Gå til innhold

Norge er ikke invitert når Danmark holder toppmøte om havvind i Nordsjøen


Anbefalte innlegg

Proton1 skrev (9 timer siden):

DONG la ned sin oljeproduksjon fordi de gikk tom for lønnsomme prospekter på sin lille sokkel, det kan ikke sies om Equinor og NKS. Dernest ønsker mange land å erstatte sin fossile elkraft produksjon med sol og vind, delvis drevet av høye CO2-kvotepriser. Norge har som kjent ikke fossil kraftproduksjon, så der er vi allerede i mål. Videre har vi tilgang på mer fornybar kraft pr innbygger enn noe annet land, 5 ganger mer enn EU-gjennomsnitt. Elkraft forbruk på 16 MWh pr norske husholdning har vært nedadgående i 20 år, samtidig som vi årlig i snitt har eksportert kraft tilstrekkelig til å elektrifisere hele vår private bilpark. Så vi hadde hatt rikelig med grønn kraft om ikke våre ledere hadde valgt å selge den ut av landet. Vår store, kraftkrevende industri overlever på fordelen av vår billige og stabile vannkraft med produksjonskostnad på 10 øre/KWh som de betaler med 15-30 øre/KWh. Bunnfast offshore vind i UK koster i beste fall 60 øre/KWh, flytende vind vil koste det doble - å bygge og drive dette i et høykostland hjelper heller ikke på prisen. Det vil være umulig å drive kraftkrevende industri med offshore vind uten store subsidier. Og, om det umulige skulle skje, at vi kan produsere aluminium med vindkraft, så kan andre også gjøre det. Offshore vind gir oss ingen konkurransemessig fordel fremfor andre. Så en massiv utbygging av flytende vindkraft i vårt land kan godt ende opp som et evig subsidiesluk - hvem ønsker vel det?

Vi har jo ikke bygget noe nytt av kraftkrevende industri etter at inntektene fra oljen kom. Ser man til nabolandet og resten av europa så har man utviklet alt annet enn en oljeindustri og er levedyktige velferdsstater på linje med Norge. Man later som om Norge hadde stått på stedet hvil uten oljevirksomhet, men sannheten er jo at vi hadde et langt mer robust næringsliv før oljen. Så kan man jo tenke seg at de investeringene som er gjort i olje ville ellers blitt brukt til å utvikle de grenene vi var ledende på før  90-tallet. Elektrokjemi, metallurgi, marin teknologi, elektronikk, data, natur/reiseliv mm.

Norske oljeforekomster vil jo nødvendigvis gå ned mot 0 i løpet av et par tiår uansett. Hva gjør vi med dette nå? Vi kan jo ikke få inntekter fra demontering av installasjonene.

Endret av NERVI
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Inspector skrev (1 minutt siden):

Vi har ikke sagt fra oss fortrinnet. Staten har solgt det for en god pris, mens norske forbrukere bærer store deler av ulempene…..

Vi selger vel ca. 10%, men 90% av regningen for " god pris" gjøres opp nasjonalt av befolkning, næringsliv og norsk industri. Det er det jo enkelt å regne på..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man hopper galant over at all vindkraft må sikres med gasskraft eller annen fossilkraft siden man ikke vil ha nødvendig kjernekraft.

 

Man vedtar altså noe som direkte motarbeider formålet. Det er en trøst at det ikke bare er norske politikere som er inkompetente og dumme og mangler evne til å ta til seg informasjon.

Endret av dahln
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...