Gå til innhold

Nytt solkart: Store forskjeller mellom konkurrentene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Synes avvikene er som forventet faktisk. Særlig når man bare antar en prosentvis utnyttelse av takarealet (80?). I praksis vil jo dette avhenge helt av om man i det enkelte prosjekt legger panelene helt i flukt med taket eller om man vinkler de noe opp mot syd eller mot øst/vest på flate tak. Ved stativmontering må man ha avstand for montering og tilkomst mellom radene, slik at den arealmessige utnyttelsen av taket går noe ned. Som artikkelen også nevner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Solcelleanlegget til Marius Gjerset i Østmarkveien produserer eksepsjonelt godt. Taket er rett mot syd og ligger høyt, fritt og rett syd. Dette solcelleanlegget produserer bedre enn de aller fleste andre anlegg en vil sammenlikne med. De automatiserte solkartene er jevnt over for optimistiske og setter for høye forventninger til hva en kan oppnå. Valmet tak er også en utfordring da panelene da ikke passer inn i kvadratmeterberegningene. Solkartene er derfor i beste fall en morsom indikator og en "leadsgenerator."

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har 16 paneler (~25m2) på taket som produserte ca. 3200 kWh første året. Dette er som ventet pga. en furu som skygger deler av anlegget deler av dagen.

Med antatt virkningsgrad på 0,16 er oppgitt solinnstråling på Oslo kommune sitt solkart på 775 kWh/m2 rimelig nøyaktig: 775kWh/m2 * 25m2 *0,16 = 3100 kWh.

 

Otovo tok nok ikke hensyn til tre og oversolgte anlegget med 25% høyere forventet produksjon for bortimot 2 år siden. Solkart.no ligger ca. 15% over i dag.

 

Oppsummert blir kartene bedre og bedre og et snitt av de to testede kartene gir en god indikator på forventet produksjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...