Gå til innhold

Frankrike hardt ut mot USA om skattlegging av IT-giganter


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Riktig rekkefølge:

1. Opprett nye nasjonale tjenester som kan konkurrere med de amerikanske, inkludert portering av personlig innhold. De nasjonale må gjerne være åpen kildekode, med åpne API for data som krysser landegrenser og deling av utviklingskostnader med andre land med samme interesser. Og ikke minst fundamentert i nasjonal jurisdiksjon.

2. Pålegg både nasjonale og utenlandske IT-tjenester normal skatt i landet. Skjønnslign for ting som ikke oppgis.

3. De som ikke aksepterer normal skatt innen en viss frist, stenges enkelt og greit ute fra landet. Skatteunndragelser skal aldri aksepteres. Brukerne får hele frist-perioden på å flytte sine data til de nye tjenestene.

Dette har jeg sagt i årevis at vi burde gjort i Norge, men her i nisselandet lar politikerne det bare skure og gå. "Vi har jo råd til å la andre utnytte oss", "Dette er prinsippiell og politisk tungtenking - så det gidder vi ikke" og den mest naive av alle: "Vi er jo allierte og da kan de vel ikke ha noen onde hensikter".

Endret av Simen1
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Punkt 3 krever at folket som bor i landet faktisk er enige, ihvertfall i demokratiske land.  I ikke-demokratiske land så gjør de vel omtrent som du sier, men istedet for skatt så bruker de å tukle med Internet-kablene.

Punkt 1 er en bra ide, og vi kunne sannsynligvis gjort mye mer rundt finansiering av slike løsninger.  Med bare noen milliarder per år fra hvert land i EU, en brøkdel av budsjettene til tech-gigantene så burde man klart å bygge en masse fin infrastruktur.

Det er dog sterke interesser som motarbeider slikt, av legitime grunner.  Bl.a. har vi faste skribenter på digi.no som synes dette er en forferdelig idé hvis staten konkurrerer med næringslivet.  Prinsipielt er det problematisk, men det trengs litt realpolitikk her.  Det er utenlandske selskaper staten vil konkurrere med og de har operert i 20-30 år uten å betale skatt og med helt andre muligheter enn det norske virksomheter har hatt. 

Et annet argument mot punkt 1 er at Staten er suverent dårlig på å utvikle ting som befolkningen trenger.  Man kan se på Staten i Norge.  Hvor finnes IT-kompetansen?  I skatteetaten.  Hvorfor?  Vel, kanskje Statens viktigste oppgaver faktisk er å kreve inn penger fra befolkningen og da blir det naturligvis slik at skatteetaten har de beste folkene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...