Jump to content
Herr Doktor

Hvordan plassere 700k?

Recommended Posts

Hei godtfolk,

 

Vi er en familie med to små barn, bruttoinntekt på ca 1.1m, relativt lav boliggjeld (ca 2.1m = rundt 40% av boligens markedsverdi), samt et par studielån på til sammen 500k. Nylig tilfalt det oss ca 700k i forbindelse med arv, så vi funderer på den mest fornuftige måten å plassere disse pengene. Har ikke noe særlig oppspart utover dette. Planlegger å kjøpe større bolig i løpet av de neste to-tre årene, med pris på anslagsvis 6 til 7m. Er det da best å la mesteparten stå på høyrentekonto i påvente av boligkjøp? Sette av en andel til langsiktig sparing i indeksfond og resten på høyrente? Eller også bruke deler til å betale ned på boliglånet? Begrunnede forslag mottas med takk!

Edited by Herr Doktor

Share this post


Link to post

Jeg hadde satt det inn på en høyrentekonto (sjekk https://www.finansportalen.no/bank/bankinnskudd/ ) og latt de stå der et par måneder så dere ikke gjør noe forhastet. Det er jo greit å betale ned boliglån, men jeg hadde nok selv satt av en del av dette til langsiktig aksjefondssparing.

 

Om dere er under 34 år og har fylt/brukt opp BSU-mulighetene, ville jeg satt 300k inn på Nordeas boligsparekonto (https://www.nordea.no/privat/vare-produkter/sparing-og-investering/sparing-pa-konto/boligsparekonto.html) med 3,35 % rente, og betalt ned boliglånet når den av dere som eier kontoen fyller 34.

Share this post


Link to post

Jeg tenker at det koker litt ned til hvor høy belåningsgrad dere ønsker å ha på den neste boligen. Hvis dere er OK med høy belåningsgrad, så er det økonomisk mest fornuftig å sette hele eller en større andel av arven i (indeks) fond, gitt at dere har lang nok horisont (gjerne minst 5-10 år++).

 

Hvorfor? Fordi dere uansett vil kunne finansiere huskjøpet med egenkapitalen fra nåværende bolig + at dere kan låne inntil 5 millioner kroner (i følge DNB's låneevne-kalkulator). Investering i aksjemarkedet vil gi dere en diversifisering av formuen deres, som er fornuftig da dere har stor eksponering mot boligmarkedet. I tillegg har aksjemarkedet historisk gitt meravkastning i forhold til bankrenten.

Edited by Marcus Halberstram
  • Like 1

Share this post


Link to post

Kan være lurt å ha midlene i relativt lett tilgjengelig form, slik at man ikke møter altfor mye problemer med mellomfinansiering. Hvis man betaler ned enda mer på boliglånet vil pengene være låst i boligen frem til salg av egen bolig er gjennomført, gjerne en måned eller to (hvis man er heldig) etter overtagelse av nytt hus. Det kan bli passe store kostnader med mellomfinansiering der. 

 

Ellers er det kjedelig hvis en eventuell fondsplassering er nede i en skikkelig dupp akkurat når man trenger dem. Siden dere har en horisont på 2-3 år for boligkjøp til 6-7mill ville jeg nok vurdert å bare plassert pengene på en høyrentekonto frem til den tid. Veldig forsiktig, veldig kjedelig, og man blir definitivt ikke rik av det. Men hvis man ser på dagens samfunn med en rabiat president i USA som driver handelskrig mot Kina, en børs som ikke klarer å bestemme seg for oppgang eller nedgang, og økonomer som stort sett ikke er enige om noen verdens ting ser jeg det som betryggende for nattesøvnen å vite at pengene står trygt plassert et kjedelig sted der ingen kan skade dem

Edited by newman221
  • Like 2

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...