Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Fri i forbindelse med 1. og 17. Mai, skiftarbeid


KongKebab

Anbefalte innlegg

Hei.

 

På min arbeidsplass er vi ca. 120 stk, hvorav rundt 50 jobber skift. Brorparten av skiftarbeiderne går 2-skift, og noen få går 3-skift.

 

Denne uken er vi fire ansatte som jobber nattskift.

 

SAMTLIGE på arbeidsplassen, med unntak av oss fire som går natt, får arbeidsuken forkortet med 8 timer siden 17. Mai er på fredag. 

 

Siste arbeidsdag for nattskiftet en vanlig uke er torsdag kl 22 - fredag kl 06. Dette gjelder ifølge ledelsen også denne uken hvor 17. Mai faller på fredag...

 

Det var også samme leksa den uka 1. Mai var i. Da også fikk samtlige ansatte 1 dag fri, bortsett fra de som jobbet natt den uka... 
 
Var heller ingen ekstra betaling, fri til gode senere eller lignende på nattskiftet...
 
De som får fri får fullt betalt selvfølgelig.
 
Dette kan da ikke være helt lovlig? Eller?!
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har ingen utdanning i jus, men i loven står det jo at: "Arbeid som etter gjeldende lovgivning ikke kan holdes i gang på søndager, skal slutte seinest kl. 22 dagene før 1 og 17 mai." Tolker det dithen at nattarbeid som begynner kl 22 dagen før 1./17. enten må være fri med lønn eller betales med 100% overtid for å godtgjøre at dere ikke får fri.

 

Anonymous poster hash: 113db...d58

Lenke til kommentar

Tolker det dithen at nattarbeid som begynner kl 22 dagen før 1./17. enten må være fri med lønn eller betales med 100% overtid for å godtgjøre at dere ikke får fri.

 

Anonymous poster hash: 113db...d58

 

I loven står det: "...et tillegg på minst 50 pst. til sin vanlige lønn."

Lenke til kommentar

Lov om 1 og 17 mai som høgtidsdager er ganske klar på at dagen før 1 og 17 mai så er det ikkje lov til å jobbe etter kl 22 med mindre arbeidets art er av ein slik type at det er nødvendig, og at denne nødvendigheita er drøfta med tillitsvalgte jmf. AML § 10-10.

 

Dette betyr at det i utgangspunktet i arbeidsmiljøloven ikkje er lov til å jobbe etter kl 22 den 16 mai, og heller ikkje heile døgnet den 17 mai. Så er det opna for unntak frå dette forbodet dersom arbeidet er nødvendig, dersom arbeidet fell inn under unntaksbestemmelsen så arbeidaren ha minst 50% lønnstillegg dersom det ikkje er spesifikt avtalt anna avlønning i arbeidsavtalen eller i tariffavtale.

Dei fleste tariffavtaler har avtale om 133% lønn på helge- og høgtidsdagar.

 

 

Slik som eg ser det så er det i denne situasjonen følgande alternativ:

1) Enten så er det ikkje lov til å jobbe dette skiftet natt til fredag sidan fredag i år er 17 mai, jamfør lov om 1 og 17 mai som høgtidsdagar og arbeidsmiljølovens forbod mot å jobbe etter klokka 22 dagen for 1 og 17 mai.

2) Eller så er dette skiftarbeidet nødvendig å gjennomføre også på søndagar, slik at ein skal ha utbetalt den avtalte lønna for arbeid på helge- og høgtidsdagar, eller minst 40% tillegg dersom ein ikkje har anna avtale.

 

På alternativ 2 så stiller eg med tvilande til at dette arbeidet er nødvendig å utføre på søndagar. Slik som du forklarer arbeidsplassen så er det tydeleg at dette ikkje er ein sjukeheim eller eit smelteverk som må ha maskinene i gang heile døgnet alle dagar.

Fire dagers veke med natt/kveldsarbeid er ei typisk løysning der ein jobbar skift berre på vekedagane, og derfor legger inn kortare arbeidsveke for dei som har nattillegg slik at vekeslønna ikkje varierer så veldig mykje alt etter om du jobbar fire dagar på kveld eller fem dagar på dagtid.

Og dersom arbeidsgiver meiner at arbeidet er nødvendig å gjennomføre på søndagar (i dette tilfellet natt til fredag) så skal dette være drøfta med dei tillitsvalgte.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...