Gå til innhold

Venezuela - på vei mot borgerkrig?


Anbefalte innlegg

Dette er ikke en diskusjon om sosialisme har feilet. For det finnes det en annen tråd. Vi må anta at sosialisme eller Chavez/Maduro-varianten av det har spilt en hovedrolle i å dømme den venezuelanske økonomien nord og ned. Særlig måten de har nedlesset privat kommers med skattebyrder og ekspropriering i øst og vest, samt at de har pinnet Bolivaren mot US Dollar i 10:1 noe som gjør det umulig å importere varer lovlig.

 

Dette er en diskusjon om utsiktene for en potensiell borgerkrig i Venezuela

  • Chavez er død og Maduro er ekstremt upopulær.
  • Oljeprisen som holdt liv i landets økonomi har stupt.
  • Gjennomsnittsvenezuelaneren gikk ned over fem kilo i kroppsvekt i 2016 og folk står i kø bokstavelig talt hele dagen for å få tak i mel, olje og bleier, i stedet for å jobbe
  • Inflasjonen er på flere hundre prosent i året.
  • Opposisjonsledere har blitt fengslet.
  • Kongressen har blitt erstattet med Maduro-valgte kandidater.
  • Riksadvokaten er blitt anholdt av militære styrker
  • Militæroffiserer har i Youtube-videoer erklært seg imot Maduro-styret
  • Det har vært flere angrep, både på høyesterett med helikopter, og på søndag, mot en militærbase der sivile ledet av en tidligere militær offiser forsøkte å få tak i militære våpen.

Nå er Venezuela en sterkere stat enn de i Midtøsten - og de har ikke store religiøse eller etniske motsetninger - men hvor mye mer tåler Venezuela før det rakner?

Bare de siste par ukene har det dødd et par hundre mennesker og det ryktes om opprør rundt om i mindre sentrale deler av landet. Militær og politi er blandt de best betalte i landet og tilsynelatende stort sett lojale på grunn av det. Men hvor mye mer klarer sivilbefolkningen å takle av byrder før de blir desperate nok til å storme eller angripe landets nå Maduro-diktatur-styrte instutisjoner og dødstallene stiger?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tviler på at befolkningen, som sikkert opplever ei fæl tid, har det i seg å gå til krig. Bare tenk på oss her i Norge, vi har en høyere bevæpnet befolkning enn de fleste, men jeg har veldig vondt for å se Ola gå i felten mot den norske stat, især når man lider av akutt matmangel. Derimot vil en nok se at enda flere flykter fra Venezuela, og det vil nok bli forbudt, som det var i DDR.

Nei, nøkkelen her er politiet og militærmakta. Så lenge de er lojale og gjør sin plikt, vil regimet klare seg. Det var jo de som svikta i  DDR, soldatene ville ikke lenger skyte på flyktende statsfiender, og regjeringa mista helt kontrollen.

En annen ting som taler til regjeringens fordel, er at Maduro-regimet er såpass nytt at mange av folket ennå ikke har mistet alle illusjoner og vil gi dem en sjanse.
Jeg gir regjeringa gode odds for å klare seg, bare de er brutale nok, noe à la Kina i 1989, som massakrerte flere hundre og ryddet godt opp etterpå. Etter det har det vært stilt. 

Lenke til kommentar

Hadde nordmenn sultet og gått ned 5+ kg på et år så tror jeg nok det kunne blitt opprør her også.

 

Flere tidligere militæroffiserer har altså ledet angrep på staten. Det sies å være langt fler opprør enn det som kommer frem i media, som stort sett bare er det som skjer rundt hovedstaden. F.eks helikopterangrepet på høyesterett.

 

Jeg håper jo ikke at det kommer til borgerkrig, men ser samtidig ingen vei utenom regimekollaps, med mindre de plutselig forandrer økonomisk kurs.

Lenke til kommentar

Det  er aldri når folk har det på det mest elendige, at opprør og borgerkrig starter. Det er når det er framgang å spore, at håpet tennes og ikke minst at en får overskudd til slike aktiviteter. Når all omtanke og energi går med til å skaffe (for lite) mat til familien, får samfunnet heller seile sin skjeve gang.

Derfor tror jeg at regjeringa i Venezuela sitter temmelig trygt ei stund til, for bunnen er ennå ikke nådd.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tror ikke forholdene er dårlige nok til at et opprør skjer. Selv om det er mangel på mat, så er det fortsatt mulig for de fleste å få nok mat. Når militærledere ser sine slektninger sulte i hjel, da vil de ikke lenger være like lojale.

 

Om vi får en global krise, noe jeg tror skjer om 1-2 år, så vil oljeprisen kollapse. Dette er ikke noe Venezuela vil tåle, fordi de har brukt opp sine internasjonale reserver. Dette vil føre til hungersnød blant vanlige folk. Først da tror jeg Venezuela vil få et militærkupp.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...