Jump to content
Sign in to follow this  
ITtraktor

Kan foreldre frita lege fra taushetsplikt?

Recommended Posts

https://www.aftenposten.no/amagasinet/i/34yOXX/synnoeves-kamp

I denne artikkelen har foreldrene angivelig fritatt fastlegen og psykologen, til den 25 år gamle datteren som tok selvmord, fra taushetsplikten.

Selv om datteren er død virker det for meg totalt urimelig at foreldrene skal kunne frita noen deres taushetsplikt på vegne av datteren? Hvordan i alle dager kan dette være tillatt? Og hvordan kan man eventuelt reservere seg mot dette? 

 

 

 

Edited by ITtraktor

Share this post


Link to post

Det anonyme svaret her ovenfor gir et korrekt svar på noen av dine spørsmål.

Men:

ITtraktor skrev (8 timer siden):

hvordan kan man eventuelt reservere seg mot dette? 

Her er begrepet "antatte vilje" svært viktig. Så lenge du er i livet, bør du i tilfelle gi beskjed til de plassene der du vet at det oppbevares journalopplysninger om deg, at din vilje er at de ikke skal utleveres etter din død. Det vil f.eks kunne være din kjernejournal, ditt lokalsykehus, din fastlege, Blakstad, Dikemark, Brøset, etc. Det er dessverre ikke mulig å delvis reservere seg. Det vil si å gi tilgang journal for somatiske hendelser, men hemmeligholde alt som har med psykiatri å gjøre.
Dette betyr likevel ikke at din journal er "låst og nøkkelen er kastet". Fjotolf Hansen vil f.eks aldri kunne reservere sin journal mot innsyn.

Jeg råder imidlertid deg til å ikke gjøre dette med mindre det er av eksepsjonelt vektige grunner, som f.eks å beskytte levende personer fra skade.
Årsaken er at det kan skje at du mister livet som følge av feilbehandling. Eller f.eks miste livet i en trafikkulykke der noen kan forsøke å undergrave dine evner til å føre kjøretøy  grunnet din tidligere helsesituasjon ved et rettslig oppgjør. Har du da "låst" din journal, kan andre rammes unødvendig.
 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...