Gå til innhold

Oppsiktsvekkende funn: Varm asfalt slipper ut partikler lenge etter at veien er lagt [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er ikke det intuitivt? Asfalt som ligger på urørte steder, blir ikke bare mosegrodd og nedstøvet, men også mer matt i overflaten.

På samme måte vet vi at oljeprodukter fordamper saktere desto høyere kokepunktet er. Det finnes ingen magisk temperatur hvor all fordampning opphører. At selv tjære kan fordampe i solsteika er jo lett å lukte. Lukta av nylagt asfalt er jo intens, men det er jo ikke en bestemt dag det opphører totalt. Det avtar jo gradvis og kan sikkert være luktbart i lang tid etterpå hvis man går inn for å lukte på en varm sommerdag.

At sollys (UV) fungerer som katalysator i fordampningen er heller ikke ukjent. Fra værforskning vet man at fordampningen av vann varierer sterkt til tross for at temperatur, trykk og vind er identisk. UV-komponenten i direkte sollys har vist seg å være en sterkt korrelerende faktor som kan mangedoble fordampningen under ellers like forhold. Det er intuitivt at samme fenomen gjør seg gjeldende ved fordampning av andre stoffer.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Problemet forsvinner av seg selv når de innbitte har fått viljen sin og fått stanset utvinning av olje.

 

Med redusert råoljeutvinning vil det bli stadig mindre råstoff for asfalt. Til alle nye og eksisterende veier på kloden som trenger ny asfalt og regelmessig vedlikehold, ser de grønne en storskala erstatning for bitumen i løpet av det kommende tiåret eller to?

 

Har fått vite at en ser på muligheter for å erstatte bitumen med lignin. Men det er ennå på særs tidlig stadium. Og hva med bivirkninger av å skaffe til veie slike massive mengder med råstoff (lignin)? Enda mer rovdrift på skog og landarealer? Eller ser en for seg kunstig produsert lignin basert på luft, vann og kjærlighet til et idealistisk harmonisk samfunn der det ikke eksisterer begrensninger eller negative bieffekter så lenge hensikten er god?

Endret av ChrisQ
formattering
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...