Gå til innhold

Spørsmål vedrørende registrering i foretak- og mva-register


Anbefalte innlegg

Hei!
Skal til å begynne med salg av virtuelle gjenstander til utlandet via EBAY, og har akkurat registrert meg som ENK. Har et par spørsmål angående dette:

1. Jeg driver kun med varesalg av egenproduserte varer, og ikke videresalg, så jeg skal ikke registrere meg i foretaksregisteret. Korrekt?

2. Alt jeg selger selger jeg til utenlandske personer bosatt i utlandet. Dette vil dermed si at jeg ikke har MVA-pliktig omsetning og skal la være å melde meg inn i MVA-Registeret. Korrekt? 

 

Jeg kommer til å omsette for over kr50.000, men omsetningen er ikke MVA-pliktig såvidt jeg kan forstå ut i fra § 6-21.Utførsel av varer i merverdiavgiftsloven. "Omsetning av varer ut av merverdiavgiftsområdet, er fritatt for merverdiavgift. Fritaket gjelder likevel ikke dersom varene er tatt med i samlet terminvis oppgjør etter § 4-6."

3. I forhold til fradragsføring: Jeg tenker å kjøpe inn 2 PC'er (en laptop og en stasjonær) samt. en mobiltelefon, da dette er helt nødvendig for min drift. Enkeltvis koster disse henholdsvis ca. kr8000, kr12000 og kr9000 ink. MVA. Jeg har skjønt at grensen for direkte fradrag og avskrivning ligger på ca. kr15000. Vil beløpene jeg foretar innkjøp for telles hver for seg og gi fulle fradrag i regnskapsåret, eller "legges sammen" og tas over flere år gjennom avskrivning?

4. Om jeg kjøper nevnte PC'er og mobiltelefon, kan jeg gjøre dette som privatperson og likevel få fradrag som om jeg skulle gjort det i bedriftens navn? (for bedre kjøpevilkår som privatperson etc.) og hva kreves av dokumentasjon på kjøpet? Duger kvittering?

 

Hva skjer med momsen jeg betaler? Jeg får vel ikke tilbake de kronene iom. jeg ikke er MVA-registrert.

Beklager på forhånd for mulige dårlige formuleringer og dårlig fagspråk.

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Ja, det tror jeg er riktig.

 

2) Hmm, neei? Det er mva på ekport, men den er 0%. Det er noe annet enn å være unntatt fra mva. På altinn står det https://www.altinn.no/starte-og-drive/skatt-og-avgift/avgift/merverdiavgift/

Noen varer og tjenester er fritatt for beregning av mva ved omsetning, såkalt nullsats. Det gjelder for eksempel eksport, [...]. Omsetningen er likevel omfattet av merverdiavgiftsloven og gir deg rett til registrering i Merverdiavgiftsregisteret og fradrag for inngående mva.

 

3) Usikker. Kjøp som hører sammen skal sees på under ett mtp 15K og avskrivning. Tror pc'ene skal sees på under ett, men antagelig ikke mobilen.

 

4.1) Ja, i utgangspunktet tror jeg du kan det.

 

4.2) Hvis du sikter til bedre vilkår som forbrukerkjøpsloven så kan du ikke benytte deg av den når du kjøper noe for bedriften.

 

4.3) Kjøpsdokumentasjonen skal tilfredsstille dette https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-12-01-1558/KAPITTEL_5-1#§5-1-1 Dersom du kjøper som bedrift så får du som regel det. Kjøper du som privatperson kan du få en enkel kvittering og det er i utgangspunktet litt tynt.

Det beste er å oppgi bedriften som kjøper, da bør det bli riktig.

 

4.4) Gitt at mitt svar på pkt 2 er korrekt, så skal du kunne kreve fradrag for inngående mva.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...