Gå til innhold

Partier og forsvaret


Anbefalte innlegg

Lurer på om noen kunne fortelle meg eller gi meg linker til informasjon om hva de forskjellige partiene mener om det norske forsvaret, NATO og annet som påvirker det.

 

Vil noen styrke det, vil noen nedbemanne det og vil noen ha oss ut av NATO?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er liten forskjell mellom partia på dette området. En stortingsmann som jeg snakket med – han innrømte forresten at han hadde valgt forsvarskomiteen fordi der var det minst arbeid – sa at Norge er avhengig av en forutseende utenriksledelse. Dette sjokkerte meg en smule, for det var nøyaktig de samme orda som ble brukt da Norge la ned forsvaret i 1930-åra: 
Det forutsetter en forutseende utenriksledelse som i tide tar initiativet til å få forsvaret styrket når situasjonen blir truende. 
Hvordan det endte, er velkjent. Begge krigførende parter så at den andre nokså enkelt kunne få kontroll over Norge, og la sine planer for okkupasjon. Det landet som på det tidspunktet hadde krigslykka på sin side, kom først. Og dermed klarte ikke Norge å unngå å bli krigsslagmark, som vi hadde klart i første verdenskrig.

Problemet med den gjeldende strategien er selvfølgelig at ingen utenriksledelse, uansett dyktighet, kan se 20 år fram i tid, som er den tida det tar å bygge opp et fullt troverdig forsvar.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...