Gå til innhold

700 MHz-båndet skal ut på auksjon


Gjest Marius B. Jørgenrud

Anbefalte innlegg

 

f.eks tildele nesten likt til de tre konkurrerende til fast pris.

 

Bare de tre? Hva om det er en ny aktør? Hvordan klassifiserer man en gyldig aktør? Hva gjør man når den etablerte infrastrukturen blir klemt ut av mangfoldet? Hva er poenget med å investere millioner av kroner på infrastruktur om man potensielt må dele båndet med X andre aktører slik at det bare blir et fåtalls blokker igjen på båndet man faktisk kan bruke infrastrukturen på?

Nei, det kan gjerne være 4 også. Poenget er at auksjonssystemet i realiteten har fremmet duopol - noe som for oss kunder trolig er det desidert verste som kan skje. Duopol - særlig når det som nå begynner å nærme seg "markedslikevekt" - dvs at Telenor og Telia er forholdsvis like i størrelse. Duopol er vanskelig å regulere med utgangspunkt i konkurranselovgivning, mens det er svært lett for aktørene å handle på en måte som reduserer konkurransen i markedet. Dette gjelder både kostnadssiden og inntektsiden.

 

Tre aktører, særlig med en som er klart mindre - gir større potensiale for konkurranse og vil påvirke atferden til de to store. Det vil også gjelde utvikling av rimeligere infrastruktur.

 

En auksjon - kan dersom den er feil designet - være med på å skvise ut aktør nr tre.

 

Grunnen til tre er at vi har tre aktører i Norge i dag, og det er i realiteten minimal sannsynlighet for en fjerde pr dato. Det er også usikkert om en fjerde aktør vil gi fordeler for oss kunder, pga infrastrukturkostnader.

 

Ellers er myndighetenes oppgave egentlig ikke å regulere antallet operatører - men lage et system for tildeling av frekvenser som på sikt gir godt tilbud og lave priser - og ikke størst mulig inntekter i statskassa. Auksjoner ser ikke ut til å være et fungerende system i denne sammenhengen. Mitt forslag har også klart ulemper - men gitt dagens situasjon mener jeg det er bedre.

 

Problemene du peker på ellers vil etter min mening aldri oppstå. Dersom det skulle bli for mange aktører slik at antall blokker pr aktør blir for lite vil det skje en konsolidering som vil tillates. Tre aktører vil gi nok blokker til hver aktør til effektiv bruk av infrastruktur - men allikevel potensiale for bedre konkurranse.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...