Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Påvist COVID i husstanden - hva gjør jeg?


ABA

Anbefalte innlegg

Hei

En i husstanden har fått påvist korona.

Er det trygt for meg å ferdes i samme gang som vedkommende (men en om gangen)? Har naborom rett ved siden av den koronasyke!

Bruker imidlertid ikke samme toalett (men klarte å ta en dusj i morges som den koronasyke jevnt bruker...)

Takk for alle innspill.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

Smittekarantene

Nærkontakter til smittet person

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene i 10 døgn fra den dagen kontakten med en smittet skjedde. Personer i smittekarantene bør teste seg. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt

  • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, eller
  • direkte fysisk kontakt, eller
  • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Hvordan gjennomføre smittekarantenen

Dersom du er i smittekarantene skal du:

  • Oppholde deg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted. Med egnet oppholdssted menes at det bør være mulig å unngå kontakt med andre voksne i husstanden, du har enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. Se mer utfyllende informasjon i avsnittet nedenfor.
  • Holde økt avstand til andre voksne i husstanden.
  • Ikke gå på jobb, skole eller barnehage.
  • Ikke foreta reiser innenlands.
  • Ikke oppsøke steder hvor det er vanskelig å holde nødvendig avstand til andre personer.
  • Ikke ta offentlig transport.
  • Ikke oppsøke offentlige steder, som butikker, apotek og kafeer. Om du ikke har andre alternativ, kan du gå på nødvendig ærender i butikk eller apotek. Sørg for å holde god avstand til andre.
  • Unngå å ha besøk. Barn skal ikke ha lekekamerater utover de som befinner seg i hjemmet.

Du kan gå tur ute, men hold god avstand til andre.

Hovedpoenget er at du ikke skal smitte andre før du selv utvikler symptomer.

Egnet oppholdssted i karantenetiden

Du skal gjennomføre karantenen i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted. Det skal være mulig å unngå kontakt med andre, og du må ha enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering.

Opphold på steder du må dele toalett, kjøkken eller andre rom eller fasiliteter med andre personer enn dine nærmeste, godtas ikke som karantenested. Eksempel på dette er campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser, hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.

Studentboliger, hybler eller kollektiv kan være egnet som oppholdssted dersom dette er personens eget hjem. Dette gjelder ikke innreisende med midlertidig opphold i hybelhus. Man bør holde god avstand til de andre som bor der og bruke fellesareal minst mulig.

Varighet av smittekarantenen for husstandsmedlemmer til person i isolasjon

Husstandsmedlemmer til en person i isolasjon er nærkontakter og har karantene i 10 døgn etter siste eksponering med den som er isolert. Dette gjelder hvis det er mulig for den isolerte personen å leve helt adskilt fra resten av husstanden, det vil si med eget bad, soverom og fellesrom.

I mange husstander kan det imidlertid være vanskelig å holde helt avstand, og det kan også være flere som etter hvert tester positivt for covid-19, slik at tida i karantene i en husstand kan bli svært lang.

Det meste av smitten skjer i starten av sykdomsforløpet, derfor behøver man ikke å vente helt til den siste personen i husstanden er avisolert, før man begynner å telle 10 karantenedøgn. Man kan regne kontakt på dag 5 med den siste syke i husstanden, som siste eksponering, og telle 10 døgn derfra.

Husstandsmedlemmer til en person i karantene

Dersom du bor sammen med en person som er i karantene, følger du rådene som gjelder for den generelle befolkningen. Du bør holde god avstand til voksne personer som er i karantene. Utvikler den du bor med symptomer mens vedkommende er i karantene, skal du også i karantene.

Dersom du får symptomer på covid-19 når du er i karantene

Dersom du er i smittekarantene og får symptomer, skal du behandles som sannsynlig covid-19. Det betyr at du testes og settes i isolasjon, frem til prøvesvar foreligger. Husstandsmedlemmene dine skal samtidig holde seg i karantene.

Ved negativ test skal du fortsatt være i karantene den resterende tiden.

Har du fortsatt symptomer etter at karantenetiden er over, skal du holde deg hjemme til du er i god allmenntilstand - det vil si at du føler deg frisk og er feberfri - selv om du fortsatt har enkelte symptomer etter luftveisinfeksjon.

Blir jeg sykmeldt hvis jeg må være hjemme?

Du har rett til sykmelding hvis en lege vurderer at du må holdes hjemme fordi du er smittet, antatt smittet av koronaviruset eller pålagt karantene. Egenmelding skal alltid vurderes før sykemelding.

NAV kan godta sykmelding uten personlig undersøkelse når det gjelder smittsom sykdom av betydning for folkehelsen. Les mer på NAV sine nettsider.

Unntak fra karanteneplikten

Hovedregelen er at man skal i karantene ved ankomst til Norge, men det er noen unntak. Noen av unntakene gjelder både for arbeidstid og fritid, mens andre unntak bare gjelder for arbeidstiden.

Selv om du er unntatt fra karanteneplikten, skal du så langt det er mulig unngå nærkontakt med andre. Det vil for eksempel si at selv om du har fått karantenefritak for å utføre arbeid, skal du holde god avstand til eventuelt andre du jobber sammen med.

Unntaket fra karanteneplikten slutter å gjelde dersom du utvikler symptomer på covid-19 eller legen vurderer deg som mistenkt smittet av koronavirus.

Les mer om unntakene fra karanteneplikten.

Se Folkehelseinstituttets råd og informasjon:

Isolasjon

Du skal isoleres dersom du har fått påvist covid-19 eller er i smittekarantene og utvikler symptomer.

