Gå til innhold

DEBATT: Offentlig nasjonal skyløsning eller offentlig markedsplass for skyløsninger?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

En nasjonal "sky" for visse typer sikre IT-løsninger er ikke nødvendigvis i konkurranse (eller konflikt) med en markedsplass for skytjenester. Men skal man ha en markedsplass som muligens legger opp til forenklet anskaffelse, er det viktig at det er mulig for leverandørene å differensiere seg, og for kjøperne å se og vurdere forskjellene. Blir det slik at alle som leverer f.eks. timeregistrering eller lønnssystem eller regnskapssystem "likestilles", vil det veldig raskt bli til at pris er eneste konkurransefaktor. Det er det ikke sikkert at kundene tjener på.

Det er også et spørsmål om en slik digital markedsplass vil (eller bør) bli er erstatning for de konkurransegjennomføringsverktøyene (KGV) som brukes i dag (f.eks. Mercell eller TendSign), eller om den skal helt eller delvis erstatte utlysningsportalene som Doffin og EU-supply. Personlig er jeg for å gjøre anskaffelser enkle, men hvis resultatet blir redusert konkurranse så er det neppe ønskelig.

Lenke til kommentar

Eg synes det var litt vanskeleg å få ut essensen i kva advokatfirmaet Hjort eigentleg prøver å formidle.

Om eg forstår det rett så meiner advokatane at anskaffelsesreglane som er utarbeida for å innhente anbud frå private også skal gjelde om det offentlege sjølv utfører jobben?
Altså at jobben med å lage nasjonal skyløysing må leggast ut på anbud der også det offentlege legg seg inn som ein tenestetilbydar?
Korleis skal det fungerer i praksis? Korleis skal private kunne konkurrere på pris mot offentlege ressursar som uansett står på lønningslista? Korleis skal det offentlege kunne ta ei upartisk beslutning på om ein velger seg sjølv eller eit privat firma?
Er poenget å belyse at det private og offentlege fungerer ulikt og vanskeleg kan samanliknast objektivt på alle områder?

Eller går kritikken frå advokatfirmaet på at ei offentleg skyteneste ikkje vil ha tilfredsstillande IT-sikkerheit?

Konklusjonen til advokatfirmaet Hjort ser ut til å være at offentleg regulering i form av formelle standardkrav til tenestyterane som vil levere tenester er ei betre løysing enn at det offentlege leverer ei teneste som oppfyller sine krav direkte.
Det virker på meg litt prematurt å konkludere med før ein veit noko som helst om korleis ei offentleg skyteneste i det heile tatt er meint å fungere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...