Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Robotklipper - Erfaring etter 5 års bruk


Anbefalte innlegg

Har en Gardena R40Li kjøpt i 2015.  Elektronisk fungerer den tilfredsstillende etter forutsetningene men er litt usikker når det gjelder den mekaniske kvaliteten. Synes den over tid har blitt mer og mer støyende. Fra og være tilnærmet totalt stillegående den første sesongen og påfølgende sesong, avgir den nå mer og mer "freselyder" under gange på plenen. Har byttet kniver og skruer to ganger årlig siden innkjøp. Har levert den inn til "overvintring" og rens 2 ganger hos en person som forhandleren (Obs) har avtale med. Fått den tilbake "ren og pen" men freselyden har bare tiltatt etter dette uten at det virker som at disse oppholdene gjorde noe fra eller til. Altså, jeg fikk tilbake en gullende ren robotklipper fri for gammelt gress og innsauset gress-saft, mens støyplagen har tiltatt med økende styrke sett ut i fra klipperens totale brukstid (nå 5 år).

I fjor høst gjorde jeg det annerledes. Tenkte "skitt au!" , jeg risikerer ikke så mye med å gjøre et eksperiment. Gardena og alle de andre robotklipper fabrikantene advarer voldsomt mot å bruke vann for å rengjøre klipperen! Men jeg tenkte mitt: Robotklipperen arbeider i et veldig vått og fuktig miljø. (Klipperen vår har ikke (heldigvis) regnsensor. Det ville jo aldri fungert i vårt vestlandsklima med regnvær til tider dagevis  :)  ) Det vil si at klipperen i det daglige vil ha tøffe arbeidsforhold og ser ut til å kunne tåle disse forholdene veldig bra. Da jeg bestemte meg for å parkere klipperen i fjor høst, snudde jeg den på hodet og satte den på en hellende bakketopp. Fant fram spyleslangen og stilte inn vannstrålen med så kraftig sprut jeg kunne og spylte av det våte gresset. Passet på å komme til overalt med vannstrålen. Da jeg var fornøyd, satt jeg den inn i garasjeboden på noen gamle aviser og lot den tørke over vinteren. Ladebrettet har jeg alltid tatt inn hver vinter (etter fabikantens anbefaling). Ladet klipperen ett par ganger i løpet av vinteren slik at batteriet fikk godt stell.

Jeg er ikke overbevist om at jeg gjorde skade på robotklipperen ved å spyle den ren med vann i fjor høst før jeg satte den inn for vinteren siden den tiltakende støyen fortsatt er der som en tibakevendende men økende faktor.  Jeg hadde ikke forventet en støyfri klipper da jeg startet opp roboten denne sesongen. Det var vel som forventet gitt ut i fra 5 års brukserfaring. 

Det jeg skulle likt å komme til bunns i er hvor støyen kommer fra. Hva er det som genererer støyen (freselydene)? Finnes det smørepunkter? Det står ingenting i brukermanualen om dette. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg vil si at det høres ut som at freselydene kommer fra et eller annet som påvirker klipperen under gange. Lurer på om det er noe "leamikk" som er i ubalanse. Men jeg finner ikke noe som er løst. Ingenting som "henger og slenger", for å si det sånn....  ?

Lenke til kommentar

Plata virker rett og fin når jeg snurrer den rundt. Det eneste jeg hører er klirrelydene fra knivene som snurrer rundt sine egne akser når jeg snurrer plata rundt og rundt. Men det er vel slik det skal være? Altså at disse knivene skal kunne snurres rundt sine egne akser? Det er vel ikke meningen at disse knivene skal skrus helt fast i plata? 

Lenke til kommentar

Ja, knivene skal snurre rundt.
 

Adria skrev (6 timer siden):

det høres ut som at freselydene kommer fra et eller annet som påvirker klipperen under gange. Lurer på om det er noe "leamikk" som er i ubalanse. Men jeg finner ikke noe som er løst. Ingenting som "henger og slenger"

Dette var ikke helt svaret jeg var på jakt etter.

Er ulyden kontinuerlig eller varierer den? F.eks. påvirkes lyden av at klipperen møter begrensningskabelen og stopper for å snu? Er det slik at klippemotoren stopper når den finner ut at den skal returnere til ladestasjonen og er ulyden tilstede da? Hvordan oppfører ulyden seg i det klipperen er ferdig ladet og skal starte klippingen, starter ulyden umiddelbart eller etter at den har rygget ut av ladestasjonen e.l.?

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Syns det høres mer ut som en "wear & tear" ulyd. Altså snarere en slitelyd enn at ulyden skapes elektronisk. Dette er jo en meget enkel model med minimalt med elektronikk bortsett fra evnen til å holde seg innenfor kantlinjen samt finne veien hjem til ladebrettet via styretråden.  Ingen GPS eller lignende.  

Har gitt den noen dusjer med verktøy på box her og der å sove på gjennom natten. Kanskje det er det som skal til.  Får sjekke i morgen om det hjelper. ? Uansett, takk for alle gode innspill!

Lenke til kommentar

Ulydene er der fortsatt til tross for "verktøy på boks". Kanskje jeg bare må leve med det. Jeg begynner å bli tungthørt så det sjenerer ikke meg så veldig. Men kona er bekymret for naboene  :D 

En annen ting: Hvor lenge vil disse batteriene vare før de bør skiftes ut?  De er vel kanskje dyre? Ser at prisene på nye robklippere holder seg stabilt og det kjøres fram interessante kampanjer nå om dagene.  

Lenke til kommentar

Etter en del googling så har jeg bestilt nytt batteri hos noen som kaller seg Battery Upgrade. Ett par tre ukers leveringstid. NOK 560 inkl frakt. På nettet får man 1500 mAh og 2500 mAh batterier.  Ut fra omtalene  jeg finner på nettet virker deg som at fabrikanten har økt kapasiteten til 2500 mAh  etter at jeg kjøpte min klipper for 5 år siden. Ser i bruker manualen min at 1,6 Ah er den orginale størrelsen.  Men det er fortsatt lett å få fatt i de gamle og utdaterte (?) og  svakere 1500 mAh batteriene hos nettbutikkene til hundrelappen mindre. Så vær obs! Det er lett å la seg lure til å kjøpe den billigste versjonen.  :D

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...