Jump to content
frankhaugen

Er A/S riktig selskapsform for en musiker/komponist?

Recommended Posts

Hei, jeg fant ikke denne informasjonen, og ei heller en økonom-venn av meg var helt sikker, (siv. øk. er tydeligvis en tøysetittel)

 

Bakgrunn

Min samboer driver med å produserer/komponerer musikk som hobby men det er mulig hennes komposisjoner skal komersialiseres. Hun ønsker å "rulle" sine evt. inntekter inn i investeringer i nytt utstyr, software, kurs/mentoring og lignende.

 

Jeg vet jeg har hørt/lest at et A/S err ypperlig til dette, fordi da skatter man ikke av noe som en inntekt, (sånn som ved en ENK), før man investerer i mer.

 

Min logikk er at det blir mindre/ingen skatt hvis selskapet går tilnærmet i null hvert år for alle inntekter blir brukt på innkjøp av utstyr. Men et A/S er mer komplisert å drive, så er det verdt å ha ett A/S hvis det ikke er snakk om allverdens med penger?

 

Jeg finner ikke gode svar med min googling, så all hjelp mottas med takk!

Share this post


Link to post

Forutsetningen i logikken din er feil; man skatter ikke av omsetning som (re-)investeres i driftsmidler verken i et AS eller et EPF, det er kun nettoen (omsetning minus driftsutgifter, herunder direkte utgiftsførte eller avskrivninger på betydelige/aktiverte driftsmidler) som beskattes; i tilfellet AS først som selskapsskatt med 23%, deretter beskattes evt utbetalt utbytte med 23% på aksjonærens hånd, og i tilfellet EPF med 23% skatt pluss 11,4% trygdeavgift på næringsinntekten.

 

(Dette er litt forenklet. Merk særlig at man til en viss grad kan velge mellom å ta ut lønn eller utbytte, eller begge deler, fra et AS. Kun lønn er grunnlag for pensjon, dagpenger osv... ) 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Norsk skatterett bygger på et nettoskattprinsipp. Prinsippet er at du ikke skal skatte av kostnadene du har pådratt deg for å skaffe den inntekten du oppgir til beskatning.

 

Hvis alle inntektene går med til fradragsberettigede kostnader oppstår intet overskudd. Ulempen er dog at ikke alle kostnader er fradragsberettiget - dyrt musikkutstyr vil ofte regnes som varige og betydelige driftsmidler, som skal aktiveres og avskrives (dvs. at selv om du har brukt 100 % av kjøpesummen får du bare fradratt 20 % av den, avhengig av saldogruppe).

 

Denne mekanismen er lik for aksjeselskaper og enkeltpersonforetak. Skillet mellom et aksjeselskap og et enkeltpersonforetak er at du kan velge å ikke ta ut overskuddet i et aksjeselskap med én gang, og dermed beholde likviditetsfordelen av bare å ha skattet 23 %. I et enkeltpersonforetak tas alt overskuddet ut hvert år, og skatt betales deretter. Det kan være en viss fordel i oppstartsfasen å slippe denne ulempen.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...