Gå til innhold

Svar til bankplassen - Boligprisboble i Norge?


s54s56d76

Anbefalte innlegg

Så eg prøvde å legge igjen ein kommentar til Boligprisboble i Norge? på bankplassen. Den virker ikkje som kom igjennom så eg prøver her:

 

Dette var eit fint eventyr! Kva “vekst” er det som har drevet denne prisveksten då? Kan det vere vekst av husholdningsgjeld til private bankar kanskje? Jammen merkelig at noko slikt skal sammenfalle med at private bankar plutselig kunne lage lån med å opprette nye kontopengar ut av ingenting imot ein nedbetalingsplan (og gjerne med litt renter på toppen av). [Hvordan skapes penger?]
 
Her snakkes det om ein fundamentalverdi, men med ein innført “elastisk" dummyvariabel for å korrigere utfallet av grafen. Applaus.
Kva med at inntekt/BNP ligget stabilt rett under 40% dei siste 25 åra- Eller i rein taleform: i inntekt er det ingen vekst å spore.
Samtidig har husholdningsgjeld/BNP økt jevnt og trutt dei siste 20 åra frå ca 40% til rundt 100% idag. Og antal husholdningar/befolkning har i tillegg økt ifrå 2005 til idag med 5,35% (fant ikkje SSB-tal tilbake til år 2000). Så då vert det vel egentlig veksten i husholdningsgjeld grovt sett på 263,4% då, dei siste 20 åra (justert for auka i husholdningar per innbyggar). Men å kalle det ei boble er vel berre semantisk akrobatik. Eit definisjonsspørsmål.
 
image.png.6a77299752c5b6c11dfa129f433e44d1.png
 
Neimen har de sett? Det prosenttalet sammenfaller jo så og sei plettfritt med diagrammet her som viser realboligprisvekst. Så merkelig. Det må vel berre eit sammenfall av dimensjonar, må det ikkje? Ingen har vel ikkje nokon gong tenkt det kan ha ein samanheng? At privat gjeld til private aktørar skulle påverke makroøkonomi og boligpriser, ja det skulle tatt seg ut. 
 
Sarkasmesausen ørelitt til sides her, boligprisene er nok neppe drevet opp av irrasjonelle boligkjøpere nei, men av nøye gjennomtenkte pro-demo-irrasjonelle regler for privat utlånvirksomheit. Boligkjøpere er nok heller snarere uvitne ja, som er så dumme å la seg bli ofre for måtte busette seg i resultatet av ein praktisk talt påtvungen eiendel-pris-inflasjon i boligmarkedet, kun fordi dei lever ut heilt vanlige liv i heilt vanlige boligar. Tenke seg til.

Boligprisboble i Norge_ _ Bankplassen.pdf

Endret av s54s56d76
Feil link
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
9 minutes ago, Bryst said:

Vi har ingen boligprisbobble i Norge. At boligprisene stiger nå, er på grunn av at få personer ønsker å selge.

Prisen på penger er nå den laveste kanskje noensinne? Altså et stimuli til kjøp. Men den vil ikke være lav for alltid. Likevel er det grenser for hvor mye den kan økes, tviler på det er praktisk mulig å øke mer enn 2-3 % poeng opp fra dagens nivå.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...