Gå til innhold

Guide til ungarsk kultur!


Anbefalte innlegg

Hei! Jeg er student i Ungarn, og for tiden bosatt i fantastisk nydelige Budapest! Jeg har oversatt disse to artiklene for en skoleoppgave, men også for å åpne øyene deres for hvor du burde ta turen når omstendighetene lar seg gjøre. Hilsener fra Ungarn! :) 

 

https://www.tripsavvy.com/hungarian-culture-1501609

Guide til ungarsk kultur

Kulturen er en del av det som gjør reisen til Ungarn så begivenhetsrik. Ungarere er stolte av sin kultur, som skiller seg fra nabokulturer på grunn av den historiske forbindelsen med Magyars - en stamme som bosatte seg der for over 1000 år siden. Lær mer om Ungarns kultur for å utforske dette landet på et mer helhetlig vis.

 

Kultur i form av bilder

Fra Ungarns flagg, til deres kjærlighet for gulasj-suppe representerer disse bildene noen aspekter ved ungarsk kultur. Se et utvalg av nydelig ungarsk broderi, lær om det ungarske våpenskjoldet, og se hvordan paprika ser ut før den blir malt til et krydder.

 

Juletider

Ungarske juletradisjoner har noen likheter med andre juletradisjoner rundt om i Europa. I desember besøker Mikolas barn og deler ut godbiter og små gaver. Juletrær blir dekorert og familier nyter en lengre ferie sammen.

 

Påske

Ungarere dekorerer påskeegg med tradisjonelle design. En annen tradisjon i påsken er å sprute vann på damer. En vårfestival feirer det beste av ungarsk kultur.

 

Nasjonaldrakt

Ungarske nasjonaldrakter er rikt dekorert med fargede mønstre. Ungarske nasjonaldrakter brukes til festivaler, parader og høytider. Nasjonaldrakter fra forskjellige ungarske regioner varierer i stil og mønstre.

 

Karnival

Pre-Lenten festivalen av Farsang er feiret med mat, fester og kostymer. Farsang i Mohacs er en spesiell begivenhet med opphav fra legender. I Budapest er Farsang mer formelt. Baller er holdt i den ungarske hovedstaten for å markere denne spesielle tiden av året.

 

Mangalica festival

Mangalica festivalen i Budapest er en feiring av ungarsk mat. Festivalen avholdes på Vajdahunyad slott – og er navngitt etter en type gris som finnes i Ungarn.

 

Vårfestival

Den kulturelle vårfestivalen er holdt årlig i mars. Folke- og sigøynersanger og danseforestillinger kan sees. Man kan også handle tradisjonelle håndverk på vårmarkedet assosiert med arrangementet.

 

Nyttårsaften

De største nyttårsfestene holdes i Budapest. Ungarere som tilbringer nyttårsaften sammen med venner og familie kan finne på å utføre visse tradisjoner som en måte å markere starten på det nye året, og for å anerkjenne deres arv.

 

 

 

 

https://havefun.travel/things-to-do/arts-and-culture/hungarian-culture- 101/?fbclid=IwAR3O3rtLBjiprVdpQAftUr9hexbsqDnuIEtLfaJBty8dW5uh_jMuzY eRVIw

Ungarsk kultur 101 – musikk, kunst og artigheter

Kulturhimmelen: språk, litteratur og mer

En annen interessant del av ungarsk kultur er språket. Det ungarske språket som kommer fra den uralske regionen i Asia, og tilhører den finsk-ugriske språkgruppen (en del av den uralske språkfamilien). Dette betyr faktisk at språket er nærmest finsk og estisk!

Det ungarske språket regnes også som et av de vanskeligste å lære (selv om 13 millioner mennesker allerede har lyktes!), noe som ikke er overraskende, med tanke på at det har svimlende 14 vokaler (engelsk har bare fem): a, á, o, ó, u, ú, e, é, ö, ő, ü, ű, i, í.

Ungarsk har også et av de lengste ordene, bestående av 44 bokstaver: "Megszentségteleníthetlenségeskedéseitekért" - som betyr "på grunn av din oppførsel å ikke vise respekt for noe hellig eller veldig respektert". En annen interessant del av det ungarske språket er dets eldgamle form, kalt gammal ungarsk (ungarsk runesk, "Rovash-skript"), med det alfabetiske skriftsystemet som også er inkludert i ISO 15924-standarden.

 

Budapest - en verden av kunst og skjønnhet

Det er sant at skjønnhet er i øynene på betrakteren, men i Budapest er det veldig enkelt å finne noe nytt å beundre på hvert hjørne - ideelt for reisende som virkelig setter pris på kunstverk. Hovedstaden har en fantastisk blanding av kunstmuseer og kultursentre, med gallerier som representerer ungarsk kultur spredt over hele byen. Museer i Budapest omfatter forskjellige typer og teknikker for kunst, og er hjemmet til de fineste ungarske kunstsamlingene.

Følgende utvalg av Budapest-gallerier og museer gir innsikt i høydepunktene i den ungarske visuelle kulturen, så gå ut og se noen av disse institusjonene, de vil ikke skuffe: det ungarske nasjonalgalleriet, Ludwig-museet for samtidskunst, museum for kunst Budapest, Kunsthalle, Robert Capa moderne fotografisenter og til slutt museum for anvendt kunst.

 

Slapp av som romerne: de foryngende termiske badene i Budapest

Budapest er også kjent som "spa-hovedstaten" i Europa, med en sterk velværekultur, takket være de herlige fordelene med det Karpatiske bassengets termiske vann. Budapests termiske bad spiller en viktig rolle i ungarsk kultur. Romerne var de første som introduserte badekultur i regionen, og arkeologer har funnet restene av forskjellige bad i det tidlige Pannonia.

Etter romerne kom innflytelse fra tyrkerne, med tre tyrkiske bad som fortsatt eksisterer i Budapest i dag: Rudas-, Király- og Rác-badene.

Varmebad i Budapest er en integrert del av hverdagen, og ikke bare for velværeøkter. På grunn av vannets helbredende egenskaper som gjør underverker for leddproblemer, leddgikt og stress, anbefaler vi et besøk til alle som er interessert i å ta vare på helsen deres. Anerkjent og subsidiert av det nasjonale helsetjenesten, og dermed oppfordres lokalbefolkningen til å gå på badstue og massasje!

Våre topp 3 anbefalinger for velfortjent hvile og rekreasjon, er badene Széchenyi, Gellért og Rudas (ved Rudas er det til og med et takbasseng med panoramautsikt over byen).
Morsom fakta: å spille sjakk ved Széchenyi-badene har vært mulig i mange år, og gjestene er velkomne til å spille med både amatører og trente sjakkspillere - og husk at det er et spill uten språkbarrierer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...