Jump to content
Sign in to follow this  
LD93

Matlaging og søl

Recommended Posts

Usikker på hvor tråden skulle plasseres, men pytt pytt

 

Jeg vet ikke med alle andre, men når jeg lager mat med hjelp av platetopp og stekepanner..Så blir det over tid en god del "søl" og fett som spruter over.

 

Så jeg lurte egentlig på om noen har et tips til noe man kan bruke som beskyttelse rundt platetoppen? Som er enkelt å vaske av.

 

Idag har vi treverk, og oljesøl eller fett trekker så sabla godt ned i treverket og gjør det mye mørkere enn resten av benkeplata. Prøver selvsagt å vaske hver gang, men realistisk sett skjer det sikkert bare 1 av 10 ganger.

 

 

Til noe helt annet..Generelle tips til å gjøre søl o.l lett å vaske bort ved matlaging generelt?

 

matlaging på slike silikonunderlag funker greit, men fleste av de er utrolig klønete å vaske av feks i vasken da de er av en relativ str, eller når man tar de i oppvaskmaskinen så tar de enormt med plass

 

Tips taes imot med stor takk! :)

 

 

Obs obs: til neste gang skal jeg så absolutt ikke velge treverk som benkeplate. Men gjort er gjort :)

Share this post


Link to post
Vel, har man ubehandlet treverk i kjøkkenbenken, så HAR man ubehandlet treverk i kjøkkenbenken, og da tar man konsekvensen av det.... Det er en grunn til at ubehandlet treverk bør oljes med raps- eller solsikkeolje hver lørdag ved kjøkkenstengetid og overflødig olje tørkes bort hver søndag. (Melange eller tran fungerer selvfølgelig også OK for formålet, men fritt for å slippe lukten da etter en stund!) Det var også en grunn til at benkeplater i hine hårde dager ble malt - mange strøk solid, helblank og TETT Bengalac, Fenolux eller lignende og behandlingen forsterket med et nytt strøk eller to hvert år, særlig nær komyren. 

 

Alternativ 1 er bruke klut og fille 10 av 10 ganger det trenges, ikke 1 av 10, alternativ 2 å olje platgen fra start og gjenta hver lørdag, alternativ 3 å finne malerpenselen en gang i året, altnerntiv 4 å leve med en kjøkkenbenk fullere og fullere av mørke fettfregner og alternativ 5 å slutte å lage mat, bare åpne Findus-, Toro- og Orkla-emballasje. 

 

En stor, tykk, tung og solid treplate (malt - grundig - med blank maling) er framifrå til å ha til mer sølete matlaging (gjett hva rester av heltre kjøkkenbenkplater skal brukes til...) Høvle den svakt som en norsk vei - altså høyest på midten - og fres en renne langs kanten til å samle opp søl og gørr, så blir den enda bedre. En plate av marmor er også superb, fordi den - særlig etter å ha stått kjellerkaldt en natt eller helt strålende til elte, kna og kjevle en deig. (En treplate med polerte granittfliser duger nesten like bra unntatt til kjevlig dersom flisene er limt kant-i-kant.) 

 

Ellers er https://www.lecreuset.no/sprutelokk noe som absolutt kan anbefales. Kan skaffes av alle “poerselensbutikker” som fører merket, f eks Glade Bord. Noter at to størrelser finnes, de fleste norske panner krever største. Det finens også et fra Metaltex https://www.bahne.dk/media/catalog/product/cache/e4d64343b1bc593f1c5348fe05efa4a6/4/0/4010411180334-18033_1.jpg til 1/4 av prisen - og 1/10 av holdbarheten 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...