Gå til innhold

[Løst] Er kontrakten for kjøp av brukt buss gyldig?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

i forbindelse med kjøp av en brukt buss til russetiden stiller vi oss spørsmål ved flere punkter i kjøpskontrakten sin gyldighet. Legger derfor ved en anonymisert utgave av kontrakten.

 

Spørsmålene mine er som følger:

 

1. I punkt 3 om betaling og oppgjør nevner de forsinkelsesrenter (morarenter) i henhold til lov om renter ved forsinket betaling (https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1976-12-17-100). Jeg klarer ikke helt å se ut i fra lovverket hvor mye denne renten eventuelt er på, og hvordan denne skal inndrives. Er dette punktet gyldig, og hvor mye kan man beregne rentene er på pr. måned ved forsinket betaling? Dersom noen trenger ca. kjøpssum for å regne ut er det bare å gi beskjed.

 

2. Dersom vi via en muntlig avtale på telefon med kjøper, ble enige om å utsette siste innbetaling av kjøpssummen frem til vi har fått videresolgt bussen, og de deretter krever forsinkelsesrenter flere måneder senere fordi vi ikke har betalt innen fristen, er vi likevel nødt til å betale renter fra datoen vi skulle ha betalt den resterende summen frem til nå? Dersom de ikke har gitt oss skriftlig krav om at datoen forfaller og at det blir renter dersom vi ikke betaler, må vi fortsatt betale rentene da?

 

3. I punkt 5 står det at bussen selges som den er, og at vi er inneforstått med at bussen er benyttet som russebuss i flere år og at den derfor bærer preg av dette. Ved kjøp ble kjøretøyet sett på, men ingen skader eller annet avdekket. Selger oppga heller ikke at det var noen skader eller defekter på kjøretøyet. Når vi i ettertid skulle fjerne takplatene, oppdaget vi at det var masse mugg i taket. Dette har kommet av at takluken var defekt, og at det derfor har lekket vann inn. Dette var ikke mulig for oss å se før vi skrudde ned de gamle takplatene, som gjør at vi blir nødt til å dekke ny takluke og få fjernet muggen selv. Har vi krav på nedsatt kjøpspris eller at gammel eier dekker kostnadene på dette? I og med at det ikke var mulighet å se dette ved kjøp.

 

3.1 Hvis det er mulig og be om å få enten nedsatt kjøpspris eller dekket kostnadene for defektene, hvor mye burde vi kreve i erstatning?

 

Er det ellers noe annet vi bør bemerke oss i kontrakten som enten ikke er fult lovlig eller som virker bekymringsverdig?

 

Setter pris på all hjelp! Tusen takk.

Anonymisert kontrakt 1.pdf

Endret av smarties1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Forsinkelsesrenten er fastsatt i forskrift (som fastsettes to ganger i året, fra 1. januar og 1. juli). Den har vært 8,5 % per år fra 1. juli 2016. Forsinkelsesrente inndrives som andre pengekrav, ved at man sender krav om innbetaling av den.

 

Det er 365 rentedager i ett år (366 i skuddår). Hvis A er antall dager forsinket og H er kjøpesum blir renteberegningen for rentebeløp R = H * 8,5 / 100 * A / 365. Hvis kjøpesummen er 100 000 vil man ha oversteget 1000 kr i forsinkelsesrente etter 44 dager.

 

Det er ingen materiell ugyldighet i pkt. 3 om betaling og oppgjør. Rente vil løpe fra hhv. 22. juni 2017, 30. juni 2017, og 20. oktober 2017.

 

2) Muntlig avtale om betalingsutsettelse avskjærer forsinkelsesrente. Betalingen er ikke forsinket hvis man er enige om ny forfallsdag. Selger må eventuelt ta forbehold om at man likevel vil kreve rente.

 

Ellers er regelen at man har krav på forsinkelsesrenter i kraft av loven, det er ikke nødvendig å avtale det, og renter løper selv om man ikke har gjort oppmerksom på det.

 

3) Dette vil typisk være en skjult feil. Siden det er "as is"-forbehold i punkt 5 er slike feil kun reklamasjonsgrunnlag hvis selger har gitt feil opplysninger, holdt opplysninger han hadde (eller måtte hatt) tilbake, eller hvis bussen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med, se kjøpsloven § 19.

 

3.1) Det mest naturlige er et prisavslag. Prisavslaget skal reflektere reell verdi, men maksimalt prisavslag vil være kostnadene ved å rette mangelen.

 

4) Har man råd til buss har man råd til juridisk bistand for å kvalitetssikre avtalen. Det er uklart hvilken side du representerer (de fleste spørsmålsstillingene har en kjøpervinkling, men du skriver "avtale ... med kjøper", og det er ikke ukjent her at man stiller spørsmål og later som om man er motparten). Fra et kjøperperspektiv er det grunn til å være skeptisk til at det fremstår som om Selgere er noen andre enn eierne.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

*zip*

 

Takk for bra svar Krikkert!

 

Jeg er en av kjøperne av bussen, og hadde derfor noen spørsmål angående kontrakten. Jeg har ikke mottatt kontrakten før nå, da det har vært noen andre som har hatt ansvar før meg. Derfor ville jeg få avklart noen punkter før vi svarer på kravene fra selger om blant annet renter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...