Gå til innhold

Kunne strøm ha blitt solgt av strømprodusentene -selv?


Anbefalte innlegg

I dagens smarte samfunn er det mange privat forbrukere av strøm som er opptatt av å spare inn noen 10- talls hundrings per år ved å velge smarte strømavtaler. Sikkert smart -det også.

 

Men så har jeg lurt på en ting, hvorfor må man kjøpe strøm fra de selskaper som ikke produserer strøm selv, men en drøss av kraftleverandør selskaper å forhold seg til? Jeg tenker at "alle skal ha sitt", og med flere mellomledd som da alle skal ha sitt, så må vel strømmen bli "noe" dyrere per kW(?)

 

I dag er det ett sted som er mekka for strømsalg. Dette er NordPool (https://www.nordpoolgroup.com). Her  i dette børsmarkedet "møtes" alle som vil selge/kjøpe strøm. Vannkraft er blitt som det edle "glansete gullet". Ser man på regnskapet for de forskjellige selskaper, både for de som produserer strøm og for de som selger strøm, ser man fort at for de fleste så er det big business med å lage strømprodukt av en vannkraft. Og da tenker jeg at kanskje prisene per kW kunne ha vært noe lavere dersom det var produsenten selv som solgte "sin" strøm" til oss forbrukere?

 

Hva tenker dere andre om hvorfor må det være nødvendig med strømleverandører når vi har kraftprodusenter som produserer strøm og som like godt kunne ha solgt varene sine direkte til oss forbrukere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Strøm er et primærbehov for nordmenn i det kalde nord og burde være noe staten stod for. Det er folkets kraft de sjonglerer og lurer oss med, og jo mer uoversiktelig desto lettere å lure folk.

Det finnes hundrevis av ulike strømavtaler vi forbrukere kan velge mellom. Hvorfor skal noe så livsviktig som strøm være så vanskelig, og i stedet for 100 strømselskaper hadde det vel holdt med ett statlig?

Det hele er spekulativt! Selve strømprisen bestemmes av utviklingen på strømbørsen Nord Pool. Og med børser følger spekulanter. Disse produserer ikke strøm men lever av å kjøpe og selge strøm.

Det gjelder å kjøpe billig og selge dyrt, akkurat som med aksjer og Kraftselskapene tjener rått på trading

Det hadde ikke vært det minste vanskelig å selge strøm til lik pris over hele landet og med en forutsigbar strømpris som også er lik hele året. Melka koster det samme på Lindesnes som på nordkapp, og den blir ikke dobbel så dyr på vinteren, så hvorfor ikke strømmen?

Det handler om trygghet og forutsigbarhet og et lite fond av overskuddet kunne justert for årsvariasjoner, men selv staten liker å lure oss for penger. Ingen kan stoles på her.

I 2015 gikk strømselskapene bort fra muligheten til å betale kvartalsvis. Det kan være, og er taktisk. Du har nå tolv muligheter i året til å gå på et purregebyr og det er store summer det er snakk om.

Det samme gjør lånekassen og andre statlige organer.

I 2015 budsjetterte også lånekasseen med 144,9 millioner kroner mer – på for sent betalte regninger fra sine kunder. Dette kommer i tillegg til et større millionbeløp fra den nyinnførte forsinkelsesrenta på 9,5 prosent.

Altså budsjetterte lånekassen med nær 150 millioner i økte inntekter ved å legge om betalingsordningene, og i statsbudsjettet står det oppført hvor mye Lånekassen regnet med å få inn totalt i purregebyr for 2015. Tallet er 262,5 millioner kroner.

De doblet med andre ord inntektene på purregebyrer ved å legge om betalingsordningene så flere fikk problemer.

Les også: Staten regner med å tjene gigantbeløp på for sent betalte regninger

Det er lenge siden politikerne var ansatt av folket for å tjene folket. Det er nye tider, og liberaliseringen av strømmen vår begynte på 90 tallet. Siden har den blitt en gullgruve for en rekke aktører.

Bortsett fra mat og vann er strømmen og våre hjem livsviktige primærbehov og derfor der man kan skvises mest. Se bare den usolidariske boligskatten hvor du MÅ betale husleie i ditt allerede beskattede hjem, og uavhengi av om du har inntekt eller ei. Slik sett eier du ikke en gang lenger din bolig. Kommunen har pant i den og nå ønsker stadig flere aktører dobbel boligskatt ved å innføre en statlig boligskatt.

Så våre livsviktige primærbehov er blitt spekulantenes bord og her er det ingen kjære mor. Strømmen kan dobles over natta og boligskatten femdobles.

Så hvor smart samfunnet har blitt kan jo diskuteres. Smart for hvem?

 

Endret av Alexandroid
Lenke til kommentar

Akkurat spekulativt, det er jeg ikke SÅ sikker på. Men mange er nok ikke klar over at strømmen vi handler og betaler for også også handler om KOMMUNENE. Fordi omkring 10-12 pst. av innbetalt nettleie er "kamuflert" skatt til kommunene. Når kommunene fikk en mere inntekt fra nettleien, reduserte staten kommune tilskuddene tilsvarende. 

 

Når den kvartalmessige ordningen med innbetalinger opphørte, da mener jeg at det for kunder flest ble mindre slitsom med å huske på å spare opp til strømregninga. Mere forutsigbarhet vil jeg si det ble.

 

Strøm er jo et forhold som folk flest ikke bryr seg om. De fleste lar det bare "rulle å gå", mens bare 2-3 av 10 vet hva de betaler for i strøm gjennom et år. 

 

Er for såvid helt enig, i at melka den koster det  samme gjennom året, så burde også gjelde for strømmen. MEN, politikere gidder ikke å røre og  endre i det som skaper avgifter, profit til aksjeeiere, arbeidsplasser, etc. etc. Er rimelig sikker på, at om politikere ville det, så regulerte de også strømmen og dens priser. 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...