Gå til innhold

Regjeringen bryter handlingsregelen – vil bruke nesten 420 oljemilliarder i år


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

> Regjeringen bryter handlingsregelen så det synger

Fra regjeringen.no:

"Over tid skal uttaket følge den forventede realavkastningen av fondet, mens bruken av oljeinntekter det enkelte år skal tilpasses konjunktursituasjonen i økonomien."

Det er ikke brudd på handlingsregelen å bruke mer i nedgangstider, så lenge man over tid ikke bruker mer enn 3%. Vanligvis bruker vi mindre, nå må vi bruke litt mer for å kompensere. Det er det som ER handlingsregelen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fordelen med penger i banken er at man kan bruke penger når det er behov for det slik som nå. Faktisk burde vi bruke mye mer penger på infrastruktur i landet vårt nå mens arbeidsledigheten er høy. Det har festet seg som en merkelig myte at det er langt viktigere for våre barn og barnebarn å "arve" utenlandske verdipapirer heller enn en godt utbygd land, med et effektivt veinett.

Lenke til kommentar

Handlingsregelen ligger i dag på 3% (før var det 4%). Dette betyr at man i dagens situasjon har lov til å bruke maksimalt 303 milliarder kroner på statsbudsjettet. Bruker man mer enn dette, må det overskytende beløp overtid betales tilbake til oljefondet (og trolig også med renter). Det man gjør i praksis er altså at den norske stat rett og slett låner penger fra det norske oljefondet. Vi får bare håpe at tilbakebetalings reglene ikke er for strenge.

.

Jeg har lest om konflikten mellom USA og Saudi Arabia når det gjelder det man kan kalle oljefondet til Saudi Arabia. USA tvang/truet Saudi Arabia på 1970-tallet til å investere overskuddet fra sin oljeeksport i verdipapirer i USA. Men avkastningen av disse investeringer kunne Saudi Arabia fritt benytte. Jeg regner med at et lignende strengt regime også gjelder for det norske oljefondet. Dette kunne man trolig se da handlingsregelen ble satt ned fra 4% til 3% i regi av Siv Jensen. Det skjedde uten noen særlig politisk konflikt. Man tror at dette dreier seg om en form for selvdisiplin, men så er det kanskje heller USA som presser på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...