Gå til innhold

[Løst] Dobbel beskatning på norske renteinntekter i utlandet?


total

Anbefalte innlegg

Jeg er bosatt i Belgia, og har skattetilhørighet både til Belgia på inntektsskatt og til Norge på folketrygden. Skatter også av formue/renteinntekter fra innskudd på norsk bankkonto til Norge. Nå viser det seg at Belgia også gjør krav på beskatning på mine bankinnskudd i Norge, og skatteavtalen mellom Norge og Belgia for å forhindre dobbeltbeskatning kun gjelder lønnsinntekt, dermed risikerer jeg nå å betale dobbel skatt på renteinntekter (ca. 30 % i Belgia og 25% i Norge) noe som er rimelig galt.

Vil det være mulig å i etterkant få refundert norsk skatt på betalte renteinntekter dersom Belgia skatter meg for dette?

 

Dersom jeg hadde valgt å sette pengene i fast bolig framfor bankkonto, ville antagelig ikke Belgia krevd dette inn fra meg.

 

Skatteetatens utenlandsavdeling er tydeligvis på feie, kanskje @krikkert kan hjelpe?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg forutsetter at du fortsatt anses som skattemessig bosatt i Norge etter skatteloven § 2-1, dvs. at du disponerer bolig i Norge eller at det ikke har gått tilstrekkelig mange år fra du flyttet til at du anses som skattemessig emigrert.

 

Det følger av den norsk-belgiske skatteavtalen artikkel 11 nr. 1 at bostedsstaten (Belgia) kan skattlegge renter. Det følger videre av artikkel 11 nr. 2 at kildestaten (Norge) også kan skattlegge rentene, men skal aldri skattlegge rentene med mer enn 15 % av bruttobeløpet.

 

Etter artikkel 24 nr. 2b skal Belgia gi kreditfradrag i belgisk skatt for den norske skatt som utmåles etter artikkel 11 nr. 2.

 

Det du gjør er altså å kreve i skattemeldingens pkt. 5 at Norge begrenser skatten på dine renteinntekter til maksimalt 15 % av brutto iht artikkel 11 nr. 2 i DTA Norge-Belgia. Du legger et CoR (Certificate of Residency) fra belgiske skattemyndigheter som vedlegg til skattemeldingen.

 

Når du får skatteoppgjøret fra Norge hvor det fremgår at du er blitt beskattet for rentene søker du om kreditfradrag i Belgia etter DTA Norge-Belgia artikkel 24 nr. 2b.

 

Resultatet blir at Norge får litt skatt, Belgia får litt skatt, du får jævlig mye merarbeid men du betaler bare det høyeste skattebeløpet, ikke begge.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...