Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Dagpenger og gravid kone. Hva kan vi søke om?


Tore K

Anbefalte innlegg

Hei alle sammen.

Håper virkelig det er noen der ute som har anledning til å bistå med et par god råd i en presset situasjon.

 

Situasjonen: Min kone kom flyttende fra Filippinene i desember i fjor da hun fikk innvilget opphold her i Norge. Det første vi gjorde var å ta kontakt med voksenopplæringa i kommunen for å få henne inn på norskkurs. Det gikk fort og hun kom godt i gang (hadde tatt norskkurs i Filippinene før hun kom flyttende) I slutten av Januar fant vi ut av at hun var gravid og jubelen stod i taket.

I juli ble alle ansatte på min arbeidsplass oppsagt, på grunn av at firmaet slo seg selv konkurs (insolvent bo). Jeg søkte direkte om dagpenger fra NAV. Fikk innvilget dette ganske raskt og alt så egentlig ut til å være greit.

Nå begynner det å synke inn at det vil bli meget vanskelig å forsørge kone, baby og meg selv, samt betale alle faste utgifter vi har (hus, bil, forsikring, strøm, mobil, og ikke minst lån)

Jeg sliter med å finne meg ny jobb her vi bor og har ikke økonomi til å flytte da dagpenger ikke er inntekt som kan garantere for boliglån.

Jeg prøver å kvitte meg med bilen, men den er også et viktig transportmiddel for oss hvis vi skal noe sted (butikk, offentlige tjenester, besøk til venner og familie etc.)

 

Jeg lurer på om hva min kone (har gyldig oppholdstillatelse) har av søkemuligheter når det kommer til økonomisk støtte. Er det normalt at det jeg mottar i dagpenger skal dekke hele min families utgifter.

Prøver å komme i kontakt med NAV, men det er ikke så enkelt som de skal ha det til.

 

Mvh

En som sliter med å få endene til å møtes 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det første som slår meg er at de sender tilbake kona til Filippinene, når oppholdstillatelsen er over.

Det hjelper ikke om hun er gravid, hvis du ikke tjener et visst beløp i løpet av 2017, så sliter du med å få kona til være i Norge.

 

Da dagpenger ikke regnes som fremtidig inntekt. Med FRP i regjeringen skal det mye til for at det skal ordne seg med dagpenger.

Lenke til kommentar

(...)Jeg sliter med å finne meg ny jobb her vi bor og har ikke økonomi til å flytte da dagpenger ikke er inntekt som kan garantere for boliglån.(...)

 

Kjip situasjon men å si at du ikke kan flytte hvis du ikke kan kjøpe hus hvor det er jobber viser at du ikke har latt realitetene falle inn over deg enda.

 

Dere er en veldig liten familie, og du vil ikke ha noe problem med å finne en leilighet for leie der hvor du kan få jobb. 

 

Ja du vil sannsynligvis tape enormt på å selge huset ditt i det markedet som er nå, men nå betaler vi ikke skatt for at du skal beholde huset.

Lenke til kommentar

NAV er ikke ansvarlig for at din kone skal få noe, men du er vel far til barnet, og har dermed krav på foreldrepenger og stort sett. Du må nesten få tak i ditt NAV kontor, slik at du kan informere om ståa. 

 

Du må så se hvor mye dere sitter med hver måned, og så får du finne ut om du kan spare penger noe sted. Uansett er ikke dagpenger en varig løsning. Du må enten søke på jobber i ditt område, selv om det ikke er en jobb du ønsker deg, eller flytte. Som eneste forsørger er dere avhengige av at du tjener penger. Bedre med 30 000 i inntekt og 25 000 i utgift en 0 i inntekt og 10 000 i utgift... 

 

Hadde det vært meg, hadde jeg leid ut huset/boligen om dere eier den selv, og deretter flyttet dit du får en jobb. Forstår at det er kjedelig, men det er ikke så mye annet å gjøre i en slik situasjon. Hadde dere vært to i jobb, hadde saken vært en annen, men det er dere ikke.

Lenke til kommentar

Det at du ikke vil selge huse, viser at du ikke tar realiteten inn over deg. Flytte til et sted der du finner en jobb, burde ikke være problem. Folk som ikke vil flytte på seg for å finne jobb, er litt provoserende.

 

Alternativt må du finne en jobb der du bor nå.

Det stilles inntektskrav for å ta med seg noen til Norge:

For meg ser det ut som dagpenger medregnes i den inntekten du må ha for at hun skal få opphold.

 

Foreldrepenger er kanskje en mulighet, men det er et omfattende regelverk.

Du kan lese om foreldrepenger til far HER
Du kan lese generelt om foreldrepenger HER

 

Far kan eksempel bruke av fellesperioden, dersom mor er i aktivitet. Aktivitet er så mangt, se under for eksempler (kopiert fra side spesielt om far i fellesperioden):

 

Som far har du rett til foreldrepenger hvis du har hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene før stønadsperioden starter. Det stilles krav til mors aktivitet hvis far benytter seg av fellesperioden. Hun må:

  • være i arbeid
  • ta godkjent utdanning på heltid
  • ta godkjent utdanning i kombinasjon med arbeid som til sammen blir heltid
  • være helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet på grunn av sykdom eller skade eller være innlagt på helseinstitusjon. I så fall må legen hennes skrive en funksjonsvurdering, der det går fram:
    1.    hvordan sykdommen eller skaden påvirker hennes evne til å ta seg av barnet
    2.    i hvilken grad hun er avhengig av hjelp
    3.    hvor lenge sykdommen eller skaden sannsynligvis kommer til å vare
  • delta på heltid i introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere etter introduksjonsloven kapittel 2.
  • delta i kvalifiseringsprogrammet.

 

 

 

 

Fra UDI:

Har tatt med informasjon fra udi (på bakgrunn av at referanseperson er norsk, søker er filipisnsk og dere er samboere). Ser ikke ut som det er andre krav om du er gift. Opprettholder du ikke inntektskravet, vil jeg tro oppholdstillatelsen ryker.

Krav til begge
  • Dere må være over 18 år.
  • Dere skal bo sammen i Norge.
  • Dere må fylle et av disse to kravene:
    • Dere må ha bodd sammen i minst to år og ingen dere kan være gift med noen andre. Hvis dere har bodd sammen i Norge, må begge ha hatt lovlig opphold.
    • Dere har, eller venter, barn sammen. Dere er begge ugift eller skilt.
  • Dere må ha fylt 24 år
Krav til søkeren Krav til referansepersonen

Anonymous poster hash: dafc2...c4b
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...