Gå til innhold

Energiverdenen endres - og Norge kan bli vinneren igjen [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Likevel sitter Norge, energiverdenens Fetter Anton, med en svært god hånd når kortene deles ut på nytt i energiomstillingens Europa."

 

Mye halleluja i denne artikkelen, men vi kan godt ende opp med å tape denne kampen om arbeidsplassene.

EU har et program gående hvor målet er hybride anlegg for energi og matproduksjon på havet.

Besteforeldrene våre var fremsynte og vannkraften i Norge er et fantastisk gode, men etter min mening savner dagens samfunnstopper evnen til å se det store bildet.

Danmark fikk Vestas fordi danske politikere støttet opp om vindkraft på et tidlig stadium, og de traff på en måte blink.

I Norge dilter vi etter for tiden, og jeg er egentlig pessimist selv om vi har alle forutsetninger for å lykkes på havet.

Alle piler peker mot en fornybar fremtid, men norske politikere bruker likevel 25 mrd. pr. år til å lete etter mer olje og gass.

Hvor lur er egentlig denne politikken, når transportsektoren er på full fart mot en fornybar fremtid?

Får vi en priskrig mot OPEC?

Jeg tror vinneren på havet er de som satser massivt på hybride plattformer, hvor vind og bølger skaffer oss energi, samtidig som anleggene er base for fiskeoppdrett og algefarmer.

Egentlig er ikke disse anleggene avhengig av en kyststat, og de som sier at miljøet på havet er for tøft kan bare se på alle skipene som tåler dette miljøet i dag.

Norge sitter på en måte i garderoben, selv om denne artikkelen er optimistisk på Norge sine vegne.

Lenke til kommentar

Det ligger an til katastrofale konsekvenser for norsk natur og friluftstradisjon dersom en brøkdel av områdene NVE har kartlagt faktisk får byggetillatelse. Og til TU: Det er ikke vindmøller som skal bygges. Det heter vindturbiner.

Kor langt er det frå deg til næraste vindpark? Eg har lese at motstanden mot vindturbinar er omvendt proporsjonal med avstanden til næraste vindturbin, og lurer på om det stemmer.

 

Ser du mange frå der du bur? Høyrer du dei? Har du ein på nabotomta?

Lenke til kommentar

Jeg tror vinneren på havet er de som satser massivt på hybride plattformer, hvor vind og bølger skaffer oss energi, samtidig som anleggene er base for fiskeoppdrett og algefarmer.

Eg trur ein føresetnad for å få dette lønsamt i dag, er ein superleiande motorveg for kraft langs kysten heile vegen frå Barentshavet til Afrika. Ein kabel som koplar saman produksjon, forbruk og energilager over eit stort geografisk område.

 

Med tida kjem skipsfarten til å verte autonom og batteridriven. Skipa kjem til å leggje opp den mest effektive ruta etter vindar og havstraumar, og då er forventa tilgjengeleg vind- og bølgjekraft ved plattformene ein del av reknestykkjet. Skip kan kople seg til desse plattformene som energilager, og lade batteria medan dei ventar på at motvinden skal verte medvind. Då kan det til og med verte lønsamt med slike plattformer som tilbyr straum til skip utanfor motorvegen. Med effektiv ruteplanlegging og gode vermeldingar, trengst berre eit lite bufferbatteri til å lagre energi når det ikkje er nokon skip tilkopla.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...