Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg er en alenepappa med 3 små barn. Jeg sliter en del med å få dagene til å gå opp etter jobben. Kjøring hit og dit, lekser osv.

Jeg lurer på om noen har erfaring med å vakumpakke porsjonerte middager. Jeg ser for meg å lage f.eks poteter, grønsaker og fisk til en middag i vakumpakker, som jeg kan hente fra fra frysen når vi skal lage middag. Enten varme det i en mikrobølgeovn eller i varmt vann.

 

Har noen erfaring eller oppskrifter?

Gjerne som fungerer som Fjorland.

Endret av Eirik+
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

OBH Nordica Food Sealer ser jo bra ut. Den har også gjenbrukbare poser som tåler det meste.

http://www.clasohlson.com/no/OBH-Nordica-Food-Sealer-vakuummaskin/34-9895

 

Har ikke testet dette selv. Fra reklamebildene virker det som systemet ikke er så glad i mye væske. Kanskje verdt å sjekke opp alt etter hva du ser for deg av bruk.

 

Oppskrifter er vel som vanlig mat, men jeg hadde nok prøvd å få den mest mulig fast og uten mye flytende væske som saus etc.

 

Det er i alle fall nok av oppskrifter her;

https://www.greteroede.no/oppskrifter/

Lenke til kommentar

Jobber som kokk i en fancy kantine, og er stort sett lei av å lage mat når jeg kommer hjem. Jeg skjønner helt fint problemstillingen, men ferdig varmebehandlede poteter, grønnsaker og fisk er ikke noe deilig å spise når de har vært gjennom en fryse/gjenoppvarmingsprosess. Akkurat det ville jeg slått fra meg.

 

Det er mange måter å lette matlagingen hjemme uten at det går på bekostning av kvalitet.

 

Gryter og sauser er fine å lage i store mengder og fryse inn. Har du en gryte du vet slår an, lag femdobbel porsjon, kjøl godt ned (sett hele gryten i vasken fylt med kaldt vann) og hiv i frysen. Samme med tomatsaus til pasta/lasagne. Kok en røkeknoke eller to, ha i masse gulrot, stangselleri, løk og bokstomat, og lag 5 liter med en skikkelig god saus én gang.

 

Poteter kan du koke/bake mange av når du først gjør det, og ha liggende i kjøleskapet. Lag nok til 3 dager, og lag f.eks. pytt i panne siste dagen. Samme gjelder grønnsaker. Skrell en hel pose gulrøtter, del opp i biter og gi dem et oppkok til de blir passe møre (ikke helt ferdig). Dette heter blansjering, og skjer i alle profesjonelle kjøkken for å spare tid. Tøm av det varme vannet og erstatt med kaldt vann. Disse trenger nå bare en kjapp oppvarming, litt smør og salt. 

 

Ellers kan du se på andre former for metningsgarnityr utenom poteter. Ris, couscous, pasta. bulgur, bygg. De tre første trenger ikke mer enn fem minutters varmebehandling. Kikerter, linser og bønner får du ferdig laget på hermetikk, og er helt fin mat.

 

Du kan også vurdere enkle løsninger som Adams matkasse en uke. Selv om det koster litt, kan det gi deg nye idéer som letter arbeidet på kjøkkenet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Pizza fungerer flott å ha i frysen. Halvsteke dem så tar det 15-20 minutter å steke ferdig rett fra frysen. Tar kort tid å lage også. Du kan eventuellt bare ha ferdige pizzabunner i frysen da det ikke tar mange minuttene å slenge på litt fyll og steke.

 

Ellers så er det som nevnt over fint å ha gryter og saus i frysen, det pleier jeg å ha litt av. Bare å koke litt pasta, ris eller noe slik, det går jo av seg selv og tar deg ca 3 minutter med jobb.

 

Lønner seg å finne oppskrifter som tar kort tid å lage, det finnes middager som tar kortere tid enn å lage ting du legger i fryseren og varmer opp. Så kan barna hjelpe til også, det er artig og bra opplæring til de skal bo for seg selv når de blir voksne.

 

Edit; La de hjelpe til med oppvasken også, det tar noen ganger lengre tid å fikse oppvasken enn å lage mat her i huset. All tid du kan spare på å få barna til å hjelpe til er gull verdt :)

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar

Mange strålende råd fra Jørgen Sørheim ovenfor.

 

Jeg har vært ivrig hobbykokk i 43 år og har noen ekstra tips.

 

Merk deg det han sier om å kjøle raskt ned varm/lunken mat, i en kjele i vasken, i kaldt vann. Dette gjelder enten du skal fryse ned, vakuumpakke og fryse ned, oppbevare i beholder i kjøleskap eller vakuumpakke og oppbevare i kjøleskap. Sistnevnte gir en voldsom økning i holdbarhet uten å fryse ned. 

 

Grunnen til rask avkjøling i vannbad, er at du kommer deg raskt gjennom den ideelle/eksplosive vekstperioden for bakterier som starter rundt 55 grader og varer ned til 20-30 grader.

 

Plastposer (på rull) for vakuumering er billigst på Biltema, såvidt jeg har funnet ut.

 

Jeg har den billigste vakuumeringsmaskinen til OBH (6-700,-?). Husk å legge en klump med papir inni så ikke skumgummitetningen blir belastet/deformert (lekk) ved lagring av apparatet. 

 

Et konkret middagstips for deg og barna, til en relativt billig middag med lang holdbarhet:

- Kjøp kraftbein og kok dem i timesvis (gjerne 2 dager...). Legg i ternede rotgrønnsaker de siste 20 minuttene, og evnt. 1 (Maggi) kraftblokk (grønnsaks,- eller kjøttbuljong)

- Lag brun saus på tradisjonell måte... (noe alle burde kunne :-) )

- Kjøp gjerne billige ferske kjøttkaker/karbonader (Best, Nordfjord e.l.)

- Legg dem i sausen og varm opp. 

- Legg opp på tallerken, sammen med kokte poteter, og sett resten i til kjøling i kaldt vann.

- Fyll opp i vakkumpose, med 10 cm ekstra lengde.

 

Kraftbein er dessverre like dyrt som kjøttkakene, men de er verdt det pga. smak og helse.

 

De neste 14 dagene kan du åpne posen, ta ut til en middag, vakuumere på nytt og legg tilbake i kjøleskapet.

Brun saus laget på kraft fra bein inneholder masse gelatin, så kald saus stivner til en tykk "gele", men blir tynn igjen ved oppvarming.

 

Slik kraft er dessuten en STOR bidragsfaktor til en god tarmhelse.

Gelatin (fra bein, ikke hud) inneholder mange essensielle aminosyrer og mineraler. 

Jeg tror at mangelen på bein i matlagingen de siste 40 årene har bidratt vesentlig til økningen av de mange, "moderne" tarmsykdommene vi ser i dag.

 

Jeg kjøper 24 kg kraftbein (uten margbein) i slengen (ca kr 28,- /kg) og langtidskoker dem i 2-3 døgn, i min 50-liters kjele. Sitter igjen med ca 10 liter redusert kraft som jeg fryser i 1-liters poser. Men, dette er jo ikke en skala som passer for alle.. :-)  Men, 6-7 kg bein i en 15-liters kjele burde være mulig for mange...

Endret av ArnsteinBjone
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...