Gå til innhold

har jeg noen rettigheter her? ang. råtne tenner som barn


Gjest c8494...5a2

Anbefalte innlegg

Gjest c8494...5a2

jeg nærmer meg nå 40, og har i hele mitt liv slitt med dårlige tenner. jeg har per nå minst 3 tenner som trenger krone "minimum plan for å redde jeksler"
jeg er ufør og har derved dårlig råd, og har ikke sjans til å kunne betale en slik utgift på nesten 30 000,- selv. og dette er bare for minimumsplanen for å redde jekslene.

jeg lurer på, for dette er jo ikke et problem som har oppstått i voksen alder. som tenåring og voksen er de tannproblemene jeg har hatt etterdønninger av dårlige tenner som barn.

allerede da jeg var rundt 3 år ble mine foreldre skjelt ut av tannlege i byen vi bodde i da. melketennene var råtne og full av hull da jeg ble flasket opp på cola.

i barnehagealder (skjedde i barnehage) knakk jeg jeksler av a spise brød med skorpe, og slikt sitter jo ikke bare i ei tann.

mine melketenner falt tidlig ut og voksensettet kom tidlig frem, og slik spredte kariesen seg også videre- for friske tenner som står ved råtne blir jo også fortere skadet.

en av fortennene mine knakk også etter fall både i rot og i den synlige delen. den fikk ei fylling og krone. rota gjør nå vondt når man skal bite over ting, som man jo gjerne gjør når man spiser (denne tanna er ikke med i planen fra tannklinikk og kostnader for den ei helelr lagt inn)

jeg tror omtrent ikke det er ei tann av melketennesettet mitt som ikke hadde hull i seg. de eneste tennene jeg ikke har hatt caries i og fått fyllinger i er den ene fortanna og de små fortennene nede.

jeg har hatt store plager med dette da min skoletannlege var av typen borr mye og ha i amalgan.
hele livet har jeg vært plaget med tanngnissing som ofte blusser opp under stress. og når man har svake tenner som har vært full av fyllinger så er jo ikke dette bra.

jeg knekker av biter av tenner og fyllinger ved tanngnissing- men siden disse tennene fra før ofte har hatt fyllinger, vil ikke helfo dekke det ta skadene skal være etter erosjon alene om det skal dekkes.

jeg synes det er så fortvilende, for det gjør vondt. og det blir jo bare værre og værre når jeg ikke har råd til behandling.


jeg lurer på om jeg har noe "krav" jeg kan komme med noen plass for å kunne få hjelp til å få dette dekket.
jeg føler meg sviket av barnetannleger/ skoletannleger som ikke har tatt tak i det at en så liten unge har hatt munnen full av råtne tenner.

jeg skjønner jo at man har ansvar for egen helse, men som barn er man jo prisgitt foreldrene sine- og de plagene jeg har hatt med munnen etter at jeg ble stor nok til å skjønne det ansvaret og konsekvensene av- er jo kun skader som har kommet som følge av disse gamle skadene.

jeg har hatt caries i voksen alder også ja, men dette er da caries som har kommet inn under fyllinger og/ eller lagt seg i sprekker når tennene knekker av med tanngnissing.

Anonymous poster hash: c8494...5a2

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest f8ff5...9d3

Helfo har noen som heter SMT-listen. Den inneholder en veldig lang liste over sjeldne diagnoser som du for alt jeg vet kan ha en eller flere av basert på det du skriver (noen av de er også mulig å anskaffe seg, men jeg tviler på noen med viten å vilje anskaffer seg f.eks. HIV/AIDS bare for å få gratis tannlege). Tidligere var listen noelunde godt skjult (du fant den i praksis kun fordi visse tannlegekontor publiserte den som PDF på sine nettsider), men nå som Helfo selv publiserer denne for alle og enhver så ser jeg ingen grunn til at noen skal tenke "den er det ikke verdt å lese" lenger: https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/folketrygdloven-kap-5/folketrygdloven--5-6--5-6-a-og--5-25--undersokelse-og-behandling-hos-tannlege-og-tannpleier-for-sykdom-og-skade/smt-listen

Ja, du må muligens google deg frem til hva de forskjellige diagnosene egentlig er (noen har komiske navn som bør hjelpe på motivasjonen), men det er store summer å spare hvis du faktisk gjør et minimum av research.

Anonymous poster hash: f8ff5...9d3

Lenke til kommentar
Gjest c8494...5a2

jeg vet ikke om det er listen jeg har sett på-
problemet nå er at når jeg f.eks knekker biter av tenner får jeg det ikke dekket fordi tennene allerede er "skadet" med fyllinger.

altså vil de ikke dekke noe fordi tannen var skadet før den nye skaden kom, om du skjønner.

var det en jeksel f.eks uten noe fylling i forkant som jeg knakk en bit av ved tanngnissing ville jeg ha fått det dekket. men siden tannen allerede er fikset på blir det nekt.

så er derfor jeg lurer på om det er noe å hente fra å ikke blitt fulgt opp ordentlig å fått den hjelpen jeg trengte som barn til å få en bedre munnhelse.

Anonymous poster hash: c8494...5a2

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...