Gå til innhold

Innskuddpensjon/OTP


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

OTP kommer i tre varianter så vidt jeg vet: Innskuddspensjon, ytelsespensjon og en slags blanding. Nesten alle private bedrifter har innskuddspensjon som sin OTP. I det offentlige blir det også mer og mer vanlig med innskuddspensjon, men enkelte deler av offentlig sektor har fortsatt ytelsespensjon. Med mindre du har hatt ytelsespensjon fra før av (også kalt foretakspensjon eller tjenestepensjon), så har du nok hatt innskuddspensjon.

Ved innskuddspensjon så betaler arbeidsgiver inn penger til din pensjonskonto, hvor du selv styrer om de skal settes i banken eller i aksjefond eller noe annet. Hva enn som skjer med disse pengene så er det disse du får utbetalt i pensjon når du blir pensjonist. Hvis du setter pengene i aksjer og de gir fantastisk avkastning de neste 30-40 årene, så får du en fantastisk pensjon. Hvis aksjemarkedet kræsjer, så får du svært lite.

Ved ytelsespensjon så garanterer arbeidsgiver at du får en viss prosentandel av lønnen din i pensjon, feks at pensjon blir 66% av sluttlønnen din hvis du har jobbet der lenge nok. Da er det arbeidsgiver, eller retter sagt pensjonsleverandøren, som tar all risiko for hvordan det går. Du sitter med en garanti og tar ingen risiko.

Ytelsespensjon er som regel det beste, men også veldig dyrt for arbeidsgiver. Derfor har nesten alle i privat sektor samt stadig større del av offentlig sektor innskuddspensjon.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...