For deg i hjemmeisolasjon gjelder:

  • Du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut, men du kan være i egen hage eller på egen balkong/veranda/terrasse.
  • Andre må hjelpe deg med nødvendige ærend.
  • Du skal helst holde minst to meters avstand til de du bor sammen med.
  • Du bør ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle.
  • Du må være nøye med hånd- og hostehygiene for å unngå å smitte andre i husstanden.
  • Gjennomfør hyppig rengjøring av hjemmet, spesielt de stedene som dere ofte tar på.

Oppholdssted for isolasjon

Du isoleres i hjemmet, på egnet oppholdssted eller eventuelt i helseinstitusjon.

Kommunen er ansvarlig for at du har et egnet sted å gjennomføre isolasjonen på. Dersom kommunen vurderer at du ikke kan gjennomføre isolasjonen hjemme, skal kommunen tilby opphold på hotell eller annet egnet sted. Kommunen kan også bestemme at de som den smittede bor med må oppholde seg på et annet egnet oppholdssted. I begge tilfeller skal kommunen dekke kostnadene.

Kommunen skal sørge for at personer i innreisekarantene på karantenehotell som blir bekreftet smittet med covid-19 snarest mulig får et egnet oppholdssted for å gjennomføre isolasjon.

Avslutte isoleringen

Du kan avslutte isoleringen når det har gått ti dager etter symptomdebut og du er feberfri i minst 24 timer. For personer på sykehus eller som går på immundempende behandling, kan kravet om isolering være lenger.

Isolasjonen avsluttes også i de tilfellene der andre i din husstand fortsatt er i isolasjon eller karantene.

Folkehelseinstituttet (FHI) gir informasjon om kriteriene for opphevelse av isolasjon.

Husstandsmedlemmer til en person i isolasjon

Dersom du bor sammen med en person som er isolert med påvist koronavirus, skal du være i karantene.

Varighet av karantenen for husstandsmedlemmer til person i isolasjon

Husstandsmedlemmer til en person i isolasjon er nærkontakter og har karantene i 10 døgn etter siste eksponering med den som er isolert. Dette gjelder hvis det er mulig for den isolerte personen å leve helt adskilt fra resten av husstanden, det vil si med eget bad, soverom og fellesrom.

I mange husstander kan det imidlertid være vanskelig å holde helt avstand, og det kan også være flere som etter hvert tester positivt for covid-19, slik at tida i karantene i en husstand kan bli svært lang.

Det meste av smitten skjer i starten av sykdomsforløpet, derfor behøver man ikke å vente helt til den siste personen i husstanden er avisolert, før man begynner å telle 10 karantenedøgn. Man kan regne kontakt på dag 5 (med den siste syke i husstanden), som siste eksponering, og telle 10 døgn derfra.

Folkehelseinstituttet (FHI) har også råd til personer som isoleres i hjemmet ved koronavirus.

https://www.helsenorge.no/koronavirus/karantene-og-isolasjon/

Sitat

Til deg som er pålagt hjemmeisolering (isolasjon)  

2020-12-18 Piktogram karantene og isolasjon.png

Dersom du har sannsynlig eller påvist covid-19, må du isoleres enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Hjemmeisolering er for deg som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus.

Dette gjelder når du er i hjemmeisolering:

  • Du skal, om mulig, holde helt avstand til andre. For barn og personer med behov for helsehjelp, må omsorgsbehovet prioriteres høyest.
  • Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
  • Du bør få maten levert til rommet eller være alene på kjøkkenet.
  • Bor du sammen med andre, bør du isolere deg på rommet ditt og holde helt avstand til de du bor sammen. Du skal ikke gå ut av hjemmet, men kan oppholde deg i egen hage eller på egen balkong forutsatt avstand til andre.
  • Du må få hjelp av andre til å gjøre nødvendige ærend.
  • Du og din husstand kan ikke ha besøk.
  • Hvis du må være nærmere andre husstandsmedlemmer enn 2 meter, er det anbefalt at du benytter munnbind dersom helsetilstanden tillater det. Alternativt er det anbefalt at husstandsmedlemmene benytter munnbind når de er nærmere den syke enn 2 meter. Barn i barneskolealder og yngre er ikke anbefalt å bruke munnbind. For barn under 2 år er bruk av munnbind frarådet.
  • Avtal med legen din hvordan du skal følge med på egen helsetilstand.
  • Ring helsevesenet hvis du har behov for legehjelp fordi sykdommen din forverres (for eksempel ved pustevansker) eller av andre årsaker. Fortell at du har covid-19 når du ringer. Da kan de iverksette tiltak for å hindre at andre blir smittet. Du skal ikke benytte offentlig transport.
  • Rengjør hjemmet hyppig og særlig overflater slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Vanlige rengjøringsmidler kan benyttes. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader. Se også: Rengjøring under og etter hjemmeisolering.
  • De du bor sammen med, skal være i karantene.
  • De du bor sammen med, må også være nøye med håndhygiene. Det er særlig viktig at de du bor sammen med vasker eller desinfiserer hendene når de forlater rommet der du (som er hjemme isolert) oppholder deg, og etter kontakt med deg eller utstyr du har brukt, og særlig før de forlater huset.

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/karantene-og-isolering/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
ABA skrev (16 minutter siden):

Hei

En i husstanden har fått påvist korona.

Er det trygt for meg å ferdes i samme gang som vedkommende (men en om gangen)? Har naborom rett ved siden av den koronasyke!

Bruker imidlertid ikke samme toalett (men klarte å ta en dusj i morges som den koronasyke jevnt bruker...)

Takk for alle innspill.

Følg rådene så går det fint. Be den syke personen lufte regelmessig på rommet sitt ut vindu, før åpning av dør til felles gang. La det gå en time mellom dere dusjer på samme bad.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...