Gå til innhold

Lysstyrken til Supernova type Ia og mørk energi


Flin

Anbefalte innlegg

Det viktigste indikasjonen vi har på at mørk energi eksisterer er basert på målinger av type Ia supernovaer. Siden de er så intense kan man se de selv om galaksen de tilhører er veldig langt unna. Det betyr at vi kan se de veldig langt tilbake i tid, siden lyset fra disse eksplosjonene bruker lang tid på å komme frem til oss. 

En grunnlegende antagelse for analysen av disse målingene, som legger mye av grunnlaget for det vi vet om mørk energi, er at lysstyrken til disse supernovaene ikke forandrer seg når man ser tilbake i tid. Altså at en eksplosjon langt unna er lik en eksplosjon nærme oss. Nå har det kommet indikasjoner på at denne antagelsen ikke stemmer. Det ser ut som om det er en liten forskjell i intensiteten til supernovaer som en funksjon av universets alder. 

Hvis man tar høyde for dette forsvinner nesten behovet for mørk energi helt.
https://phys.org/news/2020-01-evidence-key-assumption-discovery-dark.html

Sitat

 Notably, taken at face values, a significant fraction of the Hubble residual used in the discovery of the dark energy appears to be affected by the luminosity evolution. We argue, therefore, that this systematic bias must be considered in detail in SN cosmology before proceeding to the details of the dark energy.

https://arxiv.org/abs/1912.04903

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Interessant. Det jeg ikke fant i artikkelen var noe forsøk på å forklare hvorfor lysstyrken til en SN1a korrelerer med metallisiteten til stjernen. Hvis denne korrelasjonen kun er basert på observasjoner kan det jo være at det er der man lar seg lure av en observasjonell bias som de ikke har tenkt på. Hvis det kan forklares, eller i hvert fall gjøres plausibelt, ut fra teoretiske betraktninger i tillegg ville konklusjonen deres stå sterkere. 

Men hvis vi går ut fra at de har rett og at mørk energi faktisk ikke er noen realitet - vil dette resultatet da kunne redusere eller fjerne spenningen mellom ulike målinger av Hubbleparameteren? Spenningen innebærer at ekstrapolering av verdien målt fra den kosmologiske mikrobølgebakgrunnen (CMB) ikke stemmer overens med verdien målt i dagens univers. Hvis mørk materie ikke er en komponent i puslespillet likevel vil ekstrapoleringen nødvendigvis se annerledes ut. Naivt sett ville jeg tro at dette faktisk ville øke spenningen siden CMB-verdien er den minste, men det er mulig jeg har tenkt feil her.

Lenke til kommentar

Artiklene nevner vel ikke det nei, jeg kjenner helle rikke Ia litteraturen godt nok til å si noe om andre har studert det. Jeg er heller ikke sikker for hva det vil bety for med tanke på konflikten mellom disse målingene, men det burde være mulig å finne ut av. Jeg er bare litt for lat til å lese om det akkurat nå.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...