Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Enkeltpersonsforetak.


Gjest 7de4f...b38

Anbefalte innlegg

Gjest 7de4f...b38

Hei.

Tenkte å starte et enkeltpersonsforetak.

Er mest interessert i å drive med statistikkføring eller annen type forskning innenfor helse og medisin relaterte spørsmål.

Er det lov å forsøke seg på?

Jeg har tatt emner innenfor statistikk på universitetsnivå som var en del av en matematikkgrad.

Akkurat nå så kunne jeg tenke meg å føre en statistikk over alle som får avlyst timer til helsetjenester på grunn av korona og litt informasjon rundt det, hva slags hjelp det var, hva slags informasjon de fikk når den ble avlyst, om de fikk alternativt tilbud og eventuelt andre ting.

Jeg er også veldig interessert i pasientrettigheter og har opparbeidet meg en del kunnskap om det og noe om medisin generelt etter mange år som kronisk syk. Hadde derfor også vært interessert i å hjelp pasienter med problemer de opplever så langt jeg kan og henvise dem til andre instanser, f.eks være ledsager, oversette/tolke (snakker tre språk), bistå i å klage på noe. Jeg føler dog at det kanskje er litt uansvarlig å tilby noe sånt noe, selv om jeg selvfølgelig hadde gjort det helt gratis, siden jeg ikke har formell juss- eller medisinutdannelse. Har en bachelor i matematikk og informatikk, fullført vgs med studiespesialisering, kan tre språk fordi jeg er tospråklig fra barndommen av og i tillegg kan engelsk som de fleste her, i tillegg til noen kursdiplomer i ulike enkle ting. Har lest en del om medisin, men mest av interesse. Det eneste formelle jeg har gjort innenfor noe som kan relateres til medisin i det hele tatt er at jeg hadde en del om dermatologi da jeg tok hudpleierutdanning, biologi og kjemi på vgs nivå og at jeg har tatt noen online kurs som egentlig var tiltenkt helsepersonell (tror ikke at det ga noe diplom å vise til).

 

Anonymous poster hash: 7de4f...b38

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja, jøss, det er lov å prøve seg. Å starte et enkeltmannsforetak er vel i teorien gratis. Sjekk om skatteetaten i ditt distrikt holder innføringskurs for nyetablerte. Der vil du få en del nyttige tips. Ellers er det bare å spørre. Før eller senere må du bestemme deg for om dette bare skal være en hobby eller om du skal leve av det. Straks du bikker 50.000,- i omsetning (siste 12 mnd), så oppstår det plikt om registrering i momsregistret og det vil igjen medføre flere plikter og en mer krav om et mer avansert regnskap (du trenger da hjelp fra en regnskapsfører). 

Du vil sikkert også trenge en hjemmeside. Enten en enkel som du lager selv, eller en mer proff som du betaler noen for å lage.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sammenstilling av diverse offentlig informasjon, er grovt sett helt i orden.
Men det å "forske" på individnivå, spesielt når det involverer personsensitiv informasjon (som jo helseopplysninger er), krever i mange tilfeller tillatelse bl.a i form av konsesjoner. Det er bare noen generelle ikke-individualiserende spørsmål du kan stille, før du tråkker over grensen. Journalister vet mye om dette. 

Det å gi personer rettshjelp som privatperson, er jeg veldig usikker på. Jeg mener at det finnes bestemmelser i domstolloven kap. 11 (?) som regulerer dette, men jeg har ikke kompetansen til å uttale meg om hva det betyr. Men det har flere her i forumet.

Hvis du kan stadfeste at det du skal drive med er innenfor områdene helse- og sosialtjenester og/eller undervisning, er dette fritatt for mva, noe som er en velsignelse.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...