Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Deling av arv


Randy Marsh

Anbefalte innlegg

Hei, jeg skriver dette innlegget hovedsaklig fordi jeg ikke klarer å trekke slutninger om hva som er rett og galt selv, og derfor håpte at noen kunne rådføre meg. Situasjonen påfører meg mye stress og jeg har ingen anelse om hvem som egentlig har rett her. Her er saken:

En arv skal deles mellom 4 personer. To av oss er helsøsken, mens de andre er for oss halvsøsken. Vi delte vår kjære pappa sammen, men nå som han er borte kjenner jeg at et lite spill har begynt. Først og fremst så er jeg opptatt av at vi skal unngå konflikt. Jeg er ikke en bastant person, og har hele tiden forsøkt å være føre-var og handle etter hva som er rasjonelt. Det har forøvrig vært en del konflikter mellom min hel-bror og de andre halvbrødrene opp igjennom årene. Dette har gått i at de har ment at vi ikke har stilt nok opp for vår far tidligere, og at de derfor ønsker å fordele arbeidstimer på arbeid som gjøres når huset skal pusses opp (helt sikkert på bakgrunn av de mener vi ikke kommer til å stille). Halvsøsknene våre er arbeidsglade og har pleid å ta 13-14 timers dager der borte de dagene de har fri, og har forventet at vi skulle kunne stille med en slik arbeidsmengde i 4-5 dager her og der. Halvbrødrene er en del år eldre enn jeg og min biologiske bror er; vi er fortsatt studenter mens de er veldig godt stilt på arbeidsplasser. Jeg skriver blant annet en masteravhandling og har ikke så mye tid å kunne ofre. Arbeidstimefordelingen har blitt i stelt i stand på 300 kroner i timen som da trekkes fra oppgjøret. Dette har for min del vært greit, men min biologiske bror og min mor opplever dette som ufamiliært. De mener at det urettferdig at vi skal trekkes penger for at de arbeider på huset når dette også har blitt gjort veldig hyppig avv halvsøsknene og på deres premisser. Og at det er urettferdig når vi ikke står likestilt i forhold til hva vi kan bruke av penger. For min egen del synes jeg at arbeidstimer er et greit tiltak, men vet ikke helt hva jeg føler om at de hele tiden planlegger å dra bort uten å informere oss, eller bidra til at sluttsummen på noen som helst måte skal bli likestilt. Nå gjør de vel oss helt sikkert en stor tjeneste i det lange løp ettersom de får fortgang på salg av huset... men det er mye drama fra min bror og min mor rundt dette. Det har heller ikke blitt satt opp en kontrakt på det, det er noe de har bestemt at skal trekkes fra. Det var enten dette, eller at vi skulle bestille firma for utvask og oppussing som de mente ville koste 100,000.

Nummer to: de kjøpte vår fars hytte for 50% av takst. Det resterende beløpet var derfor noe jeg og min bror skulle få forskudd på, og det har halvbrødrene sagt at vi skal få. Men heller ikke dette står fast noen steder, i verken testament eller på noe annet tinglyst dokument. Det var noe pappa fortalte. Og det har ikke blitt godt nevnt at dem hvordan fordelingen her skal gjøres.

For å sette litt perspektiv på ting: det meste av kommunikasjon går igjennom meg en den ene halvbroren. Moren min og halvsøsknene hater hverandre på bakgrunn av tidligere hendelser. Og broren min synes at halvsøsknene spiller spill og er nedlatende mot han, derfor har han brygget opp et skikkelig hat. Jeg får ikke lov til å si noe om dem til halvsøsknene, og jeg merker selv at halvsøsknene mine fisker litt info om dem fra meg, blant annet hva broren min gjør om han ikke kan stille osv. Synes det er tungt, fordi jeg opptrer som mer nøytral i det hele mens jeg får dritt fra alle kanter. Og jeg klarer ikke å se for meg hvem som har rett her. Tror dere at det er en sannsynlighet for at vi på noe vis blir lurt av våre halvsøsken, og i så fall på hvilken måte? Ser for meg at dette ender i totalbrudd på kontakt etter oppgjøret. Alle mener på en måte at de andre skjuler noe bak kulissene, og alle er nok veldig klare på det. Jeg bare vet ikke hva man skal gjøre her og synes det er vanskelig.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg antar at det er et privat skifte. Ved et privat skifte kan slike avtaler bare inngås hvis alle som har gjeldsansvar er enige (dvs. de som er oppgitt i skifteattesten som den/de som forestår skiftet). 

Generelt sett er en uspesifisert arbeidsavtale med timepris og uten noe tak for total godtgjøring en uting. Enten bør man ha et tak på antall timer/antall kroner, ellers bør det være spesifisert nøyaktig hvilke ting som skal gjøres. Årsaken er at det er veldig lett å jobbe en 13-timers dag på noe så uspesifisert som "vedlikehold og oppussing". Når man jobber på andres regning er det lett å være ineffektiv, og hvis to av fire arvinger jobber så sender man 50 % av regningen til de andre arvingene. 

Det er i utgangspunktet ikke urimelig å beregne arbeidsgodtgjørelse når man legger inn innsats for boet, særlig ikke hvis alternativet er at tjenesten betales for. Men det bør være klart hva som skal gjøres, hvordan det skal godtgjøres, og hva som er begrensninger og standarder man skal forholde seg til. På den måten slipper man at begge sider føler seg lurt når det kommer til oppgjørets time - den siden som faktisk har lagt X antall timer arbeid ned føler seg lurt når den andre siden bare vil betale Y timer, og den siden som skal betale føler seg lurt fordi Y timers effektivt arbeid hadde ført til samme resultat. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...