Gå til innhold

Tapas til mange


Anbefalte innlegg

Folkens...

Jeg leter etter en slags "tapas kalkulator" og det er ikke lett.  De aller fleste stedene jeg finner har bare en masse forslag, men nermeste jeg har kommet er 500g pr person.

 

Ok her er oplegget:

Jeg skal lage mat til 100-120 mennesker og har vurdert forskjellige vrianter av mat, fra grandis (ehm, nei) til helstekt indrefilet.

Sistnevnte ribber kontoen på det groveste så det utgår...

 

Jeg har vurdert stroganoff og kommet frem til at jeg kan lage dette til ca 6000 +/-

Så kom jeg til å tenke på Tapas og begynnte å lete etter oppskrifter og der finnes det masse å ta av, men svert lite info om hvordan man fordeler rettene.  Spørsmål som "Skal jeg lage en dings til hver?" kommer fort på banen og da må jeg jo lage 100 til 120 forskjellige dingser.  Kan selvsagt kortes inn ved å gange og dele på X, men jeg må innrømme at jeg har vært på utrolig få tapas fester så her har jeg tilnærmet null erfaring.  Såh - folkens, anbefalinger.... 

 

Takker for alle tips..

Og ikke minst, har du info om priser på ting så fyr løs..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tar utgangspunkt i at du ikke er kokk, eller kjøkkentrent..

 

Å lage tapas til 100 mann kan være mye arbeid.. Du sier ikke noe om hva fasiliteter du har tilgjengelig, men har du tilgang til "profesionelle" ovner så kan det være forholdsvis lett også..

 

Det finnes ikke en rett fram oppskrift på hvor mye mat du trenger.. Men du trenger noe som metter.. Ris eller poteter.. Ovnsbakte babypoteter med urter er lett å lage i store mengder uten at det er noe arbeid.. Svinespyd er også greit å lage i store mengder, og er relativt billig.. Kjøttboller med tomatsaus er også en grei jobb å lage.. 

 

Brød og aioli er jo en selfølge, og salat er også greit.. 

 

Ellers så må du jo vurdere hvor mye penger du vil bruke, og hvor mye mat de skal ha.. Lunsj størrelse eller full middag?

Lenke til kommentar

Dette er et 50 års lag så det må vel regnes som en middag. Du har helt rett i at jeg ikke er kokk, men over middels interresert i faget og er ikke redd for å gå på dette.  Kjøkken fasilitetene er som et vanlig norsk husmanskjøkken så dette må nok lages over lengre tid. 

Nå er jo ikek menyen hugget i stein enda da jeg har god til til å bestemme meg.  Eventementet skjer ikke før i slutten av oktober..

 

Gjestene er i alderen 30 til 70, gjevnt fordelt på kjønn, noen småspiste og noen ulver..

 

Jeg har jo funnet en masse tapas forslag på nett, men det er nettop det å avpasse de forskjellige "dingsene"  til antall gjester.  Noen spiser det ene og andre spiser det andre. 

Lenke til kommentar

Spørsmål som "Skal jeg lage en dings til hver?" kommer fort på banen og da må jeg jo lage 100 til 120 forskjellige dingser.

 

Dersom du gjer det på denne måten så er det vell ikkje så mykje tapas som det er tapas-inspirert middag?

Heile vitsen med tradisjonell tapas er at det blir servert litt som eit koldtbord der gjestane får forsyne seg med litt frå kvar rett.

Så her må du nok fort fire- til femdobble antallet "dingser" slik at alle gjestane får fylle tallerkenen med litt forskjellig.

 

Det som er veldig greit med tapas er at du kan lage mykje i god tid i forvegen og oppbevare i kjøleskapet fram til det skal serverast.

 

Eit vanlig utgangspunkt for mengdeberekning er å beregne omtrent eit halvt kilo med mat per person, der omtrent halvparten er kjøtt/fisk og den andre halvparten er grønsaker/brød.

Når ein serverer tapas, koldtbord eller buffe så går det fort langt meir proteinrik mat enn fyllmat. Dersom du er veldig usikker så er det eit godt tips å supplere med rikelig med fyllmat som ris, poteter eller pasta.

 

I tillegg varierer det sjølvsagt mykje alt etter kva gjestar som er invitert. Andre ting du må ta høgde for er kor lenge det er sidan siste måltided til gjestane og kor lenge middagen skal holde på.

Er dette f.eks. eit bryllup der gjestane har vært med sidan tidlig formiddag og dei ikkje får middagsservering før utpå kvelden så går det sjølvsagt langt meir mat enn ellers.

Lenke til kommentar

 

Spørsmål som "Skal jeg lage en dings til hver?" kommer fort på banen og da må jeg jo lage 100 til 120 forskjellige dingser.

 

Dersom du gjer det på denne måten så er det vell ikkje så mykje tapas som det er tapas-inspirert middag?

Heile vitsen med tradisjonell tapas er at det blir servert litt som eit koldtbord der gjestane får forsyne seg med litt frå kvar rett.

Så her må du nok fort fire- til femdobble antallet "dingser" slik at alle gjestane får fylle tallerkenen med litt forskjellig.

 

Det som er veldig greit med tapas er at du kan lage mykje i god tid i forvegen og oppbevare i kjøleskapet fram til det skal serverast.

 

Eit vanlig utgangspunkt for mengdeberekning er å beregne omtrent eit halvt kilo med mat per person, der omtrent halvparten er kjøtt/fisk og den andre halvparten er grønsaker/brød.

Når ein serverer tapas, koldtbord eller buffe så går det fort langt meir proteinrik mat enn fyllmat. Dersom du er veldig usikker så er det eit godt tips å supplere med rikelig med fyllmat som ris, poteter eller pasta.

 

I tillegg varierer det sjølvsagt mykje alt etter kva gjestar som er invitert. Andre ting du må ta høgde for er kor lenge det er sidan siste måltided til gjestane og kor lenge middagen skal holde på.

Er dette f.eks. eit bryllup der gjestane har vært med sidan tidlig formiddag og dei ikkje får middagsservering før utpå kvelden så går det sjølvsagt langt meir mat enn ellers.

 

 

Takker for tips.  Ser også at matprat.no har en del tips her.  Kan hende det ender opp i en Stroganoff da ;-)  Det er i hvert fall super enkelt å lage...   Kan jo være kjøkkenet mitt hjemme ikke strekker til for dette prosjektet...  Kan ferdiglaget tapas mat fryses tro ?

Lenke til kommentar

Ditt største problem med tapas på et standard kjøkken er ovnsplass.. Evt gå for en kald tapas..  Men husk på logistikken.. du må lagre dette.. hvis du tenker 500 gr per mann så er det 50 kg mat som må lagres :)

 

En gryterett er nok et lettere valg, om ikke så spennende :)

Lenke til kommentar

Ditt største problem med tapas på et standard kjøkken er ovnsplass.. Evt gå for en kald tapas..  Men husk på logistikken.. du må lagre dette.. hvis du tenker 500 gr per mann så er det 50 kg mat som må lagres :)

 

En gryterett er nok et lettere valg, om ikke så spennende :)

 

Ja, kan nok hende jeg går for det.  Tror det er relativt rimeligere også...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...