklingssforstyrrelse som er såpass alvorlig at det i verste fall kan føre til selvamputasjon (potensiell komplikasjon av BIID) vil etter mitt faglige synspunkt ikke være samtykkekompetent i henhold til ønsket om å gjøres funksjonshemmet med vilje. 

Jeg tror BIID er et svært provoserende syndrom for mennesker med funksjonshemming som aldri har bedt om å bli funksjonshemmet, og noen antar nok at personer med BIID gjør dette for oppmerksomhet og omsorg, som ved Münchausen, men forskjellen her er at nok at de med BIID faktisk vil få funksjonshemming fordi de har genuin overbevisning om  kroppsdelen/kroppsfunksjonen de har får tildelt faktisk er feil. De med Münchausen vet derimot at det ikke er noe galt med de, men gjør det med vilje for å få oppmerksomhet og omsorg.

Endret av Gaea
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...