Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Lov mot «tvungent» arbeid, og aktivitetsplikt for nav-klienter


Ola Drunk

Anbefalte innlegg

Ola Drunk skrev (1 minutt siden):

Det er vel slaveri om det er under trusler om straff. Det er det vel ikke, selv om det «straffer seg» økonomisk å ikke møte opp.

Vel det er grunnen til at jeg brukte anførselstegn, men det er jo faen steike meg ikke arbeid heller. Disse tiltakene til NAV er utmerkete til og tråkke folk ned i søla og sørge for at de aldri kommer opp igjen, men hvis formålet var og komme seg i arbeid igjen føler jeg de mangler noe. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
skaftetryne32 skrev (2 timer siden):

Vel det er grunnen til at jeg brukte anførselstegn, men det er jo faen steike meg ikke arbeid heller. Disse tiltakene til NAV er utmerkete til og tråkke folk ned i søla og sørge for at de aldri kommer opp igjen, men hvis formålet var og komme seg i arbeid igjen føler jeg de mangler noe. 

Vet ikke så mye om det, lurte først og fremst på hvordan det stilte seg ift tvang.

Men må være bedre å skape kompetanse og arbeidsplasser, ja.

Lenke til kommentar
Ola Drunk skrev (30 minutter siden):

Vet ikke så mye om det, lurte først og fremst på hvordan det stilte seg ift tvang.

Men må være bedre å skape kompetanse og arbeidsplasser, ja.

Tja man har vel ikke rettigheter hvis man ikke råd å skaffe advokat, eller skaffe bedre jobb.

Da det blir nok mere jobb en utdannelse og mere sosial dumping uten muligheter.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Gjest 0878e...aec
Axefjord skrev (På 16.11.2021 den 19.57):

Jeg tror man skal kunne søke NAV om støtte til nødvendig mat, etc. 

Men å søke om dette er (med vilje?) såpass tungvint, og tar ofte lang tid, at det er like greit å send meldekort og delta på jobbkurs.

(Staten Norge ser helst at de fleste jobber for maten sin. Fornuftig nok...)

Nav har 4 ukers behandlingstid for sosial stønad. Det vil si at den skal behandles innen 4 uker, men det kan også gå så fort som 1 dag å få søknaden ferdigbehandlet dersom det er en effektiv saksbehandler. Skulle saksbehandlingstiden ta lang tid så kan man søke nødhjelp, da skal søknaden behandles omfattende. Dersom man mottar nødhjelp, vil dette beløpet kunne bli trekt fra vedtaket i sosialstønaden. Står man uten bolig, har de også plikt til å huse deg. Det kan eks være at de leier deg rom på hotell, eller camping hytte inntil du finner en bolig du kan leie.

Om jeg ikke tar helt feil, så gjelder aktivitetsplikten for alle under 30 år, og aktiviteten skal være tilrettelagt ditt behov. Eks, kan de ikke kreve at du skal ut i arbeidspraksis i et yrke du har null erfaring med, eller et yrke som du fysisk eller psykisk ikke takler. Tiltak kan også være eks, CV og jobbsøknad kurs, eller relevante kurs man trenger for å arbeide på eks sjøen (stcw), lager (truck). Er du i tiltak under aktivitetsplikten kan det være verdt å søke tiltakspenger dersom man ikke har krav på dagpenger, man kan også søke tilleggsstønad dersom man har utgifter i forbindelse med tiltak. Dersom tiltaket omfatter eks ysk kurs har man også krav på basislån på 15000,- + opptil 107000,- i skolepenger lån fra lånekassen. Pga sjåfør mangel for tiden så er det flere i nærområdet mitt som har fått sponset ysk kurs og førerkort klasse c og ce.

Brudd på aktivitetsplikten (eller rettere sagt, stans av tiltak fra din side) kan straffes med eks. 6mnd opphold av dagpenger. Da vil man i så fall kunne søke sosial stønad, dette skal dekke livsopphold (mat, klær osv.), strøm, husleie, og andre utgifter slik som kommunal utgift og oppvarming. Det kan også være man er heldig å får dekt internett og forsikringer.

Får man for lite i dagpenger, kan man samtidig søke om sosialstønad slik at man ikke går i minus. Man har også krav på bostøtte fra Husbanken dersom man tjener under(tror det er rundt) 19000,- Beløpet man får i bostøtte vil i så fall bli trukket fra sosialstønad slik at man ikke skal få for mye, Nav kan stille krav at man søker bostøtte før man får invilget sosialstønad.

Som dere ser, så kan man leve uten å sulte på Nav dersom man kjenner sine rettigheter. Er man ekstra heldig så tar det lang tid før de begynner å prake på deg arbeidstiltak, da det kan være mer gunstig å heller bruke noe tid på jobbsøk dersom man har arbeidserfaring. Når de setter deg i tiltak kan altså tiltaket være så bra at du rett og slett ender opp som nyutdannet i nytt og ønsket yrke. Tiltaket kan derimot også være så dårlig at du ender opp med å skygge den kommunale vaktmesteren.

Statens slave blir du bare dersom du ikke selv tar ansvar for dine rettigheter. Jeg prater av erfaring, men kan muligens finne kilder på det meste jeg har nevnt dersom nødvendig.

Anonymous poster hash: 0878e...aec

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...