Gå til innhold

2021 ga rekordhøy lønnsvekst i IT-bransjen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Quote

Det siste året har lønnsøkningen vært på 5,4 prosent blant Teknas medlemmer i IT-bransjen.

Man må ha master i naturvitenskap eller teknologi for å bli Tekna-medlem.

Jeg synes det tydeligere bør presiseres at lønnsveksten ikke gjelder for hele IT-bransjen. Undersøkelsen er bare representativ for de med master og som er fagorganisert.
 

Quote

Å gå til en annen arbeidsgiver kan gi et godt lønnshopp. (...) jobbtilbud i seg selv kan ha fått lønna opp. (...) ledere som har sett at deres ansatte innenfor IT har ligget lavt lønnsmessig og gitt høyere lønn for å forhindre at de skulle gå videre.

Quote

(...) IT-næringen har nær 15.000 ubesatte stillinger. Ifølge IKT-Norge vil Norge mangle 30.000 IT-stillinger innen 10 år. (...) Norge er på full fart inn i en kompetansekrise, og IKT-kompetanse er en stadig større knapphetsressurs, (...) Kompetansekrisen kan bli et alvorlig hinder for at Norge klarer den omstillingen samfunnet vi må gjennom.

Om man har studert mikroøkonomi og Adam Smith, vil man lære at etterspørsel ikke er det samme som tilbud. At man trenger mer smør, betyr ikke at det er underskudd på smør i markedet. Det betyr heller ikke at man skal la være å vurdere andre alternativer - som plante- og margarinbaserte produkter.

Tilbudet av IKT-kompetanse er ikke kartlagt. Vi vet rett og slett ikke hva tilbudet er. Det vi vet er at arbeidsgivere ikke får tak i "IT-folk" med mastergrad. Deprimerende mange utlysninger krever "relevant utdanning med oppnådd grad", uten å forklare hva som man mener med "relevant". Studiespesialiseringen som Kari Nordmann har brukt fem år på, er dermed irrelevant; så lenge hun har en master. Det blir bare desto mer bedrøvelig når tittel, ansvar, oppgaver, krav og personlige egenskaper er tilsynelatende vilkårlig slengt sammen.

Like lite vet vi at "IT-folk" først og fremst motiveres av lønn, og at dette dermed også kan forklare lønnsveksten. Min erfaring er at "IT"-folk er minst like opptatt av arbeidsmiljø, kompetanseutvikling, formål og tilgang til teknologi, verktøy og data. Argumentene blir ytterligere grundig svekket når man i samme artikkel erklærer IT-kompetanse som en knapphetsressurs; en kompetansekrise.

Som vi også har lært av Adam Smith, så driver økt etterspørsel opp prisene (lønningene).

Lønnsnivået for fagorganiserte IKT-ansatte med mastergrad drives av økt etterspørsel.

Q.E.D.

Om man aksepterer at det finnes IKT-kompetanse i sjiktet mellom IKT-lærling/-elev og IT-utvikler/dataforsker med doktorgrad i teoretisk astrofysikk, kan Ola Nordmann med 10-20 års erfaring og uten master også få seg en jobb og en lønn han er stolt av.

Kompetansekrisen er et konstruert problem som kunstig driver opp lønningene og dermed skaper forskjeller. At Abelia/NHO skyver ansvaret over på stat og utdanningsinstitusjoner er ikke uventet. At IKT-Norge og Tekna gjør det samme er urovekkende.

Kompetansekrisen: – Arbeidsgivere gjør det vanskeligere for seg selv enn de må

Bransjen er i ferd med å gå glipp av de beste folka

Skar bort all svada, gikk fra null til 44 søkere

Endret av Karl-Christian Thomle
Lenke til kommentar

Jeg tenker at unødvendig svakt lønnsoppgjør i 2020 hører med til historien og bidrar med korreksjon i 2021.

For øvrig er Teknas medlemmer, naturlig nok, ikke representative for bransjen for øvrig. Tallene later også til å mangle viktige differensieringsfaktorer som geografisk tilhørighet. 

Endret av Roy Olsen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...