Gå til innhold

Slik skal Google gjøre IoT-dingser intelligente via nettskyen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fra lenken til Android Things: 

 

 

We provide the system image, updates, and fixes so you can focus on creating compelling products. In addition, you can push these system updates and your own app updates to devices using the Android Things Console.

 

Det er både gode og dårlige nyheter i det sitatet. Google lager sikkerhetsoppdateringer. Men det ser ut til at HW-produsenten ikke trenger rulle dem ut. Den finansielle byrden av oppdatert sikkerhet blir da frivillig. På produkter bygget på anbud der laveste pris vinner. Da blir det opp til han som skriver anbudet å pålegge leverandørene løpende sikkerhetsoppdateringer. Men hvilken leverandør kan garantere dette i flere tiår framover? 

 

Er det noen grunn til å tro dette vil være en rullende distro? Hvis ikke, blir det igjen et stort spørsmål om hvor lang holdbarhet IoT-enhetene kommer med. 3 år med sikkerhetsoppdateringer per versjon av OSet vil for eksempel være en planlagt katastrofe for lyktestolper tilknyttet nettskyen. 

I Netherton står det en lyktestolpe fra 1865, 153 år gammel. Utgangspunktet for IoT for lyktestolper er vel at de selv skal detektere om lyspæra og armaturet fungerer som forventet, mm. Vi vet at det ikke finnes noen operativsystem som garanterer sikkerhetsoppdateringer 153 år fram i tid fra nå. Det er høy risiko for at både firmaet som lager sensoren og firmaet som leverer den, har fokus på andre ting om 153 år. Det er ikke forutsigbart hvor lang supporttid en sånn enhet maksimalt kan få. Det betyr at man må kunne slå av cloud-løsningen ved behov uten å nødvendigvis bytte alle lyktestolpene langs E6 fra Trondheim til Oslo. Dette kan kanskje enklest gjøres med å bruke egne nett i stedet for åpne nett. Men vil cloud-baserte løsninger fungere da? 

 

So many questions, so many short term solutions. 

Endret av tommyb
  • Liker 2
Lenke til kommentar

So many questions, so many short term solutions. 

 

Så rett, så rett. Og når det gjelder lyktestolper så tror jeg faktisk løsningen med manuell overvåkning langsiktig vil være best, jf levetid på en lyktestolpe samt levetid på armatur/pærer.

 

Realiteten er også trolig at firmaet som lager sensor og leverer den har annet fokus alt om 20 år. Normal levetid på pærer/armaturer til gatelys er så vidt jeg vet over 20 år.

 

Personlig er jeg svært skeptisk til IoT - ikke fordi jeg ikke ser store muligheter - men fordi grunnleggende sikkerhetstenking er nesten fraværende.

Lenke til kommentar

Personlig er jeg svært skeptisk til IoT - ikke fordi jeg ikke ser store muligheter - men fordi grunnleggende sikkerhetstenking er nesten fraværende.

 

Jeg er der, jeg også. På den ene siden så tror jeg det gir masse nytteverdi og bedre eller rimeligere løsninger når man bare blir edruelig i forhold til hva som burde gjøres og ikke gjøres... I tilfellet lyktestolper kan man kanskje heller måle forbruk på en lengre sløyfe i stedet for å ha sensor på hver stolpe. 

 

Men på den andre siden tror jeg ikke at en eneste bredbåndsruter og kanskje ikke engang dedikert hw-brannmur for hjemmemarkedet kan stå upatcha på nett i 15 år uten å bli hacket/sårbar for hacking. Dette er enheter der produsenten i utgangspunktet forstår trusselen og har interesse av å sikre. På en hw-sensor er det nok heller elektronikk og grunnleggende funksjonalitet som står i tankene på de som lager utstyret. Det er billigst mulig produksjon, fokus på elektronikken, kanskje et annet selskap som leverer lyktestolpene som håndterer anbudet, liten inntjening og gjerne prosjektbasert. Ingen kommer til å sitte igjen med en følelse av ansvar for dette, eller ansvaret er overført til et annet anbud som går på vedlikehold av eksisterende veinett i en tidsperiode. Igjen med laveste anbud, og uten at det er spesifisert at sensorer skal holdes oppdatert. 

 

Det jeg ser for meg er et veldig stort botnet med alle lyktestolper, smart-kjøleskap og alarmsystemer. Jeg har hakket større tro på at man får inn litt bedre sikkerhet på kontrollenhetene (bedre enn i dag). 

Endret av tommyb
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...