Jump to content
Sign in to follow this  
AnonymDiskusjon

Sparing i 6 år - hvordan?

Recommended Posts

Jeg har et beløp på ca. 200 000 som jeg skal forvalte i åtte år. Middels risikotoleranse. Jeg tenker ca. 60/40 aksjer/obligasjoner er greit med denne tidshorisonten. Er det noen i Norge som tilbyr automatisk rebalansering? Jeg ser KLP tilbyr kombinasjonsfond som har 0,22% forvaltningsavgift. Men dette er jo fond-i-fond som igjen investerer i to KLP-underfond med 0,22% forvaltningsavgift, som igjen investerer i andre fond med for meg ukjent forvaltningsavgift (det kan så vidt jeg forstår variere hvilke fond dette er). Blir det da tre nivå med gebyrer?

 

Hvis det da blir tre nivå med gebyrer, finnes det da noen mer effektiv måte å automatisk rebalansere mellom aksjer og obligasjoner som privatperson, eller må jeg rett og slett manuelt kjøpe og selge med markedet?

 

Noen som har erfaring med dette? Hadde jeg kunne sette en null eller to bak her regner jeg med jeg hadde fått god hjelp til dette hos en eller annen rådgiver, men det er jo relativt lite penger samtidig som jeg gjerne vil gjøre dette på best mulig måte. Noen som har tips?

 

PS: Dette er penger et familiemedlem skal få når hun vokser opp. Mine egne penger har jeg i 100% aksjer. Men det er fortsatt ikke store pengene samlet. Anonymous poster hash: 2b12b...37a

Share this post


Link to post

Sikkert ikke populært i denne delen av forumet, men jeg mener man ikke gambler med andre sine penger. Bevar pengene der det ikke er noen risiko.

Share this post


Link to post

Å sette pengene på sparekonto i seks år er idiotisk, og om man har fått i oppgave å forvalte pengene best mulig bør man ikke ta på seg jobben om man ender opp med å sette det på sparekonto der renten i beste fall motvirker inflasjonen. Seks år er i grenseland når det gjelder aksjefond, og jeg ville selv gått for en investeringskonto og Nordnet Smart 5. Dette er et "smart" kombinasjonsfond som bør gi en ganske god balanse mellom avkastning og risiko. Fondet er også valutasikret, og i tillegg får man rentebeskatning på gevinsten (22 % i stedet for 32 % i vanlige aksjefond). Det første sikrer verdien mot nedgang ved sterk kronevekst, mens sistnevnte gir vesentlig besparelse i skatt. 

Share this post


Link to post

Takk for svar.

 

Det er ikke familiemedlemmets penger i dag, det blir det når hun blir voksen. Å sette ting på sparekonto medfører med sikkerhet at pengene blir mindre verd. Å investere pengene i en konservativ portefølje medfører lav risiko for tap, og forventet avkastning betydelig over bankrente.

 

Jeg er skeptisk til Nordnets "smarte" fond. Strukturen er kompleks og gebyrene høye. Det er et klassisk produkt som finansbransjen kan suge penger ut av. Et irsk-domisilert fond som investerer i statsobligasjoner med belåning, og inngår en swap-avtale med en investeringsbank som skal gi avkastningen til en eller annen indeks er ikke noe jeg kommer til å investere i.

 

KLP kunne bekrefte at deres kombinasjonspakker ikke betaler gebyrer i underliggende fond, så jeg ender nok opp med å sette pengene der. Alternativt har jeg vurdert Kron, som er svært transparent, og billig når man bruker indeks, men når KLPs fondsløsning er såpass enkel så tror jeg jeg går for det heller. Anonymous poster hash: 2b12b...37a

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...