Gå til innhold

All verdens land v2


Scarvo

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

INDONESIA

Da skal vi lenger øst i sør-Asia, elller rettere sagt mot sørøst-Asia og til Indonesia, en øystat bestående av hele 17 508 øyer av forskjellig størrelse, de største og viktigste selvfølgelig er Java, Sumatra, Borneo og Sulawesi. Indonesia er republikk og ble uavhengig fra Nederland i 1949.  Med 237 millioner innbyggere er øystaten det mest befolkede landet i sørøst-Asia og også det største muslimske landet i verden. Etter India og USA er det verdens tredje største demokrati. Indonesias offisielle språk er indonesisk.  Av folkegrupper er det hovedsaklig malayer i vest og papuere i øst. 86% av befolkningen er muslimer, 10% kristne, 1,3% buddhister og 1% hinduer. Indonesia er Sørøst-Asias største økonomi, men rikdommen er ujevnt fordelt og 50% av befolkningen lever på under 2 dollar om dagen. De viktigste eksportvarene naturgass, tinn, kobber og gull.

map_of_indonesia.jpg

Neste: Indonesias hovedstad

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Haji Mohamed Suharto, Indonesias beryktede militærdiktator mellom 1965 og 1998. På et tidlig tidspunkt i Suhartos regimes, som både stod for en sterk anti-kommunistisk retning og samtidig var veldig fiendltig innstilt til landets kinesiske minoritet, skal mellom 300 000 og 1 million mennesker ha blitt drept som et ledd i utrenskning av politiske motstandere.

President_Suharto,_1993.jpg

Neste: funfacts om Indonesia

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

I Indonesia finner man blomsten Amorphophallus titanum. Den er også kjent som verdens mest illeluktende blomst. Under blomstring utstråler den en lukt som kan minne om råttent kjøtt, som kan luktes på en halv mils avstand.

6c397645287c4374067c23ca45ecc982.jpg

Neste: En video filmet i Indonesia.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

IRAK

Ja, da er det til Midtøsten igjen og til Irak, et land som har vært hardt rammet og herjet de siste 30-40 årene av krig, diktatur og folkemord og nå senset under den utvidede syriske borgerkrigene og de morderiske herjingene til IS. Irak ble uavhengig fra Storbritannia i 1932 og er i dag republikk. Irak har rundt 38 millioner innbyggere.  Av folkegrupper er rundt 75% arabere, 15% kurdere, 3% turkmenere og 2% assyrere. Både arabisk og kurdisk er offisielle språk. Diverse tyrkiske språk er også utbredt. Når det gjelder religion er 65% sjia-muslimer, 37% sunnimuslimer og 3% kristne.  Av mindre religiøse samfunn finner man yezidier, shabaker, kakkaier og mandeere. Olje står for 85% av Iraks inntekter og de har verdens tredje største oljereserver.

Iraq.jpg

Neste: Iraks hovedstad

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Saddam Hussein er (dessverre) en av tidenes mest kjente irakere. Han ble president i landet i 1979 etter et kupp, og holdt stillingen som president/diktator helt frem til han ved hjelp av USA ble avsatt i 2003. 

Saddam Hussein ble henrettet ved henging, 30 desember 2006.

Saddam_Hussein_in_1996.png

Neste: Funfacts om Irak.

Endret av Scarvo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Etter at USA gikk til invasjon av Irak i 2003 (med mål blant annet om å kvitte seg med Saddam) ble de tatt godt imot av størstedelen av den irakiske befolkningen. Soldatene ble ikke mindre populære da de bidro til å rive ned statuen av den en gang så mektige diktatoren.

Neste: Et irakisk landslag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

IRAN

Nå skal vi ikke bytte kontinent eller fly over flere landegrenser. Vi skal nemlig til Iraks nabo. Velkommen til Iran! Iran er verdens 18 største land målt i areal. Landet deler grense med Irak, Pakistan, Afghanistan, Turkmenistan, Aserbajdsjan, Armenia og Tyrkia, og hadde i 2017 rett under 80 millioner innbyggere. Klimaet er tørt med varme sommere og kalde vintere. I Iran dyrkes det både hvete, bygg, ris og sukkerrør men olje er landets klart største inntektsbringer. 

Iran er et multikurelt land med forskjellige etniske grupper innenfor sine landegrenser. Det inkluderer blant annet persere, kurdere og aserbajdsjanere. Omtrent 85% av disse er lese og skrivekyndige.

Iran.jpg

Neste: Irans hovedstad.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